Nieuws
Main Energie Business Challenge 2018 officieel gestart STAD – Een grote groep geïnteresseerden staat klaar voor de derde editie van de Main Energie Business Challenge.... Politieke partij ‘Respect’ wil imam-kwestie aan inwoners voorleggen ALMERE – Nieuwe politieke partij Respect Almere doet 21 maart 2018 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Fractievoorzitter is René... 'Kustzone Almere Haven' levendiger door meer recreatie ALMERE - Het college vraagt de gemeenteraad in te stemmen met het ontwikkelingsplan voor de kustzone van Almere... Enige museum in de stad stopt nog voor het eind van het jaar Door Hestia Ruben STAD CENTRUM – Sinds april was het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA) gevestigd op... 'Het kan in Almere' werktImago Almere aanzienlijk beter Door Robert MienstraALMERE – Het imago van Almere werd in de stad maar ook daar buiten de afgelopen... Almeerder vindt rijvaardigheidsonderzoek onnodig Door CerberusALMERE- Of een 30-jarige Almeerse automobilist na een aanhouding door de politie nu stoned (onder invloed van... Lancering boek van YouTuber King Alert (Paul Goudsmit) ALMERE – De Almeerse YouTuber King Alert, Paul Goudsmit, lanceert op zaterdag 16 december om 13.00 uur zijn... Vier sterren voor gastvrijheid Flevoziekenhuis ALMERE - Het Flevoziekenhuis heeft 4 van de 5 sterren gekregen in de GastvrijheidsMonitor van Gastvrijheidszorg met Sterren.... Studiecoach Samantha Bakker roept op na te denken over internetgebruik'Online moet je leven offline versterken' Door Hestia RubenALMERE – Wat betekent het om minder vaak of zelfs een hele tijd aaneengesloten offline te... Hartverwarmend kerstdiner bij Resto VanHarte PARKWIJK – Sociaal buurtrestaurant Resto VanHarte organiseert dinsdag 19 december een hartverwarmend kerstdiner in zorgcentrum Polderburen aan de...

Reuzenberenklauw nu ook wettelijk verboden

ALMERE – Onder andere reuzenberenklauw en reuzenbalsemien, twee woekerende planten in Flevoland, staan sinds vandaag op een speciale lijst van planten en dieren waar een Europees verbod voor geldt. Het bezit, de kweek, handel, transport en import ervan is verboden. Het verbod is volgens Landschapsbeheer Flevoland een stap op weg naar effectiever bestrijden van deze soorten die slecht zijn voor de natuur en de volksgezondheid.

Reuzenberenklauw, op de foto bij de imkervereniging in het Beginbos, neemt de plaats in van soortenrijke natuur waardoor er een monocultuur komt. Daarnaast is de plant gevaarlijk vanwege de brandharen, die nare blaren kunnen veroorzaken. (Archieffoto: Fred Rotgans)

De Europese Unie voegt met ingang van vandaag twaalf nieuwe soorten toe aan de Unielijst. Deze zogenaamde invasieve exoten zijn op de Unielijst geplaatst omdat ze in delen van de EU schade toebrengen aan de biodiversiteit of aan het ecosysteem. Almere heeft met name last van de reuzenberenklauw en reuzenbalsemien, ook nieuw op de lijst.

Lodewijk van Kemenade van Landschapsbeheer Flevoland: “De planten die op deze lijst staan zijn allemaal prachtig. Maar wel zijn het soorten die hier niet horen en andere soorten in de weg zitten. De reuzenbalsemien groeit op taluds waarna andere soorten afsterven en laat vervolgens in de winter kale grond achter. Dat levert bij bijvoorbeeld dijken een probleem op. Deze plant is nog niet zo wijdverspreid als de reuzenberenklauw maar nu we nog in de preventiefase zitten moeten we de plant bestrijden voordat hij te veel verspreidt. En die bestrijding moet makkelijker worden nu er een verbod is op deze plant.”

Het is allemaal niet meteen geregeld, benadrukt Van Kemenade. “Wij zoeken de samenwerking op met verschillende partijen om een plan te maken hoe we deze soorten gaan bestrijden. Zeker partijen die aan de overheid gelieerd zijn moeten wat doen. Wij zijn een maatschappelijke organisatie en beheren natuur, maar we hebben geen grond. Wij adviseren. Dankzij vrijwilligers kunnen we wel het een en ander doen, zoals in het Vroege Vogelbos. Daar zijn we al jaren bezig om berenklauw te bestrijden. Maar vlak daarbij, langs de A6, ligt grond van Rijkswaterstaat waar de reuzenberenklauw flink hoog staat. Zij doen er niks tegen. Tot dusver gebeurde daar niks aan, nu moeten ze wel wat gaan doen. Wij, Landschapsbeheer, zullen er alles aan doen om bekend te maken dat er nu een verbod rust op deze soorten en alle partijen de verplichting hebben om de verspreiding tegen te gaan. Als je niks doet dan groeit het probleem, en wordt het duurder en moeilijker om de planten weg te krijgen.”

 

Plan

De provincie moet nu met een plan komen. “Met alleen terreinbeheerders, aannemers en vrijwilligers lukt het niet om die planten te bestrijden. Dat moet echt van bovenaf bepaald worden. Daarvoor is een goed plan nodig zodat alle bestrijdingsacties gecoördineerd verlopen.”

 

Probleem

Invasieve exoten zijn dieren, planten en micro-organismen die door menselijk handelen in een nieuw gebied terechtkomen (zoals Nederland) en die door vestiging en verspreiding schade kunnen veroorzaken. Invasieve exoten vormen een groot probleem in de natuur omdat ze geen of weinig natuurlijke vijanden hebben waardoor ze kunnen woekeren in de natuur. Op die plekken verdwijnen alle andere planten en wordt vervangen door een monocultuur van bijvoorbeeld reuzenberenklauw.

De totale lijst van ongewenste exoten die bestreden moeten worden bevat nu bijna vijftig soorten.

Artikel geplaatst op: 02 augustus 2017 - 09:57

Gerelateerd

Delen