NK Allround als ultieme doel
Schaatstalent Kas (16) verlegt grenzen in 2019

Door Wesley Verboom
STAD - Onder heerlijke winterse omstandigheden wordt het NK Korte Baan verreden. Het is 18-februari 2018 en bij de B-junioren houdt Sylke Kas de Almeerse eer hoog. Het schaatstalent is in Biddinghuizen zelfs de enige Flevolandse deelnemer. “Het was vet en leuk”, glundert Kas ruim tien maanden later
Sylke Kas "Door krachttraining ben ik sterker geworden." (Foto: Myrna Koster)
.
Het schaatstalent van ASV Almere blikt enkele dagen voor kerst terug op het jaar, waarin ze voor het eerst mocht deelnemen aan een Nederlands kampioenschap. “Met mijn vijftien jaar was ik een van de jongste in mijn leeftijdscategorie en lukte het mij net niet om door te dringen tot de laatste zestien, maar genoten heb ik wel. Voor mij was extra speciaal, omdat ik het jaar daarvoor niet mee kon komen met de top.”
Krachttraining

In 2018 ging het de 16-jarige Kas, schaatsend vanaf haar tiende, beter af. Getuige het feit dat ze eerste reserve was bij het NK Sprint. “Dat komt onder andere, omdat ik aan krachttraining ben gaan doen. Daardoor ben ik sterker geworden”, concludeert ze. “Momenteel werk ik hard aan mijn conditie.”Dat doet de Almeerse, die deel uitmaakt van de regiobaanselectie, vooral in Amsterdam. Daar wordt getraind op de Jaap Edenbaan. “We hebben vier gezamenlijke trainingen per week”, aldus Kas, die daarna iets opmerkelijks vertelt. “Wij doen ook één keer per week aan shorttracken, omdat je op die manier het sneller worden in de bochten kunt trainen.”
NK Allround

Haar eerste doel voor 2019 is plaatsing voor een NK (categorie B-junioren, red). “Het liefst kom ik uit op het NK Allround - bestaande uit de 500, 1.000, 1.500 en 3.000 meter – dat in februari plaatsvindt. Het wordt overigens wel een uitdaging, want op de 1.500 meter en de 3.000 meter heb ik het zwaarder dan op de korte nummers”, vertelt Kas, die het vooral moet hebben van haar start. “Het verschil tussen een goede en slechte start is groot. Dat scheelt zo een halve seconde in mijn eindtijd”, besluit Kas, die over drie jaar de overstap hoop te maken naar de senioren.
Artikel geplaatst op: 02 januari 2019 - 08:20

Gerelateerd

Delen