Aandacht voor brandveiligheid
Almere in spoor van studentenstad Nijmegen

Door Wesley Verboom
MUZIEKWIJK – “Het zou mooi zijn als het Keurmerk KamerVerhuur & Veiligheid (KKVV) in heel Almere wordt geïntroduceerd”, zegt Hans Degenaar. Degenaar is eigenaar van DMGO Vastgoed, die woningen en studentenkamers in de stad verhuurt. Een bezorgde vader zette hem met vraag hoe het zit met de brandveiligheid van de studentenkamer van zijn zoon, aan het denken.
Hans Degenaar verhuurt studentenkamers in Almere. Hij wil dat alle kamers in Almere het Keurmerk KamerVerhuur & Veiligheid (KKVV) krijgen, zodat het voor studenten duidelijk is dat studentenwoningen voldoen aan brandveiligheidseisen. (Foto: aangeleverd)

De vraag van de bezorgde ouder zette Degenaar opnieuw aan het denken. “Een jaar of vijf geleden dacht ik al aan het introduceren van een keurmerk voor brandveiligheid, maar ik vond het vreemd om als slager je eigen vlees te keuren. Op een gegeven moment kwamen we via internet in contact met het Keurmerk KamerVerhuur & Veiligheid (KKVV). Na een eerste gesprek beseften wij dat we hiermee moesten starten. Niet voor ons, maar vooral voor ouders en (aankomende) studenten”, zegt Degenaar, die vanuit de gemeente ook positieve reacties kreeg. Niet gek, want uit onderzoek van de studentenbond in 2016 bleek dat veel studentenhuizen niet voldoen aan de minimale brandveiligheidseisen.
Degenaar: “Het keurmerk wordt ondersteund door een app, waarmee je direct kunt communiceren met de huurder. Dat maakt hem enorm toegankelijk en draagt bij aan veilige woonomgeving, waardoor Almere als studentenstad veilig kan groeien.”
Keurmerk

Het initiatief voor het keurmerk komt van een kamerverhuurder in Nijmegen. Daar is het keurmerk, dat bestaat uit een drietal niveaus van brandveiligheid, omarmd door de gemeenteraad. Het keurmerk wordt (landelijk) ondersteund door Nationale Nederlanden, Brandweer Nederland, Vastgoed Belang (Branchevereniging voor particuliere beleggers in vastgoed) en verschillende gemeenten. De directe aanleiding was een brand in een studentenhuis in Leeuwarden in 2013. Een student kwam daarbij om het leven.
Vanaf 2013 zijn pandeigenaren zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid.
Artikel geplaatst op: 03 januari 2018 - 12:42

Gerelateerd

Delen