Nieuws
Vermiste Michael Klijn weer terecht ALMERE – Ruim vijf weken was er geen spoor te bekennen van de 34-jarige Almeerder Michael Klijn. Donderdagavond... Zieke Lorena (9) opent de beurs ALMERE – De Almeerse Lorena (9) opende afgelopen maandagochtend de beurs in Amsterdam. De leerlinge van De Klaverweide,... Narcissen laten zich nu al zien STAD - Als narcissen bloeien is het voorjaar begonnen, is een oude wijsheid. Maar kennelijk is die wijsheid... 'Poëtische geluidssculpturen' door Echte Mensen STAD CENTRUM – Echte Mensen, een multimediale samenwerking van Hans Timmermans, Mario Withoud en Leon van Egmond, treedt... [UPDATE maandag 22 januari] Gewonde bij steekpartij in flat Verzetswijk VERZETSWIJK – In een flat aan de Kapitein de Langestraat heeft zondagavond 21 januari rond 19.00 uur een... Voorleesmoment voor peuters en kleuters HOUT - Stad & Natuur organiseert op de Kemphaan een voorleesochtend en -middag voor peuters en kleuters op... Video: leerlingen Artecollege krijgen les op MBO Almere Buiten Video: Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO-College Almere in Buiten. Ze krijgen ICT-praktijkles... Leerlingen Artecollege krijgen ICT-les op MBO  Door Robert Mienstra ALMERE – Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO College in... Laatste Expeditiemiddag voor groep 8 ALMERE - De leerlingen van groep 8 van de basisschool staan weer voor een lastige keuze. Voor 1... Feestelijke opening Trajectlokaal Oostvaarders College BUITEN - Het Oostvaarders College is dit schooljaar gestart met trajectbegeleiding voor havo/vwo leerlingen met ASS (autismespectrumstoornis) en...

Linkse partijen in Almere op weg naar samenwerking

ALMERE – Drie linkse politieke partijen in Almere zijn in gesprek over samenwerking in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart. GroenLinks, SP en PvdA willen met een ‘links pact’ de kiezers garanties geven op onderwerpen als goede zorg, voldoende sociale woningbouw en armoedebestrijding.

Vastberaden naar links, net als het schaap in deze kudde. SP, PvdA en GroenLinks praten over samenwerking. (Foto: Shutterstock)


Volgens lijsttrekker Hans Everhard van de SP heeft er inmiddels een constructief gesprek plaats gevonden. “We willen met een links pact de kiezer duidelijkheid bieden. Wie op één van de drie partijen stemt, weet dat deze partijen onverbloemd kiezen voor een sociaal beleid.”
Keiharde afspraken zijn nog niet gemaakt, maar die komen er wel volgens Everhard. “Dan spreken we bijvoorbeeld af dat we in de komende raadsperiode 2000 sociale huurwoningen bouwen of dat er een flink bedrag voor armoedebestrijding wordt uitgetrokken. Met dit pact vormen deze drie partijen dan één front. De kiezer weet zeker dat GroenLinks, PvdA en SP zich keihard maken voor die afspraken.”


Kritiek


De SP Almere kreeg vorige week in deze krant van oud-leden kritiek dat de partij niet bereid is om samenwerkingen aan te gaan. Everhard: “Terwijl we dus al in overleg waren met PvdA en GroenLinks”, stelt Everhard. “Ik doe dat overigens als SP’er - nu nog zonder mandaat van het bestuur. Wel heb ik het SP-bestuur en fractie op de hoogte gesteld. Ik verwacht dat ze er enthousiast over zijn. In Amsterdam is er al zo’n pact gesloten. Dat moet in Almere ook kunnen.”

PvdA


Wil het tot een definitieve samenwerking komen, dan zijn er wat de SP betreft nog wel een aantal voorwaarden. “Die hebben vooral betrekking op de PvdA”, zegt Everhard. “Zij heeft toch een verleden van ‘links lullen, rechts regeren’. We voelen er niks voor om de PvdA aan een mooie verkiezingsuitslag te helpen. In die truc willen we niet trappen. De samenwerkingsafspraken moeten keihard worden vastgelegd. Bovendien willen we dat de PvdA openlijk afstand neemt van het bezuinigingsbeleid van de afgelopen vier jaar.”

Artikel geplaatst op: 12 december 2017 - 09:25

Gerelateerd

Delen