Nieuws
Winterse lucht boven de Paarlemoervijver REGENBOOGBUURT - Oker (geel), koraal (rood, roze en oranje) en cinnaber (een donkerrode kleur van een mineraal) zijn... Fonds voor Bijzondere Noden Almere houdt spreekuur in bibliotheek STAD CENTRUM – Het Fonds voor Bijzondere Noden is sinds deze maand één keer per veertien dagen aanwezig... Line dance sociaal belangrijk voor ouderen Door Kirsten Thuis-WoudenbergSTEDENWIJK – ‘Een lief mens’, ‘erg sociaal’ en ‘attent’, zo omschrijven deelnemers van de line danceles... Gezellige zondagen DE MEENTEN – Om de saaie zondagmiddag voor veel Havenaren van middelbare leeftijd wat plezieriger te maken start... Utrechts kamerkoor Multiple Voice in Goede Rede HAVEN CENTRUM - Vocaal Ensemble Multiple Voice geeft op zaterdag 3 februari een koorconcert in Goede Rede met... Video: line dancen voor ouderen Video: Anneke Lit geeft al 30 jaar line danceles aan ouderen. Meer video's op: www.adwtv.nl    Almeerse fitnessinstructeur Sander Hoek in tv-programma ALMERE – De Almeerse Sander Hoek is naast gitarist bij de meezingband Rock-A-Oke ook fitnessinstructeur. Op die manier... Afsluitingen fietspaden zijn Almeerders doorn in het oog Door Kirsten Thuis-WoudenbergALMERE – De vele afgesloten fietspaden zijn het CDA een doorn in het oog. De partij... Reuzenwaterlelie Almere Jungle opnieuw in bloei HOUT – In augustus 2016 bloeide de reuzenwaterlelie van Almere Jungle al, toen nadat hij pas een maand... Vermiste Michael Klijn weer terecht ALMERE – Ruim vijf weken was er geen spoor te bekennen van de 34-jarige Almeerder Michael Klijn. Donderdagavond...

Jerzy Soetekouw (PvdA) ontstemd over uitspraken SP

Door Robert Mienstra

'Linkse samenwerking… graag, maar zonder voorwaarden'

ALMERE – “Ik was behoorlijk verbaasd over het bericht in de krant waarin de SP zich uitlaat over de linkse samenwerking”, zegt Jerzy Soetekouw, de fractievoorzitter van de PvdA. “Ik moet in Almere DEZE WEEK lezen dat zij onder voorwaarden een samenwerking met GroenLinks en de PvdA willen aangaan.”

Jerzy Soetekouw: “Het wordt steeds rechtser in Almere. Daarom willen we krachten bundelen op een progressieve en positieve wijze." (Foto: aangeleverd)


Soetekouw zet een en ander op een rijtje. “Ik ben namens de PvdA in november met GroenLinks en de SP een gesprek aangegaan om te kijken of er een linkse samenwerking kan komen in Almere. We hebben een goed gesprek gevoerd over een aantal thema’s waarna ik een concepttekst heb geschreven. De afspraak was dat we die bij onze achterbannen in de week zouden leggen. Van GroenLinks kregen we een enthousiaste reactie. Van de SP hoorde ik niks, totdat ik in de krant las wat ze er van vonden.”
De verbazing van Soetekouw komt vooral door de voorwaarden die de SP aan de krant meldde aan de samenwerking met name aan de PvdA. “We hadden een positief gesprek, en nu las ik dingen die in het gesprek met GroenLinks en SP helemaal niet aan de orde waren geweest.”

Links blok


De PvdA zoekt samenwerking met de SP en GroenLinks vanwege het politieke klimaat in Almere. “Het wordt steeds rechtser in Almere. Daarom willen we krachten bundelen en op een progressieve en positieve wijze onderwerpen op de kaart zetten die belangrijk zijn voor de stad zoals betaalbare sociale woningen, eerlijke kansen op werkgelegenheid en mee kunnen doen in de stad wat je afkomst ook is. Wonen, werken en welzijn: op die thema’s ben ik op zoek gegaan naar aanknopingspunten bij GroenLinks en de SP. En die vond ik.”
De Floriade hoeft hierin voor de PvdA geen breekpunt te zijn. De PvdA en GroenLinks zijn voor, de SP is tegen. “Voor nu hoeft dat geen obstakel te zijn”, vindt Soetekouw. “We willen een links blok dat zich inzet voor de sociale onderwerpen.”

Gemeenschappelijk


Soetekouw benadrukt dat er geen samenvoeging komt tussen de partijen. “Maar het zou echt slecht zijn als we elkaar de tent uitvechten.” De uitspraken van Hans Everhard van de SP doen aan de handreiking van ons geen goed. Maar de bal ligt nog steeds bij hen. We willen samenwerking op basis van gemeenschappelijke afspraken, niet op basis van voorwaarden. Het kan niet van een kant komen.”
De beoogde samenwerking heeft volgens Soetekouw wel een deuk opgelopen. “We moeten opnieuw met elkaar in gesprek. Deze uitspraken van de SP zijn nu geen goede basis om een samenwerking aan te gaan. Ik probeer echt wat te bereiken met een linkse samenwerking en dan krijg ik antwoord via de krant.”

Artikel geplaatst op: 21 december 2017 - 08:07

Gerelateerd

Delen