Nieuws
Video: Slotdebat gemist? Bekijk het op ADW TV Video:Almere DEZE WEEK en de nieuwebibliotheek organsieerden zaterdag 17 maart het grote slotdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Kijk... Aeresgroep koopt eerste kavels op Floriadeterrein STAD CENTRUM - De eerste kavels op het Floriadeterrein zijn aangekocht door de Aeresgroep. Die gaat op het... StrandLAB moet zorgen voor meer cultuur en recreatie op Almeerderstrand ALMEERDERSTRAND – Op de kop van Marina Muiderzand staat sinds kort een caravan. Deze caravan is de mobiele... Informatieavond Villapark Vogelhorst VOGELHORST - Wie nieuwsgierig is naar de stand van zaken en ontwikkelingen in Villapark Vogelhorst, is donderdagavond 29... Helft 45 plussers werkt dankzij Almeerse begeleidingsmethode Door Robert MienstraALMERE – “Twee jaar geleden begon de gemeente samen met het UWV 45-plussers met een bijstand-... Biljarten en schilderen voor ouderen FAUNABUURT – Er is weer plaats voor nieuwe leden bij verschillende activiteiten voor ouderen in buurtcentrum het Forum... Coffeeshop Meridiaanpark van de baan Door Marcel BeijerBUITEN CENTRUM – Er komt definitief geen coffeeshop in het Meridiaanpark in Buiten. Dat heeft de... Poldertranen zoekt accordeonist/toetsenist ALMERE – Poldertranen is een gemengd Almeers koor met ongeveer vijftig leden. Voor vervanging en versterking van de... VRE-bacterie Flevoziekenhuis 'onder controle' STAD CENTRUM – De besmetting met de VRE-bacterie op de verpleegafdelingen Longziekten en MDL van het Flevoziekenhuis is... Samen de zorg verbeteren ALMERE – Laten zien wat goed gaat en wat beter kan in de zorg? Goed voorbereid in gesprek...

Bewoners Youri Egorovweg eisen hardere aanpak paardenweide

Door Cerberus
DEN HAAG/ALMERE – Twee Almeerders stapten woensdag 31 januari naar de Raad van State, in de hoop dat die iets kan doen aan de overlast van twee hobby-paardenhouderijen op een stadsweide tussen de Hogering en de Youri Egorovweg.

In plaats van een weitje met twee paarden en een hek erom, lijkt het volgens Almeerders Marco van der Horst en Mike de Vries meer op of er op 40 meter afstand van hun woningen twee maneges zijn gekomen. Behalve paarden lopen er waakhonden rond, die heel veel blaffen. Er staan twee stallen, twee paddocks en stadionverlichting, aldus Van der Horst tijdens een rechtszaak in Den Haag. De Raad van State twijfelde tijdens de zitting of het bestuursrechtscollege in deze procedure wel iets kan doen voor Almeerders. Immers, zij gingen in beroep tegen het nieuwe bestemmingsplan voor Muziekwijk. Alleen was de stads- of paardenweide ook al in het vorige bestemmingsplan opgenomen. “Zelfs al schrapt de Raad van State de stadsweide uit het nieuwe plan, dan geldt het vorige bestemmingsplan weer. En daarin was de stads- of paardenweide ook al vastgelegd. Daar schiet u dus helemaal niets mee op”, zei rechter en staatsraad Bruno van Ravels.
Klachten

De staatsraad stelde na flink doorvragen vast dat de bewoners vooral bezwaren hebben tegen het huidige intensieve gebruik van de paarden- of stadsweide en niet zozeer tegen de bestemming. Dat is een evenwel een uitvoerings- en geen bestemmingsplankwestie, waardoor de Almeerders toch weer bij de gemeente moeten aankloppen. “Dat is nu net het grote probleem”, zei bezwaarmaker Marco van der Horst, “met de gemeente valt niet goed te praten. De ambtenaren voorzien de burgers, maar ook de gemeenteraad, van verkeerde, te summiere of halve informatie. Er loopt wel een mediationtraject tussen de buurt de huurders van de paardenweide en de gemeente. Maar dat heeft nog geen resultaat opgeleverd.”
'Onbehoorlijk bestuur'

Verder hebben de Almeerders een klacht bij de gemeente ingediend wegens onbehoorlijk bestuur. Volgens Van der Horst en De Vries vertolken zij de gevoelens van zo’n vijftien buurtgenoten. Die vinden dat de gemeente tegen haar eigen stadsweidebeleid in gaat om paardenhouderijen binnen de ring te plaatsen. Overigens kwamen de gebruikers van de paardenweide in 2016 noodgedwongen naar de toen nog stille stadsweide bij de Hogering omdat ze vanwege de verbreding van de A6 bij de McDonald’s moesten verkassen. Van der Horst snapt alleen niet waarom ze op hun stadsweide pal tegen een woonwijk zijn geplaatst en niet ergens aan de rand van Almere.
De Raad van State gaat de zaak nog eens bestuderen en doet binnen enkele weken uitspraak.
Artikel geplaatst op: 07 februari 2018 - 08:09

Gerelateerd

Delen