Nieuws
Main Energie Business Challenge 2018 officieel gestart STAD – Een grote groep geïnteresseerden staat klaar voor de derde editie van de Main Energie Business Challenge.... Politieke partij ‘Respect’ wil imam-kwestie aan inwoners voorleggen ALMERE – Nieuwe politieke partij Respect Almere doet 21 maart 2018 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Fractievoorzitter is René... 'Kustzone Almere Haven' levendiger door meer recreatie ALMERE - Het college vraagt de gemeenteraad in te stemmen met het ontwikkelingsplan voor de kustzone van Almere... Enige museum in de stad stopt nog voor het eind van het jaar Door Hestia Ruben STAD CENTRUM – Sinds april was het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA) gevestigd op... 'Het kan in Almere' werktImago Almere aanzienlijk beter Door Robert MienstraALMERE – Het imago van Almere werd in de stad maar ook daar buiten de afgelopen... Almeerder vindt rijvaardigheidsonderzoek onnodig Door CerberusALMERE- Of een 30-jarige Almeerse automobilist na een aanhouding door de politie nu stoned (onder invloed van... Lancering boek van YouTuber King Alert (Paul Goudsmit) ALMERE – De Almeerse YouTuber King Alert, Paul Goudsmit, lanceert op zaterdag 16 december om 13.00 uur zijn... Vier sterren voor gastvrijheid Flevoziekenhuis ALMERE - Het Flevoziekenhuis heeft 4 van de 5 sterren gekregen in de GastvrijheidsMonitor van Gastvrijheidszorg met Sterren.... Studiecoach Samantha Bakker roept op na te denken over internetgebruik'Online moet je leven offline versterken' Door Hestia RubenALMERE – Wat betekent het om minder vaak of zelfs een hele tijd aaneengesloten offline te... Hartverwarmend kerstdiner bij Resto VanHarte PARKWIJK – Sociaal buurtrestaurant Resto VanHarte organiseert dinsdag 19 december een hartverwarmend kerstdiner in zorgcentrum Polderburen aan de...

Woningmarkt Almere is 'booming'

ALMERE – De woningmarkt in Almere is ‘booming’. De zoekopdracht ‘Almere’ staat momenteel bovenaan op Funda, de digitale etalage voor koopwoningen. Ook de huurprijs voor woningen in de vrije sector stijgt in Almere het hardst.

Wonen in Almere is 'hot'. Ook tijdens de Woonexpeditie in Poort, afgelopen juni, was dat duidelijk merkbaar. (Foto: Studio Rotgans/Beau de Bruijn)


Woningen in Almere staan momenteel maar een paar dagen te koop en worden soms al verkocht voordat ze publiekelijk worden aangeboden. Het aanbod van makelaars is schaars. Huizenzoekers in Almere proberen daarom op creatieve manieren hun droomhuis te bemachtigen: flyeren in de buurt of smeekbedes op Facebook. “Als je een specifiek huis zoekt, of in een bepaalde buurt dan moet je vooral veel geluk hebben, of geld bieden”, zegt Laurien van Oest, voorzitter van de NVM-afdeling. “De Almeerse huizenmarkt is echt booming.”
De stijging heeft te maken met een combinatie van factoren. Van Oest: “Voor de crisis in 2008 uitbrak was er eigenlijk al schaarste in Almere. Tijdens de crisis is er gewoon te weinig bouwproductie geweest. Nu is er dus een groot tekort.”
Dat tekort merkten de grote steden als Amsterdam en Utrecht al direct ná de crisis. De huizen werden daar schaar, waardoor de prijzen stegen. Huizenzoekers wijken daarom nu uit naar de omliggende steden. “Almere heeft als voordeel dat de huizen kwalitatief goed zijn en relatief nog steeds aantrekkelijk geprijsd ten opzichte van steden als Amstelveen. De stad biedt bovendien veel ruimte en groen. Dat zijn belangrijke factoren waarop huizenzoekers uiteindelijk hun keuze bepalen.”
Wie denkt dat de makelaars nu handenwrijvend achterover leunen, heeft het mis volgens Van der Oest. “De krapte zit in het aanbod. Veel makelaars hebben niet of nauwelijks huizen in de portefeuille. Dat is niet ideaal. Het zet de courtages onder druk.”

Geen starterswoningen


Van der Oest heeft geen idee hoelang de overspannen huizenmarkt in Almere zal aanhouden. “Er is echt niets zinnigs over te zeggen. We hebben in Almere gewoon veel nieuwbouw nodig. En dan geen starterswoningen, waar de gemeente op inzet, maar juist kwalitatief mooie en gevarieerde huizen waar mensen graag naar toe willen verhuizen. Dat hoeft niet altijd een groot huis te zijn. Ik heb persoonlijk niets met die Tiny Houses, maar voor anderen, bijvoorbeeld starters, is het geweldig. Als het maar kwaliteit heeft. Dan ontstaat er ook een gezonde doorstroom, waardoor de huizen in een lager segment vrijkomen.”
Op langere termijn heeft wellicht ook de komst van Lelystad Airport invloed op de Almeerse markt. Net zoals de uitbreiding van Schiphol. Omdat Almere precies tussen beide luchthavens in ligt, is Almere een interessante stad om te wonen. “Door de komst van het vliegveld ontstaan arbeidsplaatsen”, zegt Van der Oest. “Mensen die daar werken zullen in de buurt willen wonen: Lelystad, Dronten, Harderwijk. Maar ook Almere zal dat merken. In welke mate is ook niet te voorspellen.”


Huren


Almere is –landelijk gezien – ook de gemeente waar de gemiddelde huurprijs voor een woning in de vrije sector het sterkst stijgt. Dat blijkt uit informatie van de woningsite Pararius. Vergeleken met een jaar geleden ligt de huurprijs bijna een kwart (23,5 procent) hoger dan vorig jaar.
In kader

Booming prijzen


De prijs van de gemiddelde woning in Almere was in het tweede kwartaal van dit jaar 226.000 euro. Een jaar geleden lag dat gemiddelde op 192.000 euro. De prijsontwikkeling vergeleken met een jaar eerder is ,0%. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt ruim 25% hoger dan op het dieptepunt. Vooral appartementen worden duurder verkocht. De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 34 dagen, bijna de helft (32 dagen) minder dan een jaar geleden. (bron: NVM)

Artikel geplaatst op: 15 augustus 2017 - 10:00

Gerelateerd

Delen