Grote inzet spelers eerste elftal
Almere City FC maatschappelijk volop actief in de stad

Door Robert Mienstra
ALMERE - “Almere City FC is meer dan een betaald voetbalclub”, zegt Patrick Posthuma van Almere City FC. “De club wil naast goed presteren op het veld, ook veel betekenen voor de stad. Daarom zijn we al drie jaar bezig, in samenwerking met maatschappelijk partners Voiceworks en Rabobank Almere, met maatschappelijke projecten bij Almere City FC. En die slaan goed aan.”
'Alle routiniers verzamelen' op de tribune bij Almere City FC. (Foto: Ron Baltus)

Eén van die projecten is ‘Alle routiniers verzamelen’. “We halen met busjes van de club ouderen uit zorgcentra op die gratis naar de wedstrijd komen kijken”, vertelt Maarten de Boer. “Studenten van de Almeerse studentenvereniging ['Endzjin’ halen de mensen op en brengen hen weer thuis. Dit project wordt door de oudere inwoners omarmt, ze vinden het geweldig als zij allemaal met hun Almere City FC-das het stadion binnenlopen. Een belangrijke insteek is hierbij dat we de eenzaamheid bestrijden. Die eenzaamheid is een probleem in de stad, en zo draagt Almere City FC een steentje bij aan het bestrijden daarvan.”
Naast het ouderenproject is Almere City FC met nog vijf maatschappelijke projecten bezig. De Boer vertelt enthousiast over het project ‘Friendlies’. “Hier brengen we alle culturen van Almere bij elkaar. We spelen interlands tussen etnische groeperingen, met alles er op en er aan zoals het volkslied. Na afloop koken de deelnemers voor elkaar en leren zij de andere cultuur kennen. Marokko, Turkije, Afghanistan, Suriname, Sri Lanka en Iran doen al mee. En dat worden er rap meer.”
Armoede

Het project ‘Ballen met de Buurt’ rolt Almere City FC elke donderdag om half negen ’s avonds uit. Iedereen die mee wil voetballen is van harte welkom. “Gewoon lekker een potje voetballen met elkaar en elkaar leren kennen”, licht Posthuma toe.
Trots zijn De Boer en Posthuma op een ander project ‘Almere voor Almere’. “Businessclubleden stellen voor mensen die zelf niet in staat zijn om een wedstrijd te bezoeken wedstrijdkaarten ter beschikking. De maatschappelijke instellingen verdelen de kaartjes, want zij weten wie deze kaartjes goed kunnen gebruiken”, zegt De Boer. Tot nu toe zijn er meer dan 1.000 fancards geschonken!
Klassewerk

Tot slot loopt het project ‘Klassewerk’ al een aantal jaar. Selectiespelers bezoeken basisscholen voor echte persconferenties. Ook komen de scholieren naar het Yanmar-stadion voor workshops van de businesspartners. Als kers op de kaart spelen ze een schoolvoetbaltoernooi en bezoeken de scholen een wedstrijd. “We krijgen hiervoor zelfs aanvragen uit Lelystad”, weet Posthuma.
Eerste elftal

De spelers van het eerste elftal zijn nauw betrokken bij alle projecten. Ze begeleiden deelnemers, bellen bedrijven om te zoeken naar de juiste bestemmingen voor de fancards en gaan op pad om instellingen en scholen te bezoeken. “Dit hoort er voor hen gewoon bij”, zegt Posthuma. Ze vinden het zelf oprecht leuk om te doen. Want ook zij zien in dat iedereen aan bod en tot zijn recht moet komen in onze mooie stad.”
Meer informatie: www.almerecity.nl
Artikel geplaatst op: 21 januari 2019 - 12:52

Gerelateerd

Delen