Nieuws
Main Energie Business Challenge 2018 officieel gestart STAD – Een grote groep geïnteresseerden staat klaar voor de derde editie van de Main Energie Business Challenge.... Politieke partij ‘Respect’ wil imam-kwestie aan inwoners voorleggen ALMERE – Nieuwe politieke partij Respect Almere doet 21 maart 2018 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Fractievoorzitter is René... 'Kustzone Almere Haven' levendiger door meer recreatie ALMERE - Het college vraagt de gemeenteraad in te stemmen met het ontwikkelingsplan voor de kustzone van Almere... Enige museum in de stad stopt nog voor het eind van het jaar Door Hestia Ruben STAD CENTRUM – Sinds april was het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA) gevestigd op... 'Het kan in Almere' werktImago Almere aanzienlijk beter Door Robert MienstraALMERE – Het imago van Almere werd in de stad maar ook daar buiten de afgelopen... Almeerder vindt rijvaardigheidsonderzoek onnodig Door CerberusALMERE- Of een 30-jarige Almeerse automobilist na een aanhouding door de politie nu stoned (onder invloed van... Lancering boek van YouTuber King Alert (Paul Goudsmit) ALMERE – De Almeerse YouTuber King Alert, Paul Goudsmit, lanceert op zaterdag 16 december om 13.00 uur zijn... Vier sterren voor gastvrijheid Flevoziekenhuis ALMERE - Het Flevoziekenhuis heeft 4 van de 5 sterren gekregen in de GastvrijheidsMonitor van Gastvrijheidszorg met Sterren.... Studiecoach Samantha Bakker roept op na te denken over internetgebruik'Online moet je leven offline versterken' Door Hestia RubenALMERE – Wat betekent het om minder vaak of zelfs een hele tijd aaneengesloten offline te... Hartverwarmend kerstdiner bij Resto VanHarte PARKWIJK – Sociaal buurtrestaurant Resto VanHarte organiseert dinsdag 19 december een hartverwarmend kerstdiner in zorgcentrum Polderburen aan de...

D66 en PvdA willen onderzoek naar 'lek' bij gemeente

ALMERE - Coalitiepartijen D66 en de PvdA willen dat het college actie onderneemt nadat er meerdere malen geheime informatie door 'bronnen in het stadhuis' is doorgespeeld naar deze krant.De partijen hebben schriftelijke vragen gesteld. Met het stellen van deze vragen hopen de partijen dit soort sabotage van de voortgang van de Floriade te voorkomen.

“Het lekken van deze vertrouwelijke informatie brengt zowel de betrokken ondernemers als de gemeente in een lastig parket,” zegt D66-fractievoorzitter Jan Lems. “Dat kan het enorm schadelijk zijn voor lopende onderhandelingen.” "Door contractuele afspraken over geheimhouding tussen ondernemers en gemeente, kan de gemeente de onjuistheid van verkeerde informatie zelfs niet weerspreken.", voegt PvdA-raadslid John van der Pauw daar aan toe.


Schadelijk voor besprekingen
Bij gevoelige informatie kan de gemeenteraad besluiten om onder geheimhouding te praten. Zo kan de wethouder vrijuit praten met de raad zonder schade te doen aan bijvoorbeeld lopende onderhandelingen of dieper op een individuele casus ingaan. Tijdens zo’n bespreking zijn alleen raadsleden, medewerkers van de griffie, de wethouder en ambtenaren aanwezig. Binnen een maand berichtte Almere DEZE WEEK tweemaal over kwesties die besproken waren tijdens dergelijke besloten besprekingen. John van de Pauw: “Het lekken van dit soort informatie, zelfs al is het maar gedeeltelijk of onjuist, kan lopende onderhandelingen enorm schaden.”

Lastig parket voor ondernemers
Lems: “Naast dat het de onderhandelingen kan schaden, brengt het de ondernemers ook in een lastig parket. Zij krijgen immers allerlei vragen van journalisten over zaken waar zij nog in vertrouwen over onderhandelen met de gemeente. Dat wil je toch echt voorkomen. Dit is nu twee keer in korte tijd voorgekomen en wat ons, de PvdA en D66, is het echt niet acceptabel.”

Schriftelijke vragen
De partijen hebben schriftelijke vragen ingediend over het lekken van vertrouwelijke informatie over de Floriade. Ze vragen om te onderzoeken welke ‘bronnen binnen het stadhuis’ de geheimhouding hebben geschonden en of er aangifte gedaan zal worden van het gepleegde misdrijf. De partijen wijzen er met het stellen van de vragen op dat het om een serieus misdrijf gaat. Op het lekken van geheime informatie staat namelijk een gevangenisstraf van maximaal een jaar of een geldboete van maximaal 20.500 euro. Met het stellen van deze vragen hopen de partijen dit soort sabotage van de voortgang van de Floriade te voorkomen.

Artikel geplaatst op: 04 augustus 2017 - 16:21

Gerelateerd

Delen