Nieuws
Aeresgroep koopt eerste kavels op Floriadeterrein STAD CENTRUM - De eerste kavels op het Floriadeterrein zijn aangekocht door de Aeresgroep. Die gaat op het... Helft 45 plussers werkt dankzij Almeerse begeleidingsmethode Door Robert MienstraALMERE – “Twee jaar geleden begon de gemeente samen met het UWV 45-plussers met een bijstand-... Coffeeshop Meridiaanpark van de baan Door Marcel BeijerBUITEN CENTRUM – Er komt definitief geen coffeeshop in het Meridiaanpark in Buiten. Dat heeft de... Poldertranen zoekt accordeonist/toetsenist ALMERE – Poldertranen is een gemengd Almeers koor met ongeveer vijftig leden. Voor vervanging en versterking van de... VRE-bacterie Flevoziekenhuis 'onder controle' STAD CENTRUM – De besmetting met de VRE-bacterie op de verpleegafdelingen Longziekten en MDL van het Flevoziekenhuis is... Samen de zorg verbeteren ALMERE – Laten zien wat goed gaat en wat beter kan in de zorg? Goed voorbereid in gesprek... Biomassa wordt grondstof in Grondstoffenstraat DE VAART - Wethouder René Peeters opende woensdag 14 maart op het Grondstoffen Collectief Almere (GCA) de eerste... Dirigent Hans Welle vertelt over jubileumconcert Het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) bestaat dit jaar dertig jaar. De stichting AJSO laat dat niet ongemerkt... Wethouder Herrema: Stoppen Floriade is onverantwoord ALMERE – De PVV bracht vorige week het onderzoek van bureau Rebel naar buiten waaruit de partij concludeerde... Lenterommelmarkt voor dieren DE VAART – 'Snuffelen' tussen tweedehands spullen kan zaterdag 24 maart. Dierenasiel Almere organiseert die dag van 11.00...

Raadsleden geschokt door verhalen verstandelijk beperkten

Door Robert Mienstra
ALMERE – “Als ik weer naar school ga, word ik gekort op mijn Wajong-uitkering”, zei Selma van Adrichem tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag. “En mijn persoonsgebonden budget mag ik niet gebruiken om te gaan leren.” Vrijwel alle raadsleden reageerden verbaasd en zelfs geschokt na het verhaal van Selma.

Tijdens het Ronde Tafelgesprek over onderwijs voor mensen met een beperking bleek dat er veel niet mogelijk is. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Leida Höhle van de PvdA had een Ronde Tafelgesprek georganiseerd om te onderzoeken welke mogelijkheden er in Almere om 20-plussers met een beperking weer naar school te laten gaan. Tijdens de gesprekken bleek, dat er vooral onmogelijkheden zijn.
“Ik kan niveau 2 aan van het ROC”, vertelde Selma, “maar door mijn beperking kan ik echt niet op die school gaan. Die grote groepen trek ik echt niet. Dan sla ik helemaal dicht. En iets anders is er niet voor mij. Bovendien, als ik naar school ga, raak ik een groot deel van mijn uitkering kwijt en kan ik niet meer wonen waar ik wil en kan wonen.”

Onmogelijk

De raadsleden wilden weten wat er wel mogelijk is in Almere om naar school te gaan voor mensen met een beperking. Er zijn wel activiteiten maar “die zijn vaak van een te hoog niveau”, zei docente Laura Verdouw. “Selma is een voorbeeld van een hoger niveau, maar voor beperkten met een lager niveau zou ik ook niet weten waar ze heen kunnen om te leren. En die groep is groter dan we denken. Daar is onderwijs niet voor mogelijk in onze stad.”

Brandbrief

Meerdere partijen gaven aan dat dit probleem door de landelijke overheid moet worden opgelost. De gemeente heeft weinig tot geen middelen. Meerdere partijen deden een oproep om een brandbrief naar Den Haag te sturen. “Ik wist niet dat dit speelt”, zei Jori Faber van de VVD. Zoubida Bouljhaf van GroenLinks sloot zich daar bij aan. “Ik wist ook niet dat deze situatie zo schrijnend is.”
Höhle van de PvdA meldde dat ze er zeker wat mee gaat doen. “Ik ga dit na de verkiezingen zo snel mogelijk agenderen en ga kijken waar toch nog rek in de gemeenteregels zit om deze mensen naar school te krijgen.” Ook beloofde zij om te kijken hoe groot de doelgroep is “zodat we het hele raamwerk in de bespreking mee kunnen nemen.”

Artikel geplaatst op: 09 maart 2018 - 09:06

Gerelateerd

Delen