Nieuws
Vermiste Michael Klijn weer terecht ALMERE – Ruim vijf weken was er geen spoor te bekennen van de 34-jarige Almeerder Michael Klijn. Donderdagavond... Zieke Lorena (9) opent de beurs ALMERE – De Almeerse Lorena (9) opende afgelopen maandagochtend de beurs in Amsterdam. De leerlinge van De Klaverweide,... Narcissen laten zich nu al zien STAD - Als narcissen bloeien is het voorjaar begonnen, is een oude wijsheid. Maar kennelijk is die wijsheid... 'Poëtische geluidssculpturen' door Echte Mensen STAD CENTRUM – Echte Mensen, een multimediale samenwerking van Hans Timmermans, Mario Withoud en Leon van Egmond, treedt... [UPDATE maandag 22 januari] Gewonde bij steekpartij in flat Verzetswijk VERZETSWIJK – In een flat aan de Kapitein de Langestraat heeft zondagavond 21 januari rond 19.00 uur een... Voorleesmoment voor peuters en kleuters HOUT - Stad & Natuur organiseert op de Kemphaan een voorleesochtend en -middag voor peuters en kleuters op... Video: leerlingen Artecollege krijgen les op MBO Almere Buiten Video: Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO-College Almere in Buiten. Ze krijgen ICT-praktijkles... Leerlingen Artecollege krijgen ICT-les op MBO  Door Robert Mienstra ALMERE – Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO College in... Laatste Expeditiemiddag voor groep 8 ALMERE - De leerlingen van groep 8 van de basisschool staan weer voor een lastige keuze. Voor 1... Feestelijke opening Trajectlokaal Oostvaarders College BUITEN - Het Oostvaarders College is dit schooljaar gestart met trajectbegeleiding voor havo/vwo leerlingen met ASS (autismespectrumstoornis) en...

RBC Florimere in race bouw Floriade

Door Robert Mienstra

ALMERE - De gemeente heeft een marktconsultatie gedaan op zoek naar partijen die de stadswijk en het evenement Floriade willen gaan bouwen. Uiteindelijk hebben er zestien partijen inhoudelijk gereageerd en zijn er met zes van hen inmiddels gesprekken gevoerd. Dit blijkt uit het verslag van de marktconsultatie.

De gemeente verwacht dat het bestemmingsplan Almere centrum Weerwater-Floriade in april onherroepelijk is. (Foto: aangeleverd)


Opvallendste belangstellende was de Regionale Combinatie Florimere (RCF), bestaande uit in Almere bekende bedrijven als Boogaart, Knipscheer, Reimert en Tomin Groep. Een naam die al langer rondzingt, Amvest, staat ook op de lijst. De gemeente biedt twee scenario’s aan: territoriale verdeling waarbij per onderdeel aanbesteed wordt, en het scenario ‘alles in één hand’ waarbij één partij alles voor de Floriade ontwikkelt.

Risico’s


In de marktconsultatie schetst de gemeente een aantal risico’s. Een daarvan is dat de opening van de Floriade op een lager kwaliteitsniveau beschikbaar komt dan gewenst. Verder wordt gemeld dat duurzame initiatieven en innovaties niet realiseerbaar zouden kunnen zijn. Ook de veelbesproken geluidsbelasting van de A6 wordt genoemd als eventueel kostenverhogend. Negen van de zestien belangstellende partijen vonden dit ook belangrijke risico’s. Vier ondernemingen zien die risico’s niet.
Uiteindelijk heeft de gemeente zes partijen uitgenodigd voor mondelinge gesprekken. Dat zijn Arcadis, de Regionale Combinatie Florimere, URBA-RD en Amvest, Dura Vermeer, BDP Ontwikkeling, en Synchroon.

Start


De gemeente verwacht dat het bestemmingsplan Almere centrum Weerwater-Floriade in april onherroepelijk is. In het verslag van de marktconsultatie staat verder dat de ontwikkeling van de stadswijk al voor de start van de Floriade kan beginnen om zo te laten zien hoe de groene stad van de toekomst er uit zal komen te zien.
Wel stelt de gemeente dat het vastgoed niet nodig is voor het evenement, maar omdat de groene stad centraal staat, moet het vastgoed dat illustreren en een meerwaarde zijn voor het evenement. Daarbij zoekt de gemeente duurzame investeerders die voor twintig tot dertig jaar het terrein willen beheren en onderhouden.
Binnenkort zal de gemeente de keuze bekend maken van een of meerdere marktpartij(en) die de Floriade zullen gaan bouwen. De bedoeling is dat in de loop van dit jaar de bouw van het permanente vastgoed op een aantal kavels zal starten.

Artikel geplaatst op: 27 december 2017 - 10:38

Gerelateerd

Delen