Kleurenschema als leidraad
Badmintonvereniging AviAir Almere trots op kweekvijver

Door Wesley Verboom
PARKWIJK – Liefst 220 jeugdspelers nemen wekelijks het badmintonracket ter hand. Het is de immense kweekvijver waaruit badmintonvereniging AviAir Almere kan vissen. Het wordt bijna vergeten, maar achter het competitiegeweld van het vlaggenschip gaat een gedegen jeugdopleiding schuil.

Met meer dan zestig nationale- en enkele Europese jeugdtitels in vijftien jaar wordt meteen een stuk duidelijker waarom het de eerste selectie ook dit jaar weer lukt om mee te doen om het kampioenschap van Nederland. “Sebastiaan Li is één van de spelers uit het eerste, die in de jeugd heeft gespeeld”, vertelt Radjes Rosiek. “Maar bijvoorbeeld ook trainer Erik Staats.”
Rosiek is lid van de jeugdcommissie. Wanneer hem wordt gevraagd of hij een verklaring voor het succes van de jeugdopleiding heeft, steekt hij enthousiast van wal. “Dat komt enerzijds doordat wij als vereniging inzetten op plezier en verantwoord bewegen. Anderzijds krijgen de jongens en meisjes met meer talent een gevarieerd programma voorgeschoteld, waarin ook aandacht is voor concentratie en conditie, en trainen zij onder leiding van gediplomeerde trainers. Binnen de club hebben wij zo’n vijf trainers met de hoogste papieren, daarmee zijn wij als badmintonvereniging uniek.”
Met die verklaring is slechts een gedeelte van het succes ontleed. Wie weleens heeft gebadmintond weet namelijk dat de club werkt met een kleurenschema. “Dat is zo’n 25 jaar geleden tot in de kleinste details opgezet door ervaren badmintonners. Het draait niet zo zeer om het kleurenschema, maar meer om de gedachte die erachter zit. En dat is dat de jeugdopleiding wordt gevormd door op elkaar afgestemde technieken en vaardigheden, zowel qua slaan als qua lopen. Daarnaast trainen alle selectieteams volgens dezelfde principes”, verklaart Radjes, die benadrukt dat het vooral draait om plezier. “Dat is het belangrijkste, dan komt de rest vanzelf.”
Radjes vermeldt ten slotte dat twee jeugdtalenten geselecteerd zijn voor de Europese Jeugdkampioenschappen en twee andere waarschijnlijk mogen mee doen aan de Jeugd Olympische Spelen in 2018, wordt vervolgd!
Artikel geplaatst op: 27 december 2017 - 07:00

Gerelateerd

Delen