Nieuws
Video: Verkiezingsdebat Zorg Video: Filmverslag van het verkiezingsdebat over het thema zorg in de bomvolle burgerzaal. Een verslag van Dominique Voss,... PVV: Omroep Almere (AOS) niet onpartijdig   Door Robert Mienstra ALMERE - Lijsttrekker Toon van Dijk van de PVV werkt niet mee aan een door... 'Financieel risico Floriade aanzienlijk verminderd' Door Marcel BeijerALMERE – Het financiële risico dat de gemeente loopt bij de organisatie van de Floriade is... Raad wil duidelijkheid voor zeilschool Haddock Door Marcel BeijerALMERE – Een overgroot deel van de gemeenteraad wil dat er nu snel duidelijkheid komt over... Kandidaat-raadslid PvdA bedreigd na verkiezingsdebat Door Robert Mienstra ALMERE – Ruud de Jonge, kandidaatsraadslid van de PvdA, doet aangifte bij de politie nadat... Kindertheater in de kerk BOUWMEESTERBUURT - Bijna niemand kent het spannende verhaal van Joas, de jongen die op 8-jarige leeftijd koning werd.... Gezellige zondagen in buurthuis DE MEENTEN – In buurthuis Meenten en Grienden, aan de Jaagmeent 179, is op zondag 25 Februari weer... Bedevaart naar Lourdes ALMERE – De Almeerse Sint Bonifatius parochie organiseert, samen met het bisdom Utrecht, een achtdaagse reis naar de... Amsterdammer prikte 34 autobanden lek op Trekweg ALMERE – De politie heeft de dader gevonden die 11 november vorig jaar 34 autobanden lek stak op... Bewoners Fluitekruidstraat hebben officieel 70 centimeter tuin erbij KRUIDENWIJK – Bij zestien bewoners van de Fluitekruidstraat gaat de vlag uit. Eind januari kregen de bewoners van...

Update 28-1: Leefbaar trekt plan journalistiek fonds in.

Door Robert Mienstra

ALMERE – De raad was op de politieke markt huiverig voor het plan van Nico van Duijn (LeefbaarAlmere) voor een fonds voor journalistiek in Almere. De tegenstand heeft het raadslid inmiddels op zaterdagmiddag doen besluiten om zijn plan in te trekken. "Heb voorstel ingetrokken", schrijft Van Duijn zaterdag aan de redactie.

"Drie opvattingen tegen de mijne. Dan krijgt geen van vieren een meerderheid. 1. In achterkamertjes regelen door college bij nieuwe coalitie - D66 2. Geen overheidstaak - het rechtse rijtje PVV, D66, Apopa 3. Tot in de details tevoren regelen - PvdA en één zetel die tegen was omdat dat budgettair concurreerde met zijn eigen lokale omroep."
Dit laatste betrof Asjen van Dijk van de fractie Van Dijk die bezig is met één van de vijf kandidaten voor lokale omroep. Hij zat als zodanig met twee petten op in de raad.
"Treurig", concludeert Van Duijn.

Nico van Duijn (l) kreeg de handen niet op elkaar voor zijn journalistiek fonds. (Foto: Almere DEZE WEEK).


De raadsleden zagen op de poltieke markt van donderdag  25 januari al niet veel heil in een plan van Leefbaar Almere om een Almeers journalistiek fonds ten behoeve van onderzoeksjournalistiek in het leven te roepen. Raadslid Nico van Duijn vond een medialandschap in Almere met Almere DEZE WEEK en Omroep Flevoland te magertjes. Veel raadsleden vonden de financiële onderbouwing van het plan niet goed. Verder waren er grote vragen bij hen over de onafhankelijkheid van een dergelijk fonds. “Wij kunnen als raad geen journalistieke opdrachten geven”, vatte Johan de Leeuw van AP/OPA de kritiek samen.
De PVV en de VVD zagen al helemaal niets in het fonds omdat hier het gemeenschapsgeld niet voor bedoeld is. Het CDA stond wel positief tegenover het plan. “Misschien kunnen we burgers hierin betrekken”, stelde Bastiaan Malotaux (CDA). Maar hiervoor kreeg hij de handen niet op elkaar.
Uiteindelijk besloot Van Duijn om nog maar eens een nachtje over het plan te slapen. Dat heeft hij inmiddels gedaan met als reslutaat, het intrekken van zijn plan.

Artikel geplaatst op: 26 januari 2018 - 11:12

Gerelateerd

Delen