Nieuws
Gewonde bij steekpartij in flat Verzetswijk   Zondagavond rond zeven uur heeft er een steekpartij plaatsgevonden in een flat in Verzetswijk.   Het incident vond... Voorleesmoment voor peuters en kleuters HOUT - Stad & Natuur organiseert op de Kemphaan een voorleesochtend en -middag voor peuters en kleuters op... Video: leerlingen Artecollege krijgen les op MBO Almere Buiten Video: Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO-College Almere in Buiten. Ze krijgen ICT-praktijkles... Laatste Expeditiemiddag voor groep 8 ALMERE - De leerlingen van groep 8 van de basisschool staan weer voor een lastige keuze. Voor 1... Ondersteuning voor havo/vwo leerlingen met autismespectrumstoornisFeestelijke opening Trajectlokaal Oostvaarders College BUITEN - Het Oostvaarders College is dit schooljaar gestart met trajectbegeleiding voor havo/vwo leerlingen met ASS (autismespectrumstoornis) en... Echnaton start sportieve vmbo-leerafdeling ALMERE – Scholengemeenschap Echnaton is gestart met een nieuwe leerafdeling binnen het vmbo. Bij ‘Sportleerbedrijf Echnaton’ worden leerlingen... Sociale huurwoningen in Floriadewijk blijven ALMERE – Het college moet vasthouden aan het uitgangspunt dat 30 procent van de huizen in de toekomstige... Autoluwe Floriadewijk zorgt voor twijfel ALMERE - Het plan om de toekomstige Floriadewijk autoluw te maken zorgt voor verdeeldheid bij de gemeenteraad. Het... Gemeente wil dat ProRail platen station veiliger maakt Wethouder Tjeerd Herrema wil dat ProRail maatregelen gaat nemen bij het station Almere Centrum. Donderdag raakten daar tijdens... Stormschade: Dak kantine Sporting Almere weggewaaid Op het complex van Almere City FC is het dak van het gebouw van Sporting Almere naar beneden...

Reizen met nieuwe busvervoerder voor ‘oudjes’ te duur

ALMERE – Nieuwe busvervoerder Keolis/allGo, die vanaf 10 december het openbaar busvervoer in Almere verzorgt, biedt geen speciaal abonnement voor 65-plussers. Reizen met de bus kost ouderen na 10 december dan ook veel meer geld. ‘Ze laten ouderen in de sores zitten.’
De heer Broekema en zijn vrouw zijn aangewezen op busvervoer. “Wat heb ik aan WiFi in de bus? Ik heb meer aan een lager tarief.” (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)

De heer Broekema uit Kruidenwijk reist met zijn vrouw zo’n zes keer per week naar het centrum van Stad. Om boodschappen te doen en om op de kleinkinderen te passen die in Filmwijk wonen. Met Connexxion konden ze met een abonnement voor 65-plussers voor 125 euro een jaar lang in Almere met de bus reizen, van maandag tot en met vrijdag na 9.00 uur en in het weekend de hele dag. AllGo heeft geen vergelijkbaar abonnement. ‘De gemeente heeft dit ook niet geëist’, staat te lezen op de website van het bedrijf.
“Ze doen voor 65-plussers zoals wij, die moeten leven van alleen een aow’tje, niets”, zegt Broekema. “We kunnen bij allGo voor 150 euro per persoon een kortingsabonnement kopen waarmee we 40 procent korting krijgen op reizen tussen 9.00 en 16.00 uur en tussen 18.30 en 6.30 uur en in het weekend. We krijgen dan weliswaar korting, maar alle reizen die we maken moeten we nog wel betalen. Dan kom ik al op 20 euro per week bovenop de abonnementskosten om met de bus te kunnen. Dat is toch niet normaal?”
Broekema en zijn vrouw zijn op de bus aangewezen. “Ik ben 77 jaar en mijn vrouw 71 jaar. Naar de stad lopen is voor ons echt te ver en bovendien loop ik slecht. Keolis maakt het echt te gek voor de oudjes. Ja, ze hebben nieuwe bussen met een makkelijkere instap en WiFi. Maar wat heb ik aan WiFi in de bus? Ik heb meer aan een lager tarief.” Een vergelijkbaar jaarabonnement als van Connexxion kost bij Keolis 690 euro. “En dat keer twee. Dat geld hebben wij echt niet.”
Leeftijdskorting

Volgens woordvoerder Nicole Klockenbrink van de gemeente is in de concessie voor het busvervoer wel degelijk voorgeschreven dat ouderen (65) 34 procent leeftijdskorting krijgen bij het reizen op saldo. “Ook zijn de Randstad Noord Zone Abonnementen voorgeschreven, met een leeftijdskorting. 65-plussers reizen daarmee een stuk goedkoper dan andere volwassenen.”
Volgens Klockenbrink heeft Keolis ervoor gekozen geen Dal Vrij 65 abonnement op te nemen zoals Connexxion die voert. “De lage prijsstelling van zo’n abonnement past niet bij het intensieve gebruik ervan. Voor de houders van zo’n abonnement is via Connexxion een restitutieregeling beschikbaar.”
Klockenbrink stelt dat Almere één van de laagste kilometertarieven van Nederland hanteert. “De nieuwe tarieven sluiten aan bij de gemeentelijke ambities en voldoen aan de gestelde eisen.
Daarnaast is de gemeente zeer ingenomen met de introductie van de railGo-meerreizenkaarten en abonnementen. Deze zijn uniek in Nederland.”
Keolis is om een reactie gevraagd, maar was niet bereikbaar voor commentaar.
Artikel geplaatst op: 05 december 2017 - 11:06

Gerelateerd

Delen