Eerste toezichthouders op bussen worden vrijdag beëdigd

Door Marcel Beijer
ALMERE – Komende vrijdag, 12 januari, worden de eerste toezichthouders op de bussen van AllGo officieel beëdigd tot Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA). Ze zijn dan bevoegd om bijvoorbeeld zwartrijders te bekeuren.
De AllGo-bussen rijden sinds 10 december in Almere. Vanaf vrijdag ook met beëdigde BOA’s. (Archieffoto: Fred Rotgans)

Sinds 10 december wordt het busvervoer in Almere niet langer geregeld door Connexxion, maar door Keolis, onder de naam AllGo. Belangrijke argument om voor een nieuwe vervoerder te kiezen was de veiligheid: Keolis laat extra BOA’s op de bussen meerijden. Bij het ingaan van het contract bleek echter dat de medewerkers ‘Service & Veiligheid’ van Keolis niet zijn beëdigd en dus nog niet alle taken kunnen uitvoeren, zoals verbaliseren (bekeuren).
Woordvoerder Anneke Ruiter van Keolis laat weten dat de eerste negentien medewerkers vrijdag worden beëdigd tot BOA. “De beëdiging is een zeer langdurig administratief proces. We hebben al in een vroegtijdig stadium hierop gewezen en hebben er alles aan gedaan om deze processen te versnellen, dit bleek echter lastig.”
Volgens Ruiter zijn de medewerkers Service & Veiligheid al wel aanwezig op de AllGo-bussen. “Ze hebben alleen nog niet alle bevoegdheden. Zo kunnen ze nog geen reizigers bekeuren die een valse naam opgeven. Tot nu toe moesten ze daarvoor een BOA oproepen. Dat gebeurde ook. Vanaf vrijdag, als ze beëdigd zijn, hebben ze zelf die bevoegdheid. Bijvoorbeeld ook om zwartrijders te bekeuren.”
Waar Connexxion werkte met 25 BOA’s op de Almeerse bussen, zijn er bij Keolis straks 43 BOA’s actief. “Vanaf vrijdag hebben we de beschikking over negentien beëdigde medewerkers”, aldus Ruiter. “Dat zijn ze dus nog niet allemaal. Sommige medewerkers zijn nog in opleiding. In de loop van de komende weken worden ze gefaseerd beëdigd tot ze alle 43 paraat zijn.”
Artikel geplaatst op: 06 januari 2018 - 12:02

Gerelateerd

Delen