Nieuws
Video: Verkiezingsdebat Zorg Video: Filmverslag van het verkiezingsdebat over het thema zorg in de bomvolle burgerzaal. Een verslag van Dominique Voss,... PVV: Omroep Almere (AOS) niet onpartijdig   Door Robert Mienstra ALMERE - Lijsttrekker Toon van Dijk van de PVV werkt niet mee aan een door... 'Financieel risico Floriade aanzienlijk verminderd' Door Marcel BeijerALMERE – Het financiële risico dat de gemeente loopt bij de organisatie van de Floriade is... Raad wil duidelijkheid voor zeilschool Haddock Door Marcel BeijerALMERE – Een overgroot deel van de gemeenteraad wil dat er nu snel duidelijkheid komt over... Kandidaat-raadslid PvdA bedreigd na verkiezingsdebat Door Robert Mienstra ALMERE – Ruud de Jonge, kandidaatsraadslid van de PvdA, doet aangifte bij de politie nadat... Kindertheater in de kerk BOUWMEESTERBUURT - Bijna niemand kent het spannende verhaal van Joas, de jongen die op 8-jarige leeftijd koning werd.... Gezellige zondagen in buurthuis DE MEENTEN – In buurthuis Meenten en Grienden, aan de Jaagmeent 179, is op zondag 25 Februari weer... Bedevaart naar Lourdes ALMERE – De Almeerse Sint Bonifatius parochie organiseert, samen met het bisdom Utrecht, een achtdaagse reis naar de... Amsterdammer prikte 34 autobanden lek op Trekweg ALMERE – De politie heeft de dader gevonden die 11 november vorig jaar 34 autobanden lek stak op... Bewoners Fluitekruidstraat hebben officieel 70 centimeter tuin erbij KRUIDENWIJK – Bij zestien bewoners van de Fluitekruidstraat gaat de vlag uit. Eind januari kregen de bewoners van...

Politiek voor Dummies - deel 3

‘Ik stem nooit want politiek interesseert me niets’ hoor je wel eens zeggen. Totdat er ‘ineens’ een flatgebouw in de wijk wordt gebouwd, of bomen worden gekapt in een straat. Politiek is dus wel degelijk belangrijk. Moeilijk? Welnee… niet met onze tiendelige spoedcursus Politiek voor Dummies in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Knip uit en bewaar!

Deel 3: De burgemeester

Burgemeester Franc Weerwind is de voorzitter van het college van burgemeester en wethouders en ook van de gemeenteraad. Hij leidt de vergaderingen en moet er op toezien dat het beleid van de gemeente wordt uitgevoerd. In Almere is de burgemeester van D66-huize, maar in zijn functie is hij neutraal en staat hij boven de partijen.
Daarnaast heeft hij ook eigen inhoudelijke taken met name op het terrein van openbare orde en veiligheid en is hij opperbevelhebber bij crises, rampen en zware ongevallen. Hij moet voorkomen dat er overlast is, en ordeverstoringen bestrijden. Een burgemeester mag bijvoorbeeld openbare bijeenkomsten verbieden als de veiligheid in het geding is. De burgemeester heeft daartoe het gezag over de politie en de brandweer.
Tot slot is de burgemeester ook het visitekaartje van de stad. Hij draagt zijn ambtsketting bij officiële gelegenheden (zoals jubilerende bruidsparen of winkelopeningen) en houdt contacten met andere gemeenten en overheden. Ook maakt de burgemeester deel uit van de zogenaamde ‘driehoek’, het overlegorgaan tussen vertegenwoordigers van politie, openbaar ministerie en lokale overheid.
Volgende week deel 4: de Fractie
Artikel geplaatst op: 23 januari 2018 - 09:42

Gerelateerd

Delen