Nieuws
Gemeente en De Vijfhoek investeren in hoogwaardige verwerking van Almeerse reststromenAlmeers afval wordt groen beton ALMERE – De gemeente Almere en Recyclingmaatschappij De Vijfhoek zijn het eens geworden over de uitvoering van het... Items failliete WoonDôme online geveild BUITEN CENTRUM – Meer dan 1.500 items van het failliete bedrijf Practica Wonen (WoonDôme) in DoeMere worden online... Actievoerders Oostvaardersplassen bekeurd OOSTVAARDERSPLASSEN – Onder het toeziend oog van een groep actievoerders hebben boswachters zaterdag 17 maart een verzwakt edelhert... 40.000 euro opgehaald met SamenLoop voor Hoop POORT – De zevende editie van de KWF SamenLoop voor Hoop Almere vond afgelopen weekend plaats in het... Vereniging Buitenstad opgeheven ALMERE – De leden van de Vereniging Buitenstad hebben tijdens de Algemene Ledenvergadering besloten de vereniging op te... Theaterfestival 2 Turven Hoog voortaan in paasweekend ALMERE – Na een succesvol festival in het najaar van 2017, is 2 Turven Hoog nu al terug... De Wijkhoek in het nieuw gestoken STEDENWIJK – Nieuwe tafels, nieuwe stoelen en een nieuw likje verf voor wijkcentrum De Wijkhoek aan het Assenplein... 20 Almeerse partijen aan de slag tegen overgewicht en obesitas STAD CENTRUM – Twintig partijen hebben toegezegd actief aan de slag te gaan met het aanpakken van (dreigend)... Workshops voor Almeerse cultuurmakers STAD CENTRUM – Hoe zet ik mijn creatieve plannen om in een werkbaar concept? Hoe krijg ik mijn... Parkhuys heeft weer plek in de lotgenotengroep op woensdag FILMWIJK – In Parkhuys Almere wordt ondersteuning gegeven aan mensen die kanker hebben of hebben gehad. De lotgenotengroep...

Rechtszaak: Gemeente botst met Haddock

Door Robert Mienstra

ALMERE – Hebben de huidige werkzaamheden aan het Weerwater in de nabijheid van Haddock Watersport nu wel of niet met de Floriade - en het bestemmingsplan daarvan - te maken? Dat was de hamvraag tijdens de zitting dinsdag 14 november bij de Raad van State waarin Haddock Watersport in een spoedprocedure schorsing van het bestemmingsplan Floriade eiste.

De omstreden bootopslag bij Haddock (Foto: Almere DEZE WEEK)

Als Haddock de zaak wint, kan dat grote gevolgen hebben voor de voortgang van de Floriade. Advocaat Angelique Claassen van Haddock meent dat het bestemmingsplan rondom Haddock dan niet uitvoerbaar is. “Bij verlies zal de gemeente vergunningen blijven verlenen.” Claassen vindt dat daarmee dan de gemeenteraad voor het blok wordt gezet. “Omdat het bestemmingsplan niet uitvoerbaar is rond Haddock, rest niets anders dan uitkoop door de gemeente en verhuizen.”

Vergunning
Advocaat Arjen de Snoo van de gemeente betoogde dat de werkzaamheden bij het surfstrand en de ontwikkelingen van de Innovatiewerkplaats die tegen de dijk moet verrijzen, plaats kunnen vinden op basis van een oud bestemmingsplan. Bovendien heeft het college voor die werkzaamheden op 3 augustus 2017 vergunning verleend.

Advocate Angelique Claassen van Haddock stelde daar tegenover dat de werkzaamheden wel degelijk met het bestemmingsplan Floriade te maken hebben. “Alles wat nu bij het Weerwater gebeurt, is voor de boulevard van de Floriade en voor de innovatiewerkplaats Floriade die de provincie bij de dijk wil gaan bouwen. Dat hoort dus wel degelijk binnen het nieuwe bestemmingsplan.”

Te gronde
Claassen schetste hoe volgens haar Haddock nu te gronde gaat door de grondwerkzaamheden bij het Atlantisstrand. “Er zijn inmiddels 130 ligplaatsen opgezegd bij Haddock, de horeca-activiteiten lopen fors terug. De gemeente wil met dit bestemmingsplan dat Haddock op een klein stukje eigen grond alles gaat voortzetten, inclusief beoogde uitbreidingen. Dat is onmogelijk. Door het bestemmingsplan wordt Haddock eigenlijk wegbestemd.”

De gemeente-advocaat verweet Haddock dat de uitgestoken hand van de gemeente niet aangepakt werd. “De gemeente wil wel degelijk dat Haddock wordt voortgezet. Alleen de botenopslag moet ergens anders en daar wil de gemeente overleg over voeren met Haddock. Maar Haddock reageert niet.”
Claasen bestrijdt dit: “Er vinden al jaren gesprekken plaats, maar als puntje bij paaltje komt geeft juist de gemeente niet thuis.”

“In het door de raad vastgestelde bestemmingsplan staat dat alle activiteiten van Haddock door kunnen gaan”, zegt Claassen, “zeilschool, horeca, survival, twee woonhuizen en botenopslag.” Zij benadrukte dat dat op het kleine stukje grond praktisch gezien niet mogelijk is.” De Snoo van de gemeente stelde dat de botenopslag er wel kan komen door bijvoorbeeld een deel van de Haven te dempen.

Botenopslag
Staatsraad Uylenburg van de Raad van State stelde ook kritische vragen aan de gemeente omtrent de bruggenbouw rond Haddock, en onderzocht of de zeilschool daardoor nog wel kon blijven functioneren. Ook vroeg Uylenburg aan de gemeente waarom alles niet allang vooraf door de gemeente was uit onderhandeld. “Haddock gaf geen reactie”, stelde De Snoo.
“Het is wel duidelijk dat het uiteindelijk wringt rondom de botenopslag”, zei Uylenburg.

De Raad van State doet binnen 2 weken uitspraak. Binnen vier maanden volgt nog een bodemprocedure bij de Raad van State van Haddock en andere betrokkenen.

Artikel geplaatst op: 14 november 2017 - 13:22

Gerelateerd

Delen