‘Verouderende stad vraagt om meer groenonderhoud’

ALMERE – Het is hoogzomer en in sommige Almeerse wijken groeit het onkruid hard. Bewoners klagen over het slordige straatbeeld dat ontstaat. Het is een gevolg van de ouder wordende stad, stelt de gemeente. Daardoor moet er steeds meer beheer en onderhoud worden gedaan.
In het zomerseizoen staat er meer onkruid in de straten, zoals hier op de Couperinstraat. (Foto: aangeleverd)

Veel bewoners klagen over het welig tierende onkruid dat momenteel in de stad te zien. Vorige week nam deze krant de situatie in de Couperinstraat (Muziekwijk) als voorbeeld. Volgens woordvoerder Paul Andriessen van de gemeente voldoet het onderhoud aan de afspraken die gemaakt zijn maar vraagt de ouder wordende stad om meer beheer en onderhoud. “Dat kost meer geld dan er beschikbaar is. Daarom heeft de gemeenteraad in de bestuursopdracht beheer van november 2015 besloten wat we nog wel doen, en wat niet (meer) of minder. Daarbij zorgen we er uiteraard voor dat er geen onveilige situaties ontstaan en dat alles wat móet werken, blijft werken.”
Andriessen laat weten dat op verschillende onderdelen is bezuinigd, waaronder het groenonderhoud. “De gemeente verwijdert bijvoorbeeld geen onkruid meer langs de gevels in het kader van ‘de Almeerder houdt zijn eigen straatje schoon’. Het geld dat we besparen wordt geïnvesteerd in duurzame oplossingen. Dat kost nu extra geld, maar zorgt er daarna voor dat we jaarlijks minder geld kwijt zijn aan beheer en onderhoud. We leggen bijvoorbeeld betonnen fiets- en voetpaden aan waar boomwortels anders schade veroorzaken aan het asfalt en plaatsen LED-lampen in de straatverlichting.”

Beeld
Het groenonderhoud wordt grotendeels ‘op beeld’ uitgevoerd. Andriessen: “Dat betekent dat de groenaannemer ervoor moet zorgen dat het groen er op een bepaalde manier uitziet: het gras mag bijvoorbeeld een bepaalde lengte hebben en er mag een bepaalde hoeveelheid onkruid in een beplantingsvak of in de bestrating staan. In het groeiseizoen zal de groenaannemer dus regelmatig moeten maaien en schoffelen om aan het afgesproken beeld te voldoen.”
Artikel geplaatst op: 07 augustus 2017 - 08:13

Gerelateerd

Delen