Nieuws
Video: Verkiezingsdebat Zorg Video: Filmverslag van het verkiezingsdebat over het thema zorg in de bomvolle burgerzaal. Een verslag van Dominique Voss,... PVV: Omroep Almere (AOS) niet onpartijdig   Door Robert Mienstra ALMERE - Lijsttrekker Toon van Dijk van de PVV werkt niet mee aan een door... 'Financieel risico Floriade aanzienlijk verminderd' Door Marcel BeijerALMERE – Het financiële risico dat de gemeente loopt bij de organisatie van de Floriade is... Raad wil duidelijkheid voor zeilschool Haddock Door Marcel BeijerALMERE – Een overgroot deel van de gemeenteraad wil dat er nu snel duidelijkheid komt over... Kandidaat-raadslid PvdA bedreigd na verkiezingsdebat Door Robert Mienstra ALMERE – Ruud de Jonge, kandidaatsraadslid van de PvdA, doet aangifte bij de politie nadat... Kindertheater in de kerk BOUWMEESTERBUURT - Bijna niemand kent het spannende verhaal van Joas, de jongen die op 8-jarige leeftijd koning werd.... Gezellige zondagen in buurthuis DE MEENTEN – In buurthuis Meenten en Grienden, aan de Jaagmeent 179, is op zondag 25 Februari weer... Bedevaart naar Lourdes ALMERE – De Almeerse Sint Bonifatius parochie organiseert, samen met het bisdom Utrecht, een achtdaagse reis naar de... Amsterdammer prikte 34 autobanden lek op Trekweg ALMERE – De politie heeft de dader gevonden die 11 november vorig jaar 34 autobanden lek stak op... Bewoners Fluitekruidstraat hebben officieel 70 centimeter tuin erbij KRUIDENWIJK – Bij zestien bewoners van de Fluitekruidstraat gaat de vlag uit. Eind januari kregen de bewoners van...

Cultuuraanbieders laten zich horen

Door Hestia Ruben

 

STAD CENTRUM – Als het aan de Almeerse culturele instellingen ligt zet de gemeente de komende jaren in op het behouden van wat de stad al aan cultuur te bieden heeft. Veertien culturele instellingen gaven donderdagavond in de Burgerzaal op de Politieke Markt hun visie. “De faciliteiten zijn hartstikke goed. Maar wil je over twintig jaar de vijfde stad van Nederland zijn, dan zul je moeten investeren. In inhoud en in mensen”, zo sprak Jos van Hulst van theatergroep Suburbia.

Een aantal Almeerse culturele instellingen was door D66 uitgenodigd om donderdag tijdens een Ronde Tafelgesprek hun visie te geven op cultuur in Almere. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Het was voor de aanwezige culturele organisaties niet puur een geldkwestie. Loes Jongen van Operakoor Almere trapte af met een betoog waarin ze zei dat Operakoor Almere in de zes jaar dat de stichting bestaat, geen gebruik heeft gemaakt van subsidie. “Als vereniging moet je zelf het hoofd boven water houden. Niet alleen je culturele ding doen en daar geld voor vragen.” Wel ziet ze, zoals veel andere Almeerse cultuuraanbieders, iets in samenwerken met anderen. Zo sprak Hans Welle over de samenwerkingen die stichting AJSO (jeugdorkest) heeft met bijvoorbeeld de Theaterschool Almere en Kunstlinie Almere Flevoland. “Maar, wij zijn wel afhankelijk van subsidie, het beslaat veertig procent van onze begroting. Toen vier jaar geleden de subsidie via het kunstencentrum stopte, gingen we op zoek naar andere manieren om onze activiteiten vol te kunnen houden. We hebben onder andere het theaterorkest opgericht en zijn projectmatig muziekproducties gaan ondersteunen. Met de orkestklas en het juniororkest kunnen kinderen doorgroeien tot in het AJSO. Maar om ervoor te zorgen dat talent daarna niet uit Almere vertrekt, pleit ik voor een basissubsidie.”

Gratis concert


Jan Bart Sloothaak van Het Almeers Orkest verzocht de Raad niet om geld, maar om gratis een concert te geven in het stadhuis. “Zo hopen we meer Almeerders te betrekken bij klassieke muziek in hun stad.”
Marianne de Hont van Balletschool Almere komt als particulier initiatief helemaal niet in aanmerking voor subsidie. “Maar ik heb wel veel kosten. Ik hou er bijna niks aan over.” De Hont is inmiddels met pensioen “dus ik werk gratis”. “De kosten voor het huren van een zaal in KAF – waarom heet het trouwens KAF? – zijn heel hoog. Die kosten zouden verlaagd moeten worden. Kan de gemeente daar niet wat aan doen?”
Volgens René Geerlings van jeugdtheatergezelschap BonteHond ‘heeft Almere alles al’. “Maar zorg voor meer zichtbaarheid van de culturele instellingen, wees trots op wat er is. Heb een visie en laat wat er is groeien. Anders kun je beter investeren in een buslijn naar Amsterdam.”
Indiener D66 beraamt zich nog op een vervolg op deze bijeenkomst.

Artikel geplaatst op: 02 februari 2018 - 10:00

Gerelateerd

Delen