'Onderzoekend leren met Science'
Playing for Success start bij Klokhuis in Poort

Door Robert Mienstra
POORT – Playing for Success start eind januari 2018 op een nieuwe locatie. “In en om het gebouw van Klokhuis in Poort gaan we beginnen met het project Science”, zegt docente Laura Verdouw.” Na Almere City FC, De Kemphaan en KAF is dit de vierde locatie waar het onderwijsproject actief wordt.
Docenten Laura Verdouw en Kenny van Kampen doen een proefje bij het Klokhuis. (Foto: aangeleverd)

“Het wordt anders leren”, vertelt Verdouw, “leerlingen gaan onderzoekend leren op een actieve manier. Ze gaan bijvoorbeeld waterkwaliteit meten. En daar wordt een resultaat aan gekoppeld, een verwerking met bijvoorbeeld diagrammen. Daarbij onderzoeken de leerlingen wat oplossingen kunnen zijn als de waterkwaliteit niet voldoende blijkt te zijn. Kinderen gaan als echte professoren aan het werk.”
Bij de wetenschappelijke lessen wordt fors ingestoken op de sociale component. "Kinderen gaan via presentaties en vlogs verslag doen van elkaars onderzoek. Ze gaan vastleggen wat een andere leerlingen doen. Daardoor krijgen ze oog en waardering voor de ander in de groep."
Stad&Natuur

Science sluit goed aan bij de activiteiten die Stad&Natuur in het Klokhuis ontwikkelt, vindt Verdouw. “Het gebouw staat in het Cascadepark. Daar zijn archeologische vondsten gedaan uit de steentijd en uit de Zuiderzee. Daar kunnen we in het lesprogramma prima gebruik van maken. Ook de ecologische insteek rond milieu en natuur van het Klokhuis past prima bij Science. We kunnen tal van proefjes en onderzoeken doen.”
Ontdekken

Door aan het project Science mee te doen, krijgen de kinderen een boost om ook op school te ontdekken dat leren zinvol is. “Kinderen moeten gaan inzien dat leren er toe doet, en ook dat ze zelf kunnen ontdekken hoe de wereld in elkaar zit. Wat is er leuker dan dat?”, zegt Verdouw. “Wij leren de kinderen daarbij om te onderzoeken of zaken wel echt kloppen die ze leren en ontdekken. Daar leiden we creatieve, sociaalvaardige en oplossingsgerichte kinderen mee op.”
Kinderen uit groep 6, 7 en 8 kunnen bij de leerkrachten van school aangemeld worden voor Playing for Success Science. “We zitten in Poort, maar uiteraard staat Science open voor alle leerlingen in Almere”, besluit Verdouw. Meer informatie: www.playingforsuccess.nl
Artikel geplaatst op: 03 januari 2018 - 11:41

Gerelateerd

Delen