Nieuws
Video: Verkiezingsdebat Zorg Video: Filmverslag van het verkiezingsdebat over het thema zorg in de bomvolle burgerzaal. Een verslag van Dominique Voss,... PVV: Omroep Almere (AOS) niet onpartijdig   Door Robert Mienstra ALMERE - Lijsttrekker Toon van Dijk van de PVV werkt niet mee aan een door... 'Financieel risico Floriade aanzienlijk verminderd' Door Marcel BeijerALMERE – Het financiële risico dat de gemeente loopt bij de organisatie van de Floriade is... Raad wil duidelijkheid voor zeilschool Haddock Door Marcel BeijerALMERE – Een overgroot deel van de gemeenteraad wil dat er nu snel duidelijkheid komt over... Kandidaat-raadslid PvdA bedreigd na verkiezingsdebat Door Robert Mienstra ALMERE – Ruud de Jonge, kandidaatsraadslid van de PvdA, doet aangifte bij de politie nadat... Kindertheater in de kerk BOUWMEESTERBUURT - Bijna niemand kent het spannende verhaal van Joas, de jongen die op 8-jarige leeftijd koning werd.... Gezellige zondagen in buurthuis DE MEENTEN – In buurthuis Meenten en Grienden, aan de Jaagmeent 179, is op zondag 25 Februari weer... Bedevaart naar Lourdes ALMERE – De Almeerse Sint Bonifatius parochie organiseert, samen met het bisdom Utrecht, een achtdaagse reis naar de... Amsterdammer prikte 34 autobanden lek op Trekweg ALMERE – De politie heeft de dader gevonden die 11 november vorig jaar 34 autobanden lek stak op... Bewoners Fluitekruidstraat hebben officieel 70 centimeter tuin erbij KRUIDENWIJK – Bij zestien bewoners van de Fluitekruidstraat gaat de vlag uit. Eind januari kregen de bewoners van...

Groen Liberale Partij gaat voor drie zetels

Door Robert Mienstra
ALMERE – Jeffrey Verkaik, lijsttrekker van de Groen Liberale Partij (GLP), is er klaar voor om in de Almeerse gemeenteraad zitting te nemen. “Ik hoop op drie zetels, het zal ergens tussen de één en vijf uitkomen, verwacht ik. De GLP combineert de goede punten van ‘links’ en ‘rechts’ met nadruk op het individu en echt liberalisme.”


Vier jaar geleden probeerde de partij, toen nog onder de naam Groen Liberaal, in de gemeenteraad te komen. Dat leverde geen zetel op. Als GLP probeert de partij opnieuw de gunst van de Almeerse kiezers te winnen. “Het moet veel duurzamer worden in de wijken”, snijdt Verkaik (27) de G van Groen aan. “Er vindt zoveel kaalslag in de stad plaats en daar komen veel te weinig bomen voor terug. Het idee van Almere als groene stad wordt met voeten getreden. Vroeger kwamen de mensen naar Almere voor het groen. Dat argument is er in veel wijken niet meer.”

Floriade


Opvallend is dat de GLP mordicus tegen de Floriade is. “Het wordt wel als een groen project gepresenteerd”, vindt Verkaik, “maar dat is het helemaal niet. Er worden bossen gekapt ten behoeve van bebouwing. Er verdwijnt gewoon natuur. Een woonwijk is toch geen groen?”
Verder heeft de lijsttrekker geen enkel vertrouwen in de banenmotor die de gemeente belooft met de Floriade. “Het gaat om 350 tijdelijke banen. Ik kan dat niet anders benoemen dan post-moderne Melkertbanen. Het hele project is veel te ambitieus en absoluut niet realistisch.”

Liberaal


De GLP presenteert zich als een zuiver liberale partij. “In het politieke spectrum zitten we in het midden”, zegt Verkaik, in het dagelijks leven werkzaam als leerkracht op een ROC. "Maar wij hebben absoluut meer oog voor het individu dan bijvoorbeeld de VVD. En we zijn niet socialistisch, maar wel sociaal. De burgers moeten zelf mee kunnen praten. Het gaat om belangen van het individu. De gemeente heeft zich veel te veel op een afstand gezet. Symbolisch daarvoor is het gemeentelijke telefoonnummer 14036. Dan moet ik eerst ‘Almere’ inspreken, dan krijg ik een keuzemenu en vervolgens krijg ik een helpdesk aan de telefoon die mij weer doorverbindt met een ambtenaar die het ook niet goed weet. Beneden in de hal communiceer ik met de gemeente via een serie computers. Hoe ver kun je afstaan van de inwoners. Structureel moeten er gewoon bestuurslagen tussenuit op het stadhuis.”

Migratie


Verkaik vindt dat er door de gemeente goed met migratie en statushouders moet worden omgegaan. “We moeten hen leren hoe ze in de maatschappij kunnen meedraaien. Als we hen plaatsen, dan moet dat goed gebeuren. Zoals de huisvesting van statushouders in Tussen de Vaarten is gegaan, kan echt niet. Zoveel mannen naast een basisschool huisvesten is een slechte keuze.”
Verkaik wil best praten met de PVV als de GLP in de raad komt. “Maar we staan verre van hun Islamstandpunt. Als echte liberalen kijken wij naar het individu en niet naar een religieuze of etnische groep.”

Artikel geplaatst op: 23 januari 2018 - 08:48

Gerelateerd

Delen