Nieuws
Vermiste Michael Klijn weer terecht ALMERE – Ruim vijf weken was er geen spoor te bekennen van de 34-jarige Almeerder Michael Klijn. Donderdagavond... Zieke Lorena (9) opent de beurs ALMERE – De Almeerse Lorena (9) opende afgelopen maandagochtend de beurs in Amsterdam. De leerlinge van De Klaverweide,... Narcissen laten zich nu al zien STAD - Als narcissen bloeien is het voorjaar begonnen, is een oude wijsheid. Maar kennelijk is die wijsheid... 'Poëtische geluidssculpturen' door Echte Mensen STAD CENTRUM – Echte Mensen, een multimediale samenwerking van Hans Timmermans, Mario Withoud en Leon van Egmond, treedt... [UPDATE maandag 22 januari] Gewonde bij steekpartij in flat Verzetswijk VERZETSWIJK – In een flat aan de Kapitein de Langestraat heeft zondagavond 21 januari rond 19.00 uur een... Voorleesmoment voor peuters en kleuters HOUT - Stad & Natuur organiseert op de Kemphaan een voorleesochtend en -middag voor peuters en kleuters op... Video: leerlingen Artecollege krijgen les op MBO Almere Buiten Video: Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO-College Almere in Buiten. Ze krijgen ICT-praktijkles... Leerlingen Artecollege krijgen ICT-les op MBO  Door Robert Mienstra ALMERE – Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO College in... Laatste Expeditiemiddag voor groep 8 ALMERE - De leerlingen van groep 8 van de basisschool staan weer voor een lastige keuze. Voor 1... Feestelijke opening Trajectlokaal Oostvaarders College BUITEN - Het Oostvaarders College is dit schooljaar gestart met trajectbegeleiding voor havo/vwo leerlingen met ASS (autismespectrumstoornis) en...

Politie start WhatsApp-initiatief tijdens jaarwisseling

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
ALMERE – Bewoners van een aantal Almeerse wijken kunnen incidenten tijdens de jaarwisseling melden via de wijk-WhatsAppgroep. De coördinatoren van deze wijkgroepen WhatsAppen de meldingen rechtstreeks door naar de politie via een speciaal nummer. Het pilotproject richt zich op de wijken Muziekwijk-Zuid, Tussen de Vaarten, Stripheldenbuurt, Molenbuurt en Eilandenbuurt.
Bewoners van een aantal Almeerse wijken kunnen de politie tijdens de jaarwisseling bereiken door incidenten te melden via de wijk-WhatsAppgroep. (Foto: Shutterstock)

“Tijdens de jaarwisseling is er tussen 22.30 en 5.00 uur op het bureau een medewerker van de politie vrijgemaakt die bereikbaar is via WhatsApp”, aldus Daniel van der Meulen, coördinator van het pilotproject. Er is die avond een aantal politieauto’s speciaal voor deze meldingen vrijgemaakt, dus er wordt actief op gereageerd. Daarnaast geldt wel dat bij ernstige incidenten ergens anders in de gemeente Almere, de politie haar aandacht tijdelijk kan verleggen.”
Van der Meulen benadrukt dat WhatsApp geen vervanging is voor het alarmnummer 1-1-2. “Als iemand een misdrijf ziet gebeuren en is er direct politie nodig, dan blijft het alarmnummer 1-1-2 het belangrijkste meldnummer”, aldus Van der Meulen. “Dat geldt ook bij een verdachte situatie, zoals bijvoorbeeld een inbraak. Bij overlast gaat het om preventie. Bijvoorbeeld wanneer jongeren vuurwerk afsteken, wat gewoon mag op oudjaardag. Maar als je als buurtbewoner het gevoel hebt dat het de verkeerde kant op gaat en wanneer je vermoedt dat er iets vernield wordt dan kun je daarvan een melding maken via de WhatsApp groep. De politie gaat er dan preventief naartoe.”
De politie hoopt met het initiatief meldingen te krijgen die haar normaal niet bereiken. “We hebben voor deze pilot gekozen voor de wijken met de grootste WhatsApp-groepen. In Tussen de Vaarten zitten er bijvoorbeeld 1.200 mensen in de groep. Als er overlast in de wijk is, wordt dat vaak in de groep gedeeld, maar het blijft vaak in de groep. Het komt niet bij de politie terecht. De beheerder van de groepen Whatsappen het nu direct door naar de politie.”
De pilot wordt in januari 2018 geëvalueerd.
Artikel geplaatst op: 08 december 2017 - 13:21

Gerelateerd

Delen