Nieuws
Video: Slotdebat gemist? Bekijk het op ADW TV Video:Almere DEZE WEEK en de nieuwebibliotheek organsieerden zaterdag 17 maart het grote slotdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Kijk... Aeresgroep koopt eerste kavels op Floriadeterrein STAD CENTRUM - De eerste kavels op het Floriadeterrein zijn aangekocht door de Aeresgroep. Die gaat op het... StrandLAB moet zorgen voor meer cultuur en recreatie op Almeerderstrand ALMEERDERSTRAND – Op de kop van Marina Muiderzand staat sinds kort een caravan. Deze caravan is de mobiele... Informatieavond Villapark Vogelhorst VOGELHORST - Wie nieuwsgierig is naar de stand van zaken en ontwikkelingen in Villapark Vogelhorst, is donderdagavond 29... Helft 45 plussers werkt dankzij Almeerse begeleidingsmethode Door Robert MienstraALMERE – “Twee jaar geleden begon de gemeente samen met het UWV 45-plussers met een bijstand-... Biljarten en schilderen voor ouderen FAUNABUURT – Er is weer plaats voor nieuwe leden bij verschillende activiteiten voor ouderen in buurtcentrum het Forum... Coffeeshop Meridiaanpark van de baan Door Marcel BeijerBUITEN CENTRUM – Er komt definitief geen coffeeshop in het Meridiaanpark in Buiten. Dat heeft de... Poldertranen zoekt accordeonist/toetsenist ALMERE – Poldertranen is een gemengd Almeers koor met ongeveer vijftig leden. Voor vervanging en versterking van de... VRE-bacterie Flevoziekenhuis 'onder controle' STAD CENTRUM – De besmetting met de VRE-bacterie op de verpleegafdelingen Longziekten en MDL van het Flevoziekenhuis is... Samen de zorg verbeteren ALMERE – Laten zien wat goed gaat en wat beter kan in de zorg? Goed voorbereid in gesprek...

Windsurfvereniging Almere Centraal droomt van EK en WK

Door Wesley Verboom
HAVEN – Een lagedrukgebied ergens ver op zee, windkracht zes en een strakblauwe lucht. De surfomstandigheden zijn ideaal. Het is 1 juli 2024 en de kustzone van Almere Haven is bomvol. Maar liefst vijfhonderd surfers staan bij de kantine van Windsurfvereniging Almere Centraal voor het jeugd WK. Lachende talenten en glunderende ouders op het strand.

De start van het WK BIC Techno. (Foto: aangeleverd)


Het bovenstaande is nu nog toekomstmuziek, maar als het aan Almere Centraal ligt komt daar verandering in. De club, opgericht in 1981, wil het EK of WK voor de jeugd in Almere organiseren. “We zijn de grootste windsurfvereniging van Midden-Nederland en zijn sinds 2014 het enige RTC (Regionaal trainingscentrum) van Nederland”, zegt bestuurslid Marco Boone. “Dat is ontstaan nadat de ouders van een achttal talenten zich verbaasden over het feit dat zij telkens moesten afreizen naar Medemblik voor een training van de nationale selectie terwijl het Gooimeer uitstekend is voor windsurfen."

Stijgende lijn


Volgens Boone is Almere Centraal, waar zelfs talenten uit Utrecht en omgeving trainen, groeiende. “In ons ledenaantal is er al jaren sprake van een stijgende lijn. Vier keer per week worden er trainingen gegeven. Daarnaast zijn er internationale wedstrijden voor de meer getalenteerde leden en clubcompetities”, aldus Boone, die onlangs verraste door tijdens de gemeenteraad te verhalen over zijn plannen om het jeugd EK en WK naar de stad te halen. Centraal daarin staan de plannen voor een nieuwe kustzone in Haven. De gemeente wil die verbeteren door het uitzetten van wandelroutes en het faciliteren van watersportactiviteiten. Dat laatste krijgt komende zomer al vorm, want dan kunnen Almeerders dagelijks terecht bij Almere Centraal voor het huren van een surfplank. Ook is het clubgebouw, met buitenterras, zeven dagen per week geopend.

Blauwalg


“Bij de plannen worden we nauw betrokken, maar er zijn nog een tweetal uitdagingen. Het eerste is het huisvestingsprobleem gedurende een toernooi. Daarnaast speelt het probleem van blauwalg doordat de ecologie in het randmeer niet klopt. Zoutwatersluizen vanuit het IJsselmeer zou een oplossing kunnen zijn, maar het vervelende is dat de verschillende instanties (Rijkswaterstaat, gemeente Almere e.d.) naar elkaar wijzen. We voelen ons een roepende in de woestijn.”

Artikel geplaatst op: 12 februari 2018 - 12:30

Gerelateerd

Delen