Nieuws
Winterse lucht boven de Paarlemoervijver REGENBOOGBUURT - Oker (geel), koraal (rood, roze en oranje) en cinnaber (een donkerrode kleur van een mineraal) zijn... Fonds voor Bijzondere Noden Almere houdt spreekuur in bibliotheek STAD CENTRUM – Het Fonds voor Bijzondere Noden is sinds deze maand één keer per veertien dagen aanwezig... Line dance sociaal belangrijk voor ouderen Door Kirsten Thuis-WoudenbergSTEDENWIJK – ‘Een lief mens’, ‘erg sociaal’ en ‘attent’, zo omschrijven deelnemers van de line danceles... Gezellige zondagen DE MEENTEN – Om de saaie zondagmiddag voor veel Havenaren van middelbare leeftijd wat plezieriger te maken start... Utrechts kamerkoor Multiple Voice in Goede Rede HAVEN CENTRUM - Vocaal Ensemble Multiple Voice geeft op zaterdag 3 februari een koorconcert in Goede Rede met... Video: line dancen voor ouderen Video: Anneke Lit geeft al 30 jaar line danceles aan ouderen. Meer video's op: www.adwtv.nl    Almeerse fitnessinstructeur Sander Hoek in tv-programma ALMERE – De Almeerse Sander Hoek is naast gitarist bij de meezingband Rock-A-Oke ook fitnessinstructeur. Op die manier... Afsluitingen fietspaden zijn Almeerders doorn in het oog Door Kirsten Thuis-WoudenbergALMERE – De vele afgesloten fietspaden zijn het CDA een doorn in het oog. De partij... Reuzenwaterlelie Almere Jungle opnieuw in bloei HOUT – In augustus 2016 bloeide de reuzenwaterlelie van Almere Jungle al, toen nadat hij pas een maand... Vermiste Michael Klijn weer terecht ALMERE – Ruim vijf weken was er geen spoor te bekennen van de 34-jarige Almeerder Michael Klijn. Donderdagavond...

Pijnlijkste plant ter wereld bij Almere Jungle

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
HOUT – Almere Jungle heeft er sinds kort een zeer bijzondere plant bij: de Gympie Gympie, de pijnlijkste plant ter wereld. Een steek van deze plant veroorzaakt een extreme pijn die maanden tot jaren aan kan houden.
Een steek van de Gympie Gympie, die nu te zien is bij Almere Jungle, veroorzaakt een extreme pijn die maanden tot jaren aan kan houden. (Foto: aangeleverd)

De Gympie Gympie (Dendrocnide moroides) is een brandnetel die van nature groeit in de regenwouden van Australië. “Net zoals de Nederlandse brandnetel beschikt deze plant over kleine naaldjes met gif die deze pijn veroorzaken”, legt Youri Witmer, hoofd Botanie van Almere Jungle uit. “Er schijnen zelfs mensen zelfmoord te hebben gepleegd vanwege de pijn.”
Deze bijzondere en gevaarlijke plant is verder alleen in de Botanische tuin Leiden te zien. Almere Jungle kreeg de plant van de Botanische tuin in Leiden. “Met handschoenen en een shirt met lange mouwen aan heb ik hem geplant. De handschoenen heb ik daarna weggegooid, omdat er nog brandharen van de plant in kunnen zitten. Het gif in de haartjes blijft nog lang bewaard en kan na 50 jaar nog steeds pijnlijk zijn.”
De plant staat bij Almere Jungle veilig achter glas en tralies. Witmer verzorgt de plant zelf. “Ik heb me goed over de plant ingelezen. Het is belangrijk om voorzichtig te handelen. Via een deurtje aan de zijkant van de kooi, dat is afgesloten met een hangslot, kan ik de plant water geven. De plant staat bij ons uitgeplant in volle grond en groeit uit tot struikjes die uiteindelijk ook gesnoeid moeten worden.”
Zelf heeft Witmer de plant nog niet aangeraakt. “Maar ik ben wel nieuwsgierig hoe het voelt. Het kassenhoofd bij de Botanische tuin leiden heeft de plant een keer per ongeluk aangeraakt. Er kwamen toen een paar brandhaartjes in zijn huid. Hij vond de pijn meevallen, maar had er wel een paar maanden last van. De pijn begint als een normale bij een normale brandnetel, maar dan extremer. Het voelt als een soort elektrische schokken. Toen ik de plant laatst verzorgde kreeg ik al enorme last van mijn neus. Ik denk dus dat ik er wel gevoelig voor ben.”
Artikel geplaatst op: 09 januari 2018 - 11:56

Gerelateerd

Delen