Nieuws
Video: Verkiezingsdebat Zorg Video: Filmverslag van het verkiezingsdebat over het thema zorg in de bomvolle burgerzaal. Een verslag van Dominique Voss,... PVV: Omroep Almere (AOS) niet onpartijdig   Door Robert Mienstra ALMERE - Lijsttrekker Toon van Dijk van de PVV werkt niet mee aan een door... 'Financieel risico Floriade aanzienlijk verminderd' Door Marcel BeijerALMERE – Het financiële risico dat de gemeente loopt bij de organisatie van de Floriade is... Raad wil duidelijkheid voor zeilschool Haddock Door Marcel BeijerALMERE – Een overgroot deel van de gemeenteraad wil dat er nu snel duidelijkheid komt over... Kandidaat-raadslid PvdA bedreigd na verkiezingsdebat Door Robert Mienstra ALMERE – Ruud de Jonge, kandidaatsraadslid van de PvdA, doet aangifte bij de politie nadat... Kindertheater in de kerk BOUWMEESTERBUURT - Bijna niemand kent het spannende verhaal van Joas, de jongen die op 8-jarige leeftijd koning werd.... Gezellige zondagen in buurthuis DE MEENTEN – In buurthuis Meenten en Grienden, aan de Jaagmeent 179, is op zondag 25 Februari weer... Bedevaart naar Lourdes ALMERE – De Almeerse Sint Bonifatius parochie organiseert, samen met het bisdom Utrecht, een achtdaagse reis naar de... Amsterdammer prikte 34 autobanden lek op Trekweg ALMERE – De politie heeft de dader gevonden die 11 november vorig jaar 34 autobanden lek stak op... Bewoners Fluitekruidstraat hebben officieel 70 centimeter tuin erbij KRUIDENWIJK – Bij zestien bewoners van de Fluitekruidstraat gaat de vlag uit. Eind januari kregen de bewoners van...

Politiek voor Dummies - deel 4

‘Ik stem nooit want politiek interesseert me niets’ hoor je wel eens zeggen. Totdat er ‘ineens’ een flatgebouw in de wijk wordt gebouwd, of bomen worden gekapt in een straat. Politiek is dus wel degelijk belangrijk. Moeilijk? Welnee… niet met onze tiendelige spoedcursus Politiek voor Dummies in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Knip uit en bewaar!

Deel 4: De fractie

Wie in de gemeenteraad wil plaatsnemen kan dat uitsluitend doen namens een partij of beweging. Bekende partijen zijn VVD, PVV, PvdA en CDA. Er zijn ook partijen die alleen lokaal actief zijn. De gemeenteraad wordt gevormd door leden van die partijen. Partijen die bij de verkiezingen veel stemmen hebben weten te bemachtigen, krijgen meerdere raadsleden. Zo’n groepje partijleden noemen we een ‘fractie’. De D66-fractie is dus de groep raadsleden die zich namens D66 verkiesbaar heeft gesteld en ook in de gemeenteraad gekozen zijn. Eén van de gekozen raadsleden wordt de fractievoorzitter. Meestal is dat de degene die tijdens de verkiezingen de lijsttrekker was. Maar dat is niet vereist. De fractievoorzitter voert doorgaans het woord, al mogen andere raadsleden natuurlijk ook hun zegje doen.
Een fractie wordt dikwijls ondersteund door fractie-assistenten. Dat zijn partijleden die niet in de gemeenteraad zitten, maar wel ondersteunend werk verrichten. In Almere doen ze vaak mee aan de vergaderingen bij de Politieke Markt, op donderdagavond vanaf 19.00 uur in het stadhuis. Dat moet ook wel, want vooral voor kleine fracties is het onmogelijk om alle vergaderingen bij te wonen. Sinds 2016 worden in Almere fractie-assistenten ook officieel beëdigd.
Volgende week deel 5: De griffie
Artikel geplaatst op: 30 januari 2018 - 09:44

Gerelateerd

Delen