Gepensioneerde leraren verwend op 40-jarige Meergronden

'Ik greep naar mijn sleutels'

Door Robert Mienstra'

HAVEN – Middelbare school De Meergronden bestaat 40 jaar. Dat werd vorige week gevierd met ruim dertig oud-leerkrachten die inmiddels gepensioneerd zijn. Leerlingen van de vierde klas legden de pensionado’s in de watten tijdens een examenactiviteit. “Ik ben twaalf jaar geleden voor het laatst in de school geweest”, zegt een van de oudgedienden. “Toen ik binnenkwam greep ik in mijn jaszak naar mijn lokaalsleutels. Alsof ik niet weggeweest ben.”

Speciaal een foto voor de oud-leerlingen van de Meergronden: Hoe ziet mijn vroegere leraar er nu uit? (Foto: Sietse van der Wal)


De ouderenverwendag is een terugkerende activiteit op de Meergonden. “Normaal zijn de bezoekers in het begin wat schuchter. Dat is nu totaal anders”, zegt de huidige rector Simone de Kruijk. “Deze oud-leerkrachten kennen elkaar allemaal. Het is een feest van herkenning.”
Enkele van de pensionado’s waren vanaf het begin bij de school betrokken zoals de eerste conciërge Cor de Vos en de eerste rector Douwe de Vries. Die laatste was vermaard bij de docenten om zijn inspirerende speeches. Dat wilde hij op deze dag nog wel een keer doen. Zoals vroeger gebruikelijk inclusief de door hem geselecteerde gedichten. De oude saamhorigheid was voelbaar.
“Natuurlijk is de school veranderd”, zegt De Kruijk. “Maar het gedachtegoed dat deze leerkrachten destijds hebben neergezet, duikt links- of rechtsom nog steeds wel op zoals dingen samen doen en respect en aandacht voor leerlingen en voor elkaar.”

Goed bezig


De oud-docenten gingen met de leerlingen aan de slag in het technieklokaal om te zagen en in het zorglokaal om een handverzorging te ontvangen. Alsof ze nooit waren weggeweest gingen ze gesprekken aan met de leerlingen. Boven alles uit stak zoals vroeger de aanstekelijke lach uit van oud-leraar Nederlands en oud-conrector Stef Heinsman. Daarna was er een lunch. En natuurlijk wilden de leraren weer rondkijken in de school waar ze lang niet meer geweest waren.
Leerling Abdullahi uit 4Ka VMBO-kbl kijkt lachend rond. “Het is mooi om te zien dat deze leraren zien dat we hier nog steeds goed bezig zijn”, zegt hij. “Deze dag hoort bij ons examen. We worden op van alles beoordeeld. Natuurlijk moeten de producten goed zijn, maar we worden ook beoordeeld op hoe we met de gasten omgaan, of we beleefd zijn en of we iedereen op zijn gemak stellen. Je merkt dat deze leraren hier gewerkt hebben. Ze horen bij de school.”

Artikel geplaatst op: 05 februari 2019 - 08:50

Gerelateerd

Delen