Nieuws
Verbinden en verbroederenTalent in Opleiding viert 15-jarig bestaan BLOEMENBUURT – Talent in Opleiding (TiO) bestaat vijftien jaar en is nog altijd springlevend. Echter, de rol van... ‘Kinderen voorbereiden op goede start in nieuwe schooljaar’Zomerschool populair in Almere ALMERE – De zomerschool is in Almere van start gegaan in het gebouw van de middelbare school Echnaton.... Kas Urban Greeners op slot   De kas van de Urban Greeners op het eiland Utopia in het Weerwater is op slot gegaan. Na... Foto's strandfestival Zand   Almere DEZE WEEK stuurde haar fotografen op pad tijdens het strandfestival Zand van afglopen zaterdag. Prachtige sfeerbeelden. Ben... Video: Wie zijn de Urban Greeners?    'Er zijn nog geen vergunningen'   Geen vergunningen voor Urban Greeners op eiland Utopia in Weerwater. Maar wat doen de Urban Greeners daar? ADWTV ging... Challenge Almere-Amsterdam op zoek naar vrijwilligers ALMERE - Binnenkort staat de Challenge Almere-Amsterdam weer op het programma. Het evenement groeit in populariteit. Daardoor zijn... Motje maakt bladeren kastanjes bruin ALMERE – Op sommige plekken in Almere hebben flink wat kastanjebomen al bruine, verdorde bladeren. Dit is niet... Kijken naar nachtvlinders ALMERE – Heel Nederland is in de avond en nacht van vrijdag 25 augustus tot zondag 27 augustus... Spelenderwijs leren over de zomer HOUT – Hoe ruiken bloemen en planten? Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen bij Buitencentrum Almeerderhout... Knutselen bij Staatsbosbeheer ALMERE – Een schilderij van takken maken, of de mooiste raceauto of een vlinder kan nog tot en...

Plukken met de buren

INDISCHE BUURT – Buurtbewoners kunnen appels, peren, kersen, pruimen en verschillende soorten kruiden straks zelf plukken in de Indische Buurt. Naast de bestaande moestuinen voor scholen en bewoners krijgt VINDplaats Zenit dit najaar ook een voedselbos.
Naast de bestaande moestuinen voor scholen en bewoners krijgt VINDplaats Zenit dit najaar ook een voedselbos. Johan Smits is beheerd van het voedselbos. (Foto: Almere DEZE WEEK)

“Het voedselbos past bij de vindplaats”, aldus Johan Smits, beheerder van voedselbos Zenit. “Het sluit goed aan bij de prehistorie. Mensen uit die tijd moesten in het bos vruchten en noten verzamelen. Zo willen we ook struiken uit die tijd planten en de vuurplek meer aankleden.”
Mensen uit de buurt mogen in het voedselbos komen plukken. Daarnaast wil Zenit gaan samenwerken met de zorginstelling die op dit moment naast de vindplaats gebouwd wordt. “De zorginstelling van Philadelphia is voor jongeren die die begeleid gaan wonen. We willen in de keuken van deze instelling gaan koken met producten uit het voedselbos. Maar dat idee moeten we nog uitwerken."
Workshops

Het voedselbos moet grotendeels nog worden aangelegd. “Er staan al wat planten en je kan erdoorheen lopen. Maar het moet nog flink worden uitgebreid. Dat willen we doen door middel van drie workshops waar bewoners aan mee kunnen doen. In deze workshops gaan we het voedselbos samen ontwikkelen met een permacultuur-ontwerper. Er wordt gekeken naar hoe het bos eruit komt te zien en er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de stand van de zon. We gaan bepaalde plekken uitzetten en vaste elementen plaatsen. In november willen we het bos aanplanten.”
De vindplaats wil bewoners uit de buurt hierbij betrekken. “Tegen een vergoeding kunnen mensen meedoen aan de workshops. Zo worden ze betrokken bij een bos dat ook van hunzelf wordt. Als het voedselbos er staat kunnen ze ook meehelpen aan het onderhoud ervan.”
Wie de workshops wil volgen en mee wil helpen met het ontwerpen en aanplanten van het voedselbos kan zich aanmelden via: info@vindplaatszenit.nl. Meer informatie: www.vindplaatszenit.nl
Artikel geplaatst op: 25 juli 2017 - 10:00

Gerelateerd

Delen