Helft ouderen neemt ’s nachts onnodig risico

ALMERE - Bijna de helft van de ouderen geeft aan de route naar het toilet niet goed te hebben verlicht. Hiermee lopen zij onnodig risico om ’s nachts ten val te komen.
Lampen met een bewegingssensor. (Foto: aangeleverd)

In 2016 overleden 3.883 ouderen aan de gevolgen van een val. 38% van de 65-plussers is de afgelopen twee jaar een of meerdere keren gevallen. Meer dan een kwart van hen moest medische hulp inroepen en ondervindt nog dagelijks klachten als gevolg van hun val. In enkele gevallen zijn de gevolgen zelfs zo groot dat er niet meer zelfstandig thuis gewoond kan worden. Of dat er voortaan een rollator of rolstoel aan te pas moet komen.
Om nachtelijke valpartijen te voorkomen, is goede verlichting van essentieel belang. De helft van de ouderen loopt een serieus risico door ’s nachts in het donker naar het toilet te gaan. Uit onderzoek van Stichting Zilver Wonen blijkt dat bijna de helft van hen (47,5%) de route naar het toilet slecht tot niet heeft verlicht. Coen Staal, voorzitter van de stichting Zilver Wonen hierover: “Door lampen met een bewegingssensor te plaatsen, ziet men ’s nachts goed waar men loopt. Dat kan al met kleine lampjes bijvoorbeeld vlak boven de plinten, waardoor de partner ’s nachts niet wakker wordt van een ‘zee aan licht’.”
Bijna 12% van de ouderen heeft geen toilet op dezelfde verdieping als de slaapkamer. Om het risico van vallen op de trap in het donker te verkleinen, is de beste optie om goed te overwegen een toilet te bouwen op dezelfde verdieping als de slaapkamer. Staal: “Wanneer dit niet mogelijk is, kunnen wandbeugels aan de draaizijde van de trap (dus aan de andere kant dan waar de leuning zit) voor extra houvast zorgen.”
Meer informatie: www.zilverwonen.nl.
Artikel geplaatst op: 19 juni 2018 - 06:00

Gerelateerd

Delen