Nieuws
Vermiste Michael Klijn weer terecht ALMERE – Ruim vijf weken was er geen spoor te bekennen van de 34-jarige Almeerder Michael Klijn. Donderdagavond... Zieke Lorena (9) opent de beurs ALMERE – De Almeerse Lorena (9) opende afgelopen maandagochtend de beurs in Amsterdam. De leerlinge van De Klaverweide,... Narcissen laten zich nu al zien STAD - Als narcissen bloeien is het voorjaar begonnen, is een oude wijsheid. Maar kennelijk is die wijsheid... 'Poëtische geluidssculpturen' door Echte Mensen STAD CENTRUM – Echte Mensen, een multimediale samenwerking van Hans Timmermans, Mario Withoud en Leon van Egmond, treedt... [UPDATE maandag 22 januari] Gewonde bij steekpartij in flat Verzetswijk VERZETSWIJK – In een flat aan de Kapitein de Langestraat heeft zondagavond 21 januari rond 19.00 uur een... Voorleesmoment voor peuters en kleuters HOUT - Stad & Natuur organiseert op de Kemphaan een voorleesochtend en -middag voor peuters en kleuters op... Video: leerlingen Artecollege krijgen les op MBO Almere Buiten Video: Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO-College Almere in Buiten. Ze krijgen ICT-praktijkles... Leerlingen Artecollege krijgen ICT-les op MBO  Door Robert Mienstra ALMERE – Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO College in... Laatste Expeditiemiddag voor groep 8 ALMERE - De leerlingen van groep 8 van de basisschool staan weer voor een lastige keuze. Voor 1... Feestelijke opening Trajectlokaal Oostvaarders College BUITEN - Het Oostvaarders College is dit schooljaar gestart met trajectbegeleiding voor havo/vwo leerlingen met ASS (autismespectrumstoornis) en...

Raad omarmt armoedebeleid

Door Robert Mienstra

ALMERE – Het armoedebeleid van wethouder Froukje de Jonge (CDA) wordt raadsbreed gesteund. Dit bleek op de Politieke Markt van afgelopen donderdag. De Jonge steekt in op kansen bieden, problemen voorkomen en betere begeleiding geven aan mensen in armoede.

Wethouder Froukje de Jonge. (Foto: Lex Beers)

“Mensen met geld ondersteunen, dat helpt niet”, zei de wethouder. “Dat geld is binnen de kortste keren uitgegeven en dan is er niets aan de situatie veranderd. Door cash geld te geven, houden we juist de armoede in stand en dat is het laatste wat we als gemeente willen. We gaan het dus anders doen. De situatie waarin mensen verkeren moet veranderen. We gaan de mensen geen vis geven, maar een hengel. Dat is nu de wezenlijk andere aanpak.”
De wethouder wil meer kansen bieden aan kinderen, financiële problemen voorkomen, signaleren en aanpakken, betere begeleiding en goed samenwerken met partners in de stad. “Met deze aanpak is de gemeente al begonnen.”

Overerfbaar

“De nieuwe aanpak begint al het verschil te maken in het leven van mensen”, zegt De Jonge. “En daar gaan we dus mee door. Want het kan en het moet nog beter. Daarmee bieden wij onze inwoners meer kansen om een zelfstandig bestaan op te bouwen en het beste uit zichzelf te halen. Armoede gaat vaak over van generatie op generatie, en dat systeem gaan we met de nieuwe aanpak doorbreken.”

De kinderen die in armoede leven vervullen de wethouder met grote zorg. “Uit gesprekken met Almeerse kinderen komt naar voren dat zij onder andere een mentor of goede vriend nodig hebben met wie zij kunnen praten en die hen helpt”, legt de wethouder uit, “ze willen hulp bij huiswerk en ondersteuning en activiteiten zo dicht mogelijk bij huis. Inmiddels heeft de gemeente dit gerealiseerd in een aantal gezinnen.”

Steun

Alle politieke partijen toonden waardering en steun voor de aanpak van de wethouder. De belangrijkste vraag die veel partijen hadden, was of meetbaar gemaakt kon worden wat de resultaten van het beleid zijn. De wethouder zegde toe daar zeker naar te gaan kijken. 

Het programma armoede en schulden heeft een looptijd van 2017 tot en met 2020.

Artikel geplaatst op: 15 december 2017 - 11:24

Gerelateerd

Delen