Nieuws
Vermiste Michael Klijn weer terecht ALMERE – Ruim vijf weken was er geen spoor te bekennen van de 34-jarige Almeerder Michael Klijn. Donderdagavond... Zieke Lorena (9) opent de beurs ALMERE – De Almeerse Lorena (9) opende afgelopen maandagochtend de beurs in Amsterdam. De leerlinge van De Klaverweide,... Narcissen laten zich nu al zien STAD - Als narcissen bloeien is het voorjaar begonnen, is een oude wijsheid. Maar kennelijk is die wijsheid... 'Poëtische geluidssculpturen' door Echte Mensen STAD CENTRUM – Echte Mensen, een multimediale samenwerking van Hans Timmermans, Mario Withoud en Leon van Egmond, treedt... [UPDATE maandag 22 januari] Gewonde bij steekpartij in flat Verzetswijk VERZETSWIJK – In een flat aan de Kapitein de Langestraat heeft zondagavond 21 januari rond 19.00 uur een... Voorleesmoment voor peuters en kleuters HOUT - Stad & Natuur organiseert op de Kemphaan een voorleesochtend en -middag voor peuters en kleuters op... Video: leerlingen Artecollege krijgen les op MBO Almere Buiten Video: Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO-College Almere in Buiten. Ze krijgen ICT-praktijkles... Leerlingen Artecollege krijgen ICT-les op MBO  Door Robert Mienstra ALMERE – Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO College in... Laatste Expeditiemiddag voor groep 8 ALMERE - De leerlingen van groep 8 van de basisschool staan weer voor een lastige keuze. Voor 1... Feestelijke opening Trajectlokaal Oostvaarders College BUITEN - Het Oostvaarders College is dit schooljaar gestart met trajectbegeleiding voor havo/vwo leerlingen met ASS (autismespectrumstoornis) en...

Lekken naar Almere DEZE WEEK niet gedicht

Door Robert Mienstra

Raadsleden beschuldigen elkaar

Het CDA vond dat er van het lekken naar Almere DEZE WEEK aangifte bij de politie had moeten worden gedaan. (Foto: Shutterstock)

ALMERE – ‘Een poging tot het saboteren van de Floriade door het plegen van een misdrijf’. Zo noemden D66 en de PvdA de lekken vanuit het stadhuis naar de krant Almere DEZE WEEK, afgelopen zomer. Zij eisten een onderzoek en juridische stappen. Onderzoeksbureau Berenschot deed het onderzoek, maar kon het lek niet vinden.

Deze krant voerde in de edities van 14 juli en 1 augustus bronnen op uit het stadhuis die informatie gaven over zaken betreffende Waterhout en jachthaven Haddock. PvdA en D66 concludeerden daaruit dat er uit geheime raadsvergaderingen was gelekt en wilden daarom onderzoek naar de bron(nen) van het lek. Uiteraard beschermt Almere DEZE WEEK haar bronnen.

Vermoedens

Op de Politieke Markt van afgelopen donderdag werd het onderzoek besproken. De conclusie van de onderzoekers van onderzoeksbureau Berenschot is dat zij geen bewijs hebben gevonden voor het lekken vanuit de gemeenteraad en evenmin een concrete aanwijzing hebben gevonden wie dat gedaan zou kunnen hebben.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste raadsleden de geheime informatie met fractiegenoten (raadsleden en fractieassistenten) hebben gedeeld, dan wel dezelfde avond na de besloten vergadering, dan wel een week later. Uit het rapport van Berenschot blijkt verder dat verschillende raadsleden wel vermoedens hebben over motieven waarom anderen zouden lekken naar de krant en op basis hiervan welk raadslid/partij het gedaan zou kunnen hebben. Maar bewijs daarvoor hadden ze niet. Ook hebben de raadsleden bij deze vermoedens niet altijd hetzelfde raadslid en partij op het oog. Zo ontstaat dus de schijn dat partijen elkaar de schuld van het lekken geven.
Verder wijzen enkele politici er op dat met hen door ambtenaren mondeling is gecommuniceerd over informatie die in de besloten bijeenkomsten ter tafel is gekomen. ‘Ook die waren op de hoogte en kunnen informatie aan de krant verstrekt hebben’, concludeert Berenschot.

Keukentafel

Saillant detail uit het onderzoeksrapport is dat een enkel raadslid de vertrouwelijke informatie aan de keukentafel thuis op hoofdlijnen met zijn of haar partner heeft gedeeld.
De politieke partijen namen donderdagavond de conclusies van Berenschot voor lief. Bastiaan Malotaux (CDA) vond wel dat er aangifte van het lekken bij de politie had moeten worden gedaan. Ellentrees Müller van het presidium antwoordde daarop dat de fractievoorzitters gezamenlijk hadden besloten om Berenschot de klus te laten klaren.
Het onderzoek kostte 15.000 euro en leverde dus uiteindelijk weinig op.

Artikel geplaatst op: 22 december 2017 - 10:20

Gerelateerd

Delen