Nieuws
Kas Urban Greeners op slot   De kas van de Urban Greeners op het eiland Utopia in het Weerwater is op slot gegaan. Na... Foto's strandfestival Zand   Almere DEZE WEEK stuurde haar fotografen op pad tijdens het strandfestival Zand van afglopen zaterdag. Prachtige sfeerbeelden. Ben... Video: Wie zijn de Urban Greeners?    'Er zijn nog geen vergunningen'   Geen vergunningen voor Urban Greeners op eiland Utopia in Weerwater. Maar wat doen de Urban Greeners daar? ADWTV ging... Challenge Almere-Amsterdam op zoek naar vrijwilligers ALMERE - Binnenkort staat de Challenge Almere-Amsterdam weer op het programma. Het evenement groeit in populariteit. Daardoor zijn... Motje maakt bladeren kastanjes bruin ALMERE – Op sommige plekken in Almere hebben flink wat kastanjebomen al bruine, verdorde bladeren. Dit is niet... Kijken naar nachtvlinders ALMERE – Heel Nederland is in de avond en nacht van vrijdag 25 augustus tot zondag 27 augustus... Spelenderwijs leren over de zomer HOUT – Hoe ruiken bloemen en planten? Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen bij Buitencentrum Almeerderhout... Knutselen bij Staatsbosbeheer ALMERE – Een schilderij van takken maken, of de mooiste raceauto of een vlinder kan nog tot en... Gemeente daagt Haddock voor de rechter   ALMERE – Het geschil tussen de gemeente en jachthaven Haddock gaat voor de rechter uitgevochten worden. Vrijdagochtend meldde... Kaartverkoop Festival 2 Turven Hoog van start STAD CENTRUM – Het theaterfestival voor de allerkleinsten, van 0 tot 6 jaar, Festival 2 Turven Hoog, komt...


Doek lijkt te vallen voor Haddock

ALMERE – Het einde lijkt nabij voor jachthaven Haddock dat gevestigd is op het Floriadeterrein. Voor 23 augustus moet eigenaar Philippe van Thiel een nieuwe huurovereenkomst tekenen. In die nieuwe overeenkomst staan voorwaarden waar hij niet mee akkoord kan gaan. Van Thiel voelt zich belazerd door de gemeente en gaat in de tegenaanval. Hij stapt naar de rechter.

Philippe van Thiel op het terrein van Haddock. "Ik kan een stukje 'ziel' mee de Floriade in brengen." (Archieffoto: Fred Rotgans)


In de nieuwe huurovereenkomst wordt Haddock als ‘stadsjachthaven’ opgenomen in de toekomstige Floriadewijk. Dat betekent dat Haddock wel de horecavoorziening en bed & breakfast mag behouden, maar dat er geen ruimte meer is voor de loods, werf, walplaatsen, parkeergelegenheid, survival en zeilschoolactiviteiten. Het terrein waar dit plaatsvindt moet tevens wijken voor het ‘Rondje Weerwater’. “Dat ik deze activiteiten niet meer kan uitvoeren is voor mij onbespreekbaar. Eén van de gevolgen hiervan is dat ligplaatshouders massaal gaan opzeggen”, zegt Van Thiel. “Horeca en overnachtingen zijn een belangrijk onderdeel van Haddock, maar de werf is écht het hart van mijn bedrijf. Een stadsjachthaven is niet meer dan een parkeerplaats voor boten. Haddock is dan Haddock niet meer.”

Nieuw contract
Van Thiel reageert omdat deze krant hem confronteert met informatie die bronnen deze krant doorspeelden over de (gedeeltelijke) inhoud van het nieuwe contract dat de gemeente heeft voorgelegd. De bronnen melden dat de gemeente uitsluitend met Van Thiel over het nieuwe contract wil onderhandelen wanneer hij ook definitief afstand neemt van het Floriadeplan dat hij ontwikkelde met hulp van projectontwikkelaar VolkerWessels. Dat ontwikkelde plan zou ook niet meer passen in het nieuwe bestemmingsplan dat twee weken geleden door de gemeenteraad werd vastgesteld. “We hebben een geweldig plan, maar dat schijnt nu kansloos te worden”, treurt Van Thiel. “De gemeente heeft een soort salamitactiek toegepast waardoor ik nu geen andere keuze heb dan stoppen met Haddock. Wie beweert dat ik daarmee voor een vette afkoopcheque kies, weet niet hoe diep deze beslissing me in mijn ziel snijdt. Ik kán eigenlijk niet eens een beslissing maken, want het liefst wil ik hier blijven. Ik had het mijn kinderen willen nalaten. En als ik uitsluitend voor het geld zou gaan, had ik toch ook nooit geïnvesteerd in het plan met VolkerWessels? Maar de gemeente wil er tot op heden niet naar kijken. Er spelen kennelijk andere belangen.”

 

Raad buitenspel

Van Thiel heeft geen goed woord over voor wethouder Tjeerd Herrema die hem nu met het nieuwe huurcontract het mes op de keel zet. “Er wordt een smerig spelletje gespeeld. Op de laatste vergadering voor het reces keurde de gemeenteraad het bestemmingsplan goed. Als de raad na de zomer op 21 september voor het eerst weer gaat vergaderen is de deadline van het huurcontract allang verstreken.”
In de ogen van Van Thiel wordt de raad daarmee feitelijk buitenspel gezet. Omdat hij geen huurbescherming geniet ziet er niets anders op om Haddock na dertig jaar te sluiten. “Ik heb vijf jaar lang gestreden om mijn bedrijf op te laten gaan in het Floriadeplan, volgens mij een win-win situatie voor iedereen. Zelfs het Rondje Weerwater heb ik hier in meegenomen. Met de toen verantwoordelijke ambtenaren en voormalig wethouder Henk Mulder had ik daar ook verregaande afspraken over. We waren al voor 95 procent akkoord. Toen we de handtekeningen wilden zetten, stapte Mulder op. Het is echt bizar.”

 

Persoonlijke vete

Contact met wethouder Herrema zegt Van Thiel niet meer te hebben. “Ik had mijn vertrouwen in hem opgezegd nadat hij me heeft bedreigd dat de gemeente mijn bedrijf zeer streng zou gaan handhaven. Het lijkt voor hem een persoonlijke vete te zijn geworden. De gemeente zal mijn bedrijf liquideren en ik zal me daar bij neer moeten leggen. Maar dat betekent niet dat ze van me af zijn. Ik kan het goedgekeurde bestemmingsplan laten stilleggen en ik stap naar de rechter. Er zijn zoveel getuigen die kunnen bevestigen dat de gemeente een merkwaardig spel speelt. Ik wil het liefst doorgaan met Haddock. En Almere zou dat ook moeten willen want Haddock is een begrip, en kan een stukje ‘ziel’ mee de Floriade in brengen. Een gemiste kans, een bestaand Almeers bedrijf dat ook nog eens een grote projectontwikkelaar achter zich heeft staan en dat ná de tentoonstelling zijn ziel en zaligheid erin zal blijven steken. 1+ 1 = 10.”

Artikel geplaatst op: 01 augustus 2017 - 17:47

Gerelateerd

Delen