Nieuws
Vermiste Michael Klijn weer terecht ALMERE – Ruim vijf weken was er geen spoor te bekennen van de 34-jarige Almeerder Michael Klijn. Donderdagavond... Zieke Lorena (9) opent de beurs ALMERE – De Almeerse Lorena (9) opende afgelopen maandagochtend de beurs in Amsterdam. De leerlinge van De Klaverweide,... Narcissen laten zich nu al zien STAD - Als narcissen bloeien is het voorjaar begonnen, is een oude wijsheid. Maar kennelijk is die wijsheid... 'Poëtische geluidssculpturen' door Echte Mensen STAD CENTRUM – Echte Mensen, een multimediale samenwerking van Hans Timmermans, Mario Withoud en Leon van Egmond, treedt... [UPDATE maandag 22 januari] Gewonde bij steekpartij in flat Verzetswijk VERZETSWIJK – In een flat aan de Kapitein de Langestraat heeft zondagavond 21 januari rond 19.00 uur een... Voorleesmoment voor peuters en kleuters HOUT - Stad & Natuur organiseert op de Kemphaan een voorleesochtend en -middag voor peuters en kleuters op... Video: leerlingen Artecollege krijgen les op MBO Almere Buiten Video: Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO-College Almere in Buiten. Ze krijgen ICT-praktijkles... Leerlingen Artecollege krijgen ICT-les op MBO  Door Robert Mienstra ALMERE – Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO College in... Laatste Expeditiemiddag voor groep 8 ALMERE - De leerlingen van groep 8 van de basisschool staan weer voor een lastige keuze. Voor 1... Feestelijke opening Trajectlokaal Oostvaarders College BUITEN - Het Oostvaarders College is dit schooljaar gestart met trajectbegeleiding voor havo/vwo leerlingen met ASS (autismespectrumstoornis) en...

Meridiaanpark krijgt plantaardige walbeschoeiing

MERIDIAANPARK – Bij het Meridiaanpark in Buiten is vorige maand gestart met het aanbrengen van een nieuwe plantaardige walbeschoeiing. Het bijzondere aan deze walbeschoeiing is dat deze gemaakt is van vezels van met name gras en waterplanten in combinatie met aardappelzetmeel. Samen vormt dit een biocomposiet materiaal.
De walbeschoeiing in het Meridiaanpark is gemaakt van vezels van met name gras en waterplanten in combinatie met aardappelzetmeel. (Foto: Anja de Graaff)

Een walbeschoeiing is een constructie die een oever beschermt tegen afkalven, golfkrachten en andere invloeden die de stabiliteit van de waterkant in gevaar brengen. Hiermee voorkomt de plantaardige walbeschoeiing in Almere dat het zand van de oever in het water zakt.
Normaal gesproken worden de beschoeiingen uit tropisch hardhout gemaakt. Het bijzondere aan deze walbeschoeiing is dat deze gemaakt is van vezels van met name gras en waterplanten in combinatie met aardappelzetmeel, dit samen vormt een biocomposiet materiaal. Dat betekent dat biomassa reststromen uit de eigen omgeving gebruikt om een materiaal te maken dat lang meegaat en aan het eind van haar levenscyclus weer als volwaardige grondstof gebruikt kan worden.
In 2015 is hetzelfde materiaal gebruikt voor 11 waterplanten bankjes. Deze staan in de Kruidenwijk. Ook de vergadertafel van het Grondstoffen Collectief is van dit materiaal gemaakt in combinatie met een tafelblad van Almeers Essenhout.
Deze walbeschoeiing wordt 105 meter lang. De bedoeling is om de komende jaren door heel Almere walbeschoeiing van gras en waterplanten te plaatsen.
Artikel geplaatst op: 10 januari 2018 - 11:18

Gerelateerd

Delen