Nieuws
Video: Slotdebat gemist? Bekijk het op ADW TV Video:Almere DEZE WEEK en de nieuwebibliotheek organsieerden zaterdag 17 maart het grote slotdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Kijk... Aeresgroep koopt eerste kavels op Floriadeterrein STAD CENTRUM - De eerste kavels op het Floriadeterrein zijn aangekocht door de Aeresgroep. Die gaat op het... StrandLAB moet zorgen voor meer cultuur en recreatie op Almeerderstrand ALMEERDERSTRAND – Op de kop van Marina Muiderzand staat sinds kort een caravan. Deze caravan is de mobiele... Informatieavond Villapark Vogelhorst VOGELHORST - Wie nieuwsgierig is naar de stand van zaken en ontwikkelingen in Villapark Vogelhorst, is donderdagavond 29... Helft 45 plussers werkt dankzij Almeerse begeleidingsmethode Door Robert MienstraALMERE – “Twee jaar geleden begon de gemeente samen met het UWV 45-plussers met een bijstand-... Biljarten en schilderen voor ouderen FAUNABUURT – Er is weer plaats voor nieuwe leden bij verschillende activiteiten voor ouderen in buurtcentrum het Forum... Coffeeshop Meridiaanpark van de baan Door Marcel BeijerBUITEN CENTRUM – Er komt definitief geen coffeeshop in het Meridiaanpark in Buiten. Dat heeft de... Poldertranen zoekt accordeonist/toetsenist ALMERE – Poldertranen is een gemengd Almeers koor met ongeveer vijftig leden. Voor vervanging en versterking van de... VRE-bacterie Flevoziekenhuis 'onder controle' STAD CENTRUM – De besmetting met de VRE-bacterie op de verpleegafdelingen Longziekten en MDL van het Flevoziekenhuis is... Samen de zorg verbeteren ALMERE – Laten zien wat goed gaat en wat beter kan in de zorg? Goed voorbereid in gesprek...

Erfgoedcafé: DNA-onderzoek door Eveline Altena

BUITEN - De techniek van het oud-DNA-onderzoek is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Als een van de weinige archeologen maakt Eveline Altena gebruik van deze mogelijkheden. Op donderdag 25 januari vertelt zij er over in het Erfgoedhuis Almere, Baltimoreplein 112 in Buiten
De techniek van het oud-DNA-onderzoek is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. (Foto: Shutterstock)

Tijdens de opgraving van het kerkhof bij de Catharinakerk in het centrum van Eindhoven in 2005 raakte Eveline Altena voor het eerst betrokken bij oud-DNA-onderzoek. Daar wil ik bij zijn, besloot ze. Ze was enkele jaren daarvoor afgestudeerd als archeoloog met als specialisatie fysische antropologie (de natuurlijke geschiedenis van de mens, onderzocht aan de hand van het skelet) en deed al een tijdje archeologisch veldwerk.
DNA-onderzoek maakt het bijvoorbeeld mogelijk het geslacht te bepalen. Aan complete volwassen skeletten kun je aan de lichaamsbouw wel zien of het een man of een vrouw is geweest, maar bij kinderskeletten kan dat niet. En ook bij secundaire botresten kan alleen DNA-onderzoek uitsluitsel geven over het geslacht. Ook kun je met DNA-onderzoek verwantschapsrelaties vaststellen. Gegevens over geslacht en verwantschap kunnen nieuw licht werpen op oude begrafenispraktijken.
25 januari, Erfgoedhuis Almere, Baltimoreplein 112, Almere Buiten. 16.30 uur inloop, 17.00 uur welkomstwoord, 17.05 uur lezing door Eveline Altena, 17.40 uur borrel, 18.15 uur einde.
Artikel geplaatst op: 16 januari 2018 - 12:55

Gerelateerd

Delen