Nieuws
Eerste energiebox uitgereikt in Filmwijk FILMWIJK – Nadat in september de eerste energieboxen zijn uitgedeeld aan bewoners van De Wierden, zijn nu bewoners... Winkelcentrum Muziekwijk krijgt opknapbeurt MUZIEKWIJK – Om ‘toekomstbestendig’ te zijn en te blijven investeert SPF Beheer B.V. in winkelcentrum Muziekwijk. Het winkelcentrum... Koperen ploert lijkt ‘gedimd’ ALMERE – De lucht is inmiddels wat helderder dan gister en ook is de zon minder feloranje. Maar... 'Sport haalt het positieve uit mensen'Michael ter Riet, tien jaar bij Talent in Opleiding ALMERE – Vooral bij de jeugd van Stedenwijk is Michael ter Riet een bekend persoon. Jarenlang was hij... Kokoswinkel nieuwe pop-up store in Citymall STAD CENTRUM – Er is een nieuwe invulling gegeven aan de kiosk aan de Schutterstraat. Sinds zaterdag 14... Almeerse dwarsfluitiste geeft workshop in ruil voor stemmen STAD CENTRUM – De Almeerse dwarsfluitist Orsaya heeft een ludieke actie bedacht om meer stemmen te werven voor... JINC verbindt onderwijs met bedrijven ALMERE – Sollicitatie-training, bliksemstage, baas van de dag en taaltrip zijn de vier activiteiten die JINC in Almere... Christa Rietberg, leraar van het jaarHet geheim van een superjuf ALMERE – Leerlingen zijn in groepjes in de les bezig, ze wisselen af en toe van activiteit. Een... Terug naar de prehistorie tijdens Archeologiedagen ALMERE – Prehistorische instrumenten en hutten maken, oersoep koken of met een metaaldetector zoeken naar bodemschatten: Almeerders konden... Lotgenoten vermoorde familieleden bijeen in Almere GOOISEKANT – De moord op Anne Faber (25) hield heel Nederland de afgelopen weken in de greep. Het...

D66 en PvdA willen onderzoek naar 'lek' bij gemeente

ALMERE - Coalitiepartijen D66 en de PvdA willen dat het college actie onderneemt nadat er meerdere malen geheime informatie door 'bronnen in het stadhuis' is doorgespeeld naar deze krant.De partijen hebben schriftelijke vragen gesteld. Met het stellen van deze vragen hopen de partijen dit soort sabotage van de voortgang van de Floriade te voorkomen.

“Het lekken van deze vertrouwelijke informatie brengt zowel de betrokken ondernemers als de gemeente in een lastig parket,” zegt D66-fractievoorzitter Jan Lems. “Dat kan het enorm schadelijk zijn voor lopende onderhandelingen.” "Door contractuele afspraken over geheimhouding tussen ondernemers en gemeente, kan de gemeente de onjuistheid van verkeerde informatie zelfs niet weerspreken.", voegt PvdA-raadslid John van der Pauw daar aan toe.


Schadelijk voor besprekingen
Bij gevoelige informatie kan de gemeenteraad besluiten om onder geheimhouding te praten. Zo kan de wethouder vrijuit praten met de raad zonder schade te doen aan bijvoorbeeld lopende onderhandelingen of dieper op een individuele casus ingaan. Tijdens zo’n bespreking zijn alleen raadsleden, medewerkers van de griffie, de wethouder en ambtenaren aanwezig. Binnen een maand berichtte Almere DEZE WEEK tweemaal over kwesties die besproken waren tijdens dergelijke besloten besprekingen. John van de Pauw: “Het lekken van dit soort informatie, zelfs al is het maar gedeeltelijk of onjuist, kan lopende onderhandelingen enorm schaden.”

Lastig parket voor ondernemers
Lems: “Naast dat het de onderhandelingen kan schaden, brengt het de ondernemers ook in een lastig parket. Zij krijgen immers allerlei vragen van journalisten over zaken waar zij nog in vertrouwen over onderhandelen met de gemeente. Dat wil je toch echt voorkomen. Dit is nu twee keer in korte tijd voorgekomen en wat ons, de PvdA en D66, is het echt niet acceptabel.”

Schriftelijke vragen
De partijen hebben schriftelijke vragen ingediend over het lekken van vertrouwelijke informatie over de Floriade. Ze vragen om te onderzoeken welke ‘bronnen binnen het stadhuis’ de geheimhouding hebben geschonden en of er aangifte gedaan zal worden van het gepleegde misdrijf. De partijen wijzen er met het stellen van de vragen op dat het om een serieus misdrijf gaat. Op het lekken van geheime informatie staat namelijk een gevangenisstraf van maximaal een jaar of een geldboete van maximaal 20.500 euro. Met het stellen van deze vragen hopen de partijen dit soort sabotage van de voortgang van de Floriade te voorkomen.

Artikel geplaatst op: 04 augustus 2017 - 16:21

Gerelateerd

Delen