Nieuws
Sociale huurwoningen in Floriadewijk blijven ALMERE – Het college moet vasthouden aan het uitgangspunt dat 30 procent van de huizen in de toekomstige... Autoluwe Floriadewijk zorgt voor twijfel ALMERE - Het plan om de toekomstige Floriadewijk autoluw te maken zorgt voor verdeeldheid bij de gemeenteraad. Het... Gemeente wil dat ProRail platen station veiliger maakt Wethouder Tjeerd Herrema wil dat ProRail maatregelen gaat nemen bij het station Almere Centrum. Donderdag raakten daar tijdens... Stormschade: Dak kantine Sporting Almere weggewaaid Op het complex van Almere City FC is het dak van het gebouw van Sporting Almere naar beneden... Video: Zuil Pioneer waait om Video: De zuil van Pioneer aan de Versterkerstraat op Gooise Kant kwam met donderend geraas naar beneden.  ... Zware storm raast over Almere ALMERE - Nederland heeft te maken met een zware westerstorm. Het KNMI heeft een weeralarm (code rood) afgegeven... Kennismaken met de activiteiten bij Parkhuys Almere FILMWIJK – Kennismaken met alle activiteiten die Parkhuys Almere te bieden heeft kan op zaterdag 3 februari. Het... Nog altijd geen spoor van vermiste Michael Klijn ALMERE – Er is al ruim vijf weken geen spoor van de 34-jarige Almeerder Michael Klijn. Ondanks de... Dubbelweekend in sporthal Raggers PARKWIJK – Het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 januari bij de Badminton Vereniging Almere is een... Politiebureau Haven verhuisd naar Kerkgracht HAVEN CENTRUM – Het politiebureau in Almere Haven aan het Bivak 1 heeft sinds vorige week vrijdag de...

Zorgen over bestemmingsplan Schateiland Noorderplassen

Door Bianca Kramer

ALMERE - Bewoners van de Noorderplassen maken zich grote zorgen over het bestemmingplan voor Schateiland. De gemeente en de eigenaren van camping Waterhout, dat momenteel bij ‘t Oor zit, zouden willen dat de camping verhuisd wordt naar deze plek bij de Noorderplassen. Maandag 6 november vond er een informatieavond voor omwonenden plaats. De opkomst was met meer dan 150 bewoners en andere betrokkenen groot. 

De opkomst bij de informatieavond over het bestemmingsplan Schateiland was met meer dan 150 bewoners en andere betrokkenen groot. (Foto: Bianca Kramer)

Onder andere wethouder Tjeerd Herrema en projectleider Frans Breg waren aanwezig. Vanwege de Floriade en verbreding van de A6 is de huidige locatie aan het Weerwater voor de camping geen optie meer. Maar nu is er vanuit de bewoners van de Noorderplassen onrust over de gevolgen van een camping op het eiland bij hen in de buurt.

Onbegrip
Kort nadat er op de bijeenkomst werd ingegaan op het bestemmingplan, kwam het ongenoegen van een aantal bewoners al naar voren en werden de eerste kritische vragen gesteld. Over het algemeen waren de bewoners niet blij met het voorstel. Het is duur, zorgt voor meer verkeer, het brengt schade aan de natuur en zorgt voor geluidsoverlast, waren de meestgenoemde argumenten. Er werd niet begrepen dat de camping precies op het Schateiland moet komen. De uitroep 'er zijn zoveel mooie locaties rondom Almere' leverde een groots applaus op. Ondanks dat er eerdere gesprekken zijn gevoerd voelen bewoners zich achtergesteld: 'De camping is belangrijker dan de natuur en inwoners', zo vinden ze. De nadelen zijn volgens velen groter dan de voordelen.

Geluidoverlast
De bewoners vrezen het meest voor geluidsoverlast. “De plas zorgt ervoor dat geluid doordringt tot binnen de huizen.” Concrete metingen zijn er nog niet gedaan, maar dat is volgens bewoners niet eens nodig: “Vissers op verre afstand zijn nu al woord voor woord te verstaan.” Ook zouden er meer jetski’s kunnen komen terwijl dit verboden is, “maar dit wordt nu ook al niet gehandhaafd.”

Een enkeling is positief: “Geluidsoverlast is er nu ook al en straks kan het beter gecontroleerd worden.”

Natuurbehoud
Er is onderzoek gedaan naar het effect van de camping op het natuurgebied. Volgens de onderzoeker blijft dit beperkt. Wethouder Tjeerd Herrema (PvdA) benadrukt dat het gaat om een eco-camping en dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de natuur. Bomen worden bijvoorbeeld zoveel mogelijk behouden en de campingeigenaren willen op een duurzame manier ondernemen. “Het zal een seizoenscamping blijven en geen groot bungalowpark worden”, aldus de wethouder.

Tot 29 november kan er een zienswijze worden ingediend op het Ontwerp bestemmingsplan Schateiland. Dit nieuwe plan heeft betrekking op Schateiland en de toegangsweg Trekvogelweg. Met de wijziging van het bestemmingsplan wordt voor Schateiland ook verblijfsrecreatie mogelijk.

Artikel geplaatst op: 08 november 2017 - 14:09

Gerelateerd

Delen