Nieuws
Video: Verkiezingsdebat Zorg Video: Filmverslag van het verkiezingsdebat over het thema zorg in de bomvolle burgerzaal. Een verslag van Dominique Voss,... PVV: Omroep Almere (AOS) niet onpartijdig   Door Robert Mienstra ALMERE - Lijsttrekker Toon van Dijk van de PVV werkt niet mee aan een door... 'Financieel risico Floriade aanzienlijk verminderd' Door Marcel BeijerALMERE – Het financiële risico dat de gemeente loopt bij de organisatie van de Floriade is... Raad wil duidelijkheid voor zeilschool Haddock Door Marcel BeijerALMERE – Een overgroot deel van de gemeenteraad wil dat er nu snel duidelijkheid komt over... Kandidaat-raadslid PvdA bedreigd na verkiezingsdebat Door Robert Mienstra ALMERE – Ruud de Jonge, kandidaatsraadslid van de PvdA, doet aangifte bij de politie nadat... Kindertheater in de kerk BOUWMEESTERBUURT - Bijna niemand kent het spannende verhaal van Joas, de jongen die op 8-jarige leeftijd koning werd.... Gezellige zondagen in buurthuis DE MEENTEN – In buurthuis Meenten en Grienden, aan de Jaagmeent 179, is op zondag 25 Februari weer... Bedevaart naar Lourdes ALMERE – De Almeerse Sint Bonifatius parochie organiseert, samen met het bisdom Utrecht, een achtdaagse reis naar de... Amsterdammer prikte 34 autobanden lek op Trekweg ALMERE – De politie heeft de dader gevonden die 11 november vorig jaar 34 autobanden lek stak op... Bewoners Fluitekruidstraat hebben officieel 70 centimeter tuin erbij KRUIDENWIJK – Bij zestien bewoners van de Fluitekruidstraat gaat de vlag uit. Eind januari kregen de bewoners van...

Politiek voor Dummies - deel 6

‘Ik stem nooit want politiek interesseert me niets’ hoor je wel eens zeggen. Totdat er ‘ineens’ een flatgebouw in de wijk wordt gebouwd, of bomen worden gekapt in een straat. Politiek is dus wel degelijk belangrijk. Moeilijk? Welnee… niet met onze tiendelige spoedcursus Politiek voor Dummies in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Knip uit en bewaar!

Deel 6: Wat is de Politieke Markt?

De Politieke Markt is best iets waar we als Almeerders trots op mogen zijn. Het is namelijk een Almeerse uitvinding. Vroeger had je maandelijks een commissievergadering waarin raadsleden urenlang de agendapunten één voor één afhandelden. De opzet van de Politieke Markt is dat er (net als bij een gewone markt) wekelijks een bijeenkomst is waar vraag en aanbod bij elkaar komen. In een zogenoemde ‘carrouselvergadering’ wordt in klein gezelschap over een bepaald onderwerp gesproken. Meestal wordt daar een uurtje voor uitgetrokken. Wordt een agendapunt niet binnen een uurtje afgehandeld dan wordt de vergadering (een weekje) later voortgezet. Bewoners kunnen zo van dichtbij het proces meemaken. Soms wordt zo’n vergadering zelfs op locatie gehouden, zoals twee weken geleden in de Goede Rede in Haven en restaurant Boathouse.
Na de carrouselvergaderingen komt de volledige gemeenteraad bij elkaar om de definitieve beslissingen te nemen. Naast agendapunten kan de Politieke Markt ook worden gebruikt om informatie in te winnen (Ronde Tafelgesprek) of kunnen raadsleden een debat aanvragen met een andere partij. Bewoners kunnen ook inspreken in de politieke markt.
De Politieke Markt is in Almere ontstaan en kreeg inmiddels in meerdere steden (soms in een iets andere vorm) navolging.
Het is overigens de vraag of de Politieke Markt in zijn huidige vorm blijft bestaan. Omdat alle besluiten feitelijk al in de carrouselbesprekingen genomen worden, zwelt de kritiek aan dat de feitelijke gemeenteraadsvergadering zelf (waar dus alle raadsleden gezamenlijk vergaderen) niet zoveel meer voorstelt.
Volgende week deel 7: wat zijn moties en amendementen?
Artikel geplaatst op: 13 februari 2018 - 09:47

Gerelateerd

Delen