Nieuws
UPDATE: Haddock en gemeente al sinds december in gesprek Door Robert MienstraALMERE – Haddock Watersport en de gemeente zijn met elkaar in gesprek gegaan over het conflict... PVV wil spaceboxen Carel Willinklaan weg hebben Door Robert MienstraTUSSEN DE VAARTEN – “De spaceboxen die opgeslagen staan aan de Carel Willinklaan op het bedrijventerrein... Running Dinner levert ruim 8.000 euro op voor vervulling wensen ouderen STAD CENTRUM – Het jaarlijkse ‘Running Dinner’ van de Tafelronde Almere 155 bracht donderdag 8.155 euro op voor... Nieuwe eigenaar  Brasserie Bakboord   HAVENKOM - Horecaondernemer Taco van der Meer is de nieuwe eigenaar van Brasserie Bakboord. Na het verlies... Negende editie Floriade Breakfast Club in Natuurbelevingscentrum de OostvaardersAlmeerders in gesprek over ‘Growing Green Cities’ in de wijk OOSTVAARDERSPLASSEN - Tijdens de negende editie van de Floriade Breakfast Club kwamen op donderdag 15 februari zo’n veertig... Provincie teleurgesteld over uitgestelde opening Lelystad Airport ALMERE – Lelystad Airport gaat niet in 2019 open. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft na inspraak... Mantelzorgmakelaar houdt gratis spreekuur in bibliotheek STAD CENTRUM – Mantelzorg doet u uit liefde voor een naaste. Wellicht heeft u vragen over een PGB... Nu inschrijven voor schoolschaken POORT – Teams van alle basisscholen uit Almere kunnen zich nu inschrijven voor het SchoolSchaakToernooi Almere. Dit wordt... Maatschappelijke partners trekken één lijn in aanpak verwarde personen ALMERE – Maatschappelijke partners op het gebied van zorg en veiligheid hebben samen met de gemeenten in Flevoland... Bewoners Leermosstraat willen geen strontveldje aan achtertuin Door Hestia RubenKRUIDENWIJK – Bewoners van de 31 huizen aan de Leermosstraat zijn boos. Sinds de gemeente de...

D66 en PvdA willen onderzoek naar 'lek' bij gemeente

ALMERE - Coalitiepartijen D66 en de PvdA willen dat het college actie onderneemt nadat er meerdere malen geheime informatie door 'bronnen in het stadhuis' is doorgespeeld naar deze krant.De partijen hebben schriftelijke vragen gesteld. Met het stellen van deze vragen hopen de partijen dit soort sabotage van de voortgang van de Floriade te voorkomen.

“Het lekken van deze vertrouwelijke informatie brengt zowel de betrokken ondernemers als de gemeente in een lastig parket,” zegt D66-fractievoorzitter Jan Lems. “Dat kan het enorm schadelijk zijn voor lopende onderhandelingen.” "Door contractuele afspraken over geheimhouding tussen ondernemers en gemeente, kan de gemeente de onjuistheid van verkeerde informatie zelfs niet weerspreken.", voegt PvdA-raadslid John van der Pauw daar aan toe.


Schadelijk voor besprekingen
Bij gevoelige informatie kan de gemeenteraad besluiten om onder geheimhouding te praten. Zo kan de wethouder vrijuit praten met de raad zonder schade te doen aan bijvoorbeeld lopende onderhandelingen of dieper op een individuele casus ingaan. Tijdens zo’n bespreking zijn alleen raadsleden, medewerkers van de griffie, de wethouder en ambtenaren aanwezig. Binnen een maand berichtte Almere DEZE WEEK tweemaal over kwesties die besproken waren tijdens dergelijke besloten besprekingen. John van de Pauw: “Het lekken van dit soort informatie, zelfs al is het maar gedeeltelijk of onjuist, kan lopende onderhandelingen enorm schaden.”

Lastig parket voor ondernemers
Lems: “Naast dat het de onderhandelingen kan schaden, brengt het de ondernemers ook in een lastig parket. Zij krijgen immers allerlei vragen van journalisten over zaken waar zij nog in vertrouwen over onderhandelen met de gemeente. Dat wil je toch echt voorkomen. Dit is nu twee keer in korte tijd voorgekomen en wat ons, de PvdA en D66, is het echt niet acceptabel.”

Schriftelijke vragen
De partijen hebben schriftelijke vragen ingediend over het lekken van vertrouwelijke informatie over de Floriade. Ze vragen om te onderzoeken welke ‘bronnen binnen het stadhuis’ de geheimhouding hebben geschonden en of er aangifte gedaan zal worden van het gepleegde misdrijf. De partijen wijzen er met het stellen van de vragen op dat het om een serieus misdrijf gaat. Op het lekken van geheime informatie staat namelijk een gevangenisstraf van maximaal een jaar of een geldboete van maximaal 20.500 euro. Met het stellen van deze vragen hopen de partijen dit soort sabotage van de voortgang van de Floriade te voorkomen.

Artikel geplaatst op: 04 augustus 2017 - 16:21

Gerelateerd

Delen