Nieuws
Aeresgroep koopt eerste kavels op Floriadeterrein STAD CENTRUM - De eerste kavels op het Floriadeterrein zijn aangekocht door de Aeresgroep. Die gaat op het... Helft 45 plussers werkt dankzij Almeerse begeleidingsmethode Door Robert MienstraALMERE – “Twee jaar geleden begon de gemeente samen met het UWV 45-plussers met een bijstand-... Coffeeshop Meridiaanpark van de baan Door Marcel BeijerBUITEN CENTRUM – Er komt definitief geen coffeeshop in het Meridiaanpark in Buiten. Dat heeft de... Poldertranen zoekt accordeonist/toetsenist ALMERE – Poldertranen is een gemengd Almeers koor met ongeveer vijftig leden. Voor vervanging en versterking van de... VRE-bacterie Flevoziekenhuis 'onder controle' STAD CENTRUM – De besmetting met de VRE-bacterie op de verpleegafdelingen Longziekten en MDL van het Flevoziekenhuis is... Samen de zorg verbeteren ALMERE – Laten zien wat goed gaat en wat beter kan in de zorg? Goed voorbereid in gesprek... Biomassa wordt grondstof in Grondstoffenstraat DE VAART - Wethouder René Peeters opende woensdag 14 maart op het Grondstoffen Collectief Almere (GCA) de eerste... Dirigent Hans Welle vertelt over jubileumconcert Het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) bestaat dit jaar dertig jaar. De stichting AJSO laat dat niet ongemerkt... Wethouder Herrema: Stoppen Floriade is onverantwoord ALMERE – De PVV bracht vorige week het onderzoek van bureau Rebel naar buiten waaruit de partij concludeerde... Lenterommelmarkt voor dieren DE VAART – 'Snuffelen' tussen tweedehands spullen kan zaterdag 24 maart. Dierenasiel Almere organiseert die dag van 11.00...

Ogen niet sluiten voor mensenhandel in Almere

Door Marcel Beijer
ALMERE – Een 16-jarig zwakbegaafd meisje wordt in de bibliotheek geronseld door loverboys en gedwongen tot prostitutie. Haar werkplek is een busje met een matras in de laadruimte. Het busje reed ‘op bestelling’ naar plekken waar de klanten wonen. Voor 15 euro mochten ze ‘haar doen’.


Dit schrijnende betoog kregen de raadsleden donderdagavond te horen van Piet Bruinooge, burgemeester van Alkmaar maar ook lid van de landelijke taskforce Mensenhandel. Bruinooge was uitgenodigd om over de aanpak van mensenhandel te praten tijdens het Ronde Tafelgesprek dat door de ChristenUnie werd georganiseerd. Ook CoMensha, het landelijke expertisecentrum over mensenhandel, was uitgenodigd. Directeur Ina Hut liet weten dat mensenhandel niet alleen in de seksindustrie voorkomt, maar bijvoorbeeld ook in de horeca en tuinbouw waar mensen onder slechte omstandigheden tegen laag salaris lange werkdagen moeten maken.

 

Geen exacte cijfers
De wereld van mensenhandel speelt zich voornamelijk af in schemerige omstandigheden. Niemand weet precies exacte cijfers te noemen, maar in Nederland zijn er 30.000 slachtoffers geregistreerd, in Flevoland gaat het om honderd personen per jaar. Het werkelijke aantal moet vele malen hoger liggen, lieten de deskundigen weten. Bruinooge en CoMensha pleiten voor een brede aanpak. “We moeten de ogen niet sluiten dat ook in Almere mensen worden uitgebuit”, zei Bruinooge. “In Alkmaar hebben we gekozen voor een brede aanpak gebaseerd op drie pijlers: bewust worden dat mensenhandel plaatsvindt, signaleren waar verdachte situaties zijn en daar vervolgens melding van maken. Het is belangrijk om ook de bewoners daar in te betrekken. Het moet duidelijk zijn waar ze met hun melding terecht kunnen.”

 

Rillingen

Marcel Benard van de ChristenUnie riep alle raadsleden op om over dit onderwerp geen politiek te bedrijven. “Ik heb vanavond verhalen gehoord waarbij de rillingen over mijn rug liepen. Het idee dat dit in Almere ook gebeurt kunnen we niet over onze kant laten gaan.”
De ChristenUnie zal volgende week met een motie komen om de mensenhandel in Almere aan te pakken volgens de ‘methode Alkmaar’.

Artikel geplaatst op: 09 maart 2018 - 10:09

Gerelateerd

Delen