'Sport haalt het positieve uit mensen'
Michael ter Riet, tien jaar bij Talent in Opleiding

ALMERE – Vooral bij de jeugd van Stedenwijk is Michael ter Riet een bekend persoon. Jarenlang was hij coördinator van de activiteiten op de Clarence Seedorf Playground. Inmiddels is hij teammanager van Talent in Opleiding. “Daar werk ik nu tien jaar”, zegt Ter Riet.
Michael ter Riet kijkt met een warm gevoel terug op zijn playground-tijd. (Foto: aangeleverd)

Talent in Opleiding (TiO) brengt mensen in beweging, midden in hun eigen wijk, en bevordert het welzijn van mensen door middel van Sport. “TiO is er om van de wijken in Almere actieve, gezonde en veilige wijken te maken”, zegt Ter Riet. “Ons uitgangspunt is dat als mensen gaan bewegen, dat dan het beste in hen naar boven komt.”
Playground

Ter Riet heeft bijna zeven jaar op de Playground met jongeren in Stedenwijk gewerkt. “Toen was het nog echt sportbuurtwerk. Nu werken we meer met buurtsportcoaches.” Ter Riet kijkt met een warm gevoel terug op zijn playground-tijd. “In die tijd was ik vijf dagen per week ’s middags en ’s avonds op de Playground. Nu is daar drie dagen per week aanbod door TiO. De rest van de week proberen we andere organisaties activiteiten te laten ontwikkelen, die gecoacht worden door de buurtsportcoach.”
De insteek op de Playground was destijds dat de oudere jongens die er kwamen, hun jongere buurtgenoten gingen helpen in de buurt. “Dat was ons uitgangspunt”, zegt Ter Riet. “Ik persoonlijk kan wel zeggen dat je van de drugs moet afblijven, maar als één van de oudere jongens uit de buurt je daar op aanspreekt, dan heeft dat veel meer impact.”
Aanknopingspunt

Positief kijken naar mensen is enorm belangrijk voor Ter Riet. “Ieder mens heeft iets positiefs in zich. Als een jongere veel rottigheid uithaalde, ging ik toch op zoek naar iets positiefs in hen. Als ik dat vond, was dat een geweldig aanknopingspunt. Ik was misschien wel de enige in zijn omgeving die iets positiefs zag. En dan kon ik daadwerkelijk met die jongere aan de slag.”
Ter Riet is nu bij Talent in Opleiding vooral bezig om anderen zo ver te krijgen dat er goede dingen gebeuren in de wijken. “Ik ben meer coachend op de achtergrond dan dat ik daadwerkelijk met jeugd aan het werk ga. Ik doe dat laatste zeker nog wel, want ik wil voeling houden met deze doelgroep. Wat ik nu heel belangrijk vind, is dat ik mijn ervaring van de straat en met de jongeren kan overbrengen op de mensen die daar nu werken.”
Artikel geplaatst op: 18 oktober 2017 - 09:19

Gerelateerd

Delen