Haddock ‘zwaar in de klem’ door Floriade-plannen

Door persbureau Cerberus

 

DEN HAAG/ALMERE – “Het water staat ons inmiddels tot aan de lippen. Als er niet snel iets gebeurt zie ik niet in hoe onze zeilschool en jachthaven de komende vier jaar en de Floriade kan overleven”, zei een geëmotioneerde jachthaven- en zeilschoolhouder Philippe van Thiel woensdag 7 maart bij de Raad van State.

De jachthaven van Haddock van bovenaf. (Archieffoto: Fred Rotgans)

Van Thiel vindt dat de gemeente Almere op geen enkele wijze rekening houdt met de belangen van de zeilschool, jachthaven en horeca. Die raken de komende jaren volledig in de klem, eerst door de Floriade en daarna door woningbouw. Zelfs rechter en staatsraad Verburg zag dat het er niet erg florissant uitziet voor de jachthaven en zeilschool. “Toen ik dit bestemmingsplan voor de Floriade en de woningbouw onder ogen kreeg dacht ik: ‘Nou, nou, nou, de jachthaven en zeilschool komen wel erg in de klem’,” aldus de staatsraad tijdens de rechtszitting in Den Haag. De voorbereidende werkzaamheden voor de Floriade zijn nauwelijks begonnen en nu al ziet Van Thiel de pijlers onder zijn zeilschool, jachthaven en horecaondernemingen wegvallen.

 

Bruiloften

“Nu al hebben 136 vaste ligplaatshouders hun huurcontracten opgezegd. Ook bij onze horeca merken we de achteruitgang. Almeerders vierden graag hun bruiloften in ons restaurant en op de radio hoorde ik mensen al zeggen dat ze dachten dat niet meer kon omdat we al weg waren,” aldus Van Thiel.

De Raad van State behandelde woensdag 7 maart de zogenoemde bodemzaak tegen het bestemmingsplan voor de Floriade en het Weerwater. Behalve de Floriade regelt het plan in grote lijnen de bouw van 600 woningen en een nieuwe brug over het meer. Eind vorig jaar nog wees de Raad in een spoedprocedure het verzoek van Van Thiel af om enkele voorbereidende werkzaamheden tot deze bodemzaak stil te leggen. Van Thiel en zijn raadsvrouwen maakten duidelijk dat jachthaven, horeca en zeilschool nu al zwaar in de klem zijn gekomen. Immers, het surfstrand is niet meer te gebruiken en ook dreigen het survivalbos en de winterstalling snel te verdwijnen.

Verder wordt het zuidoostelijke deel van het Weerwater door de geplande brug slecht of niet bereikbaar voor de zeilboten. De masten van de meeste boten zijn tussen de 5 en 6 meter hoog terwijl de brug maximaal 4 meter hoog wordt. Er komt ook een beweegbare brug maar hoe vaak en onder welke voorwaarden die open gaat is ook niet duidelijk. Verder betwijfelt Van Thiel of de jachthaven straks tijdens de Floriade nog wel te bereiken is. Want de bezoekers moeten door het Floriadeterrein.

 

In goed overleg

Een gemeentewoordvoerder bezwoer dat de jachthaven en zeilschool ook tijdens de Floriade vrij toegankelijk blijven en dat er geen kaarten gekocht hoeven te worden. Alleen hoe geregeld gaat worden dat je via de jachthaven niet even gratis de Floriade opwandelt, dat is nog niet duidelijk. “Dat soort details hoeft ook niet in een bestemmingsplan geregeld te worden, dat willen we in goed overleg met de jachthaven en zeilschool doen”, aldus een gemeentewoordvoerder. Daarop vroeg staatsraad Verburg of er überhaupt wel overleg is tussen de gemeente en jachthaven en zeilschool. Zowel de gemeentewoordvoerders als de raadslieden van Van Thiel bevestigden dat. “Er is zeker druk overleg en een groot deel daarvan is vertrouwelijk. We kunnen nu niet op details ingaan. Maar wij hebben er groot vertrouwen in dat we er uiteindelijk uit zullen komen”, aldus een gemeentewoordvoerder.

De raadslieden van Van Thiel waren aanmerkelijk minder optimistisch. “Tot nu toe hebben we weinig vertrouwen kunnen putten uit hoe de gemeente omging met de jachthaven en zeilschool. Zo zijn voorgestelde alternatieven voor een surfstrand slecht. Of het ligt in de luwte of het zit aan een heel diep stuk van het water. Wij denken dat de zeilschool en jachthaven er het meest bij geholpen is als dit bestemmingsplan geheel of gedeeltelijk van tafel gaat”, aldus een raadsvrouw van Van Thiel.

 

De Raad van State gaat de komende weken alle voors en tegens afwegen en doet binnen zes a twaalf weken uitspraak.

Artikel geplaatst op: 07 maart 2018 - 14:30

Gerelateerd

Delen