Nieuws
Winkelcentrum Muziekwijk krijgt opknapbeurt MUZIEKWIJK – Om ‘toekomstbestendig’ te zijn en te blijven investeert SPF Beheer B.V. in winkelcentrum Muziekwijk. Het winkelcentrum... Koperen ploert lijkt ‘gedimd’ ALMERE – De lucht is inmiddels wat helderder dan gister en ook is de zon minder feloranje. Maar... 'Sport haalt het positieve uit mensen'Michael ter Riet, tien jaar bij Talent in Opleiding ALMERE – Vooral bij de jeugd van Stedenwijk is Michael ter Riet een bekend persoon. Jarenlang was hij... Kokoswinkel nieuwe pop-up store in Citymall STAD CENTRUM – Er is een nieuwe invulling gegeven aan de kiosk aan de Schutterstraat. Sinds zaterdag 14... Almeerse dwarsfluitiste geeft workshop in ruil voor stemmen STAD CENTRUM – De Almeerse dwarsfluitist Orsaya heeft een ludieke actie bedacht om meer stemmen te werven voor... JINC verbindt onderwijs met bedrijven ALMERE – Sollicitatie-training, bliksemstage, baas van de dag en taaltrip zijn de vier activiteiten die JINC in Almere... Christa Rietberg, leraar van het jaarHet geheim van een superjuf ALMERE – Leerlingen zijn in groepjes in de les bezig, ze wisselen af en toe van activiteit. Een... Terug naar de prehistorie tijdens Archeologiedagen ALMERE – Prehistorische instrumenten en hutten maken, oersoep koken of met een metaaldetector zoeken naar bodemschatten: Almeerders konden... Lotgenoten vermoorde familieleden bijeen in Almere GOOISEKANT – De moord op Anne Faber (25) hield heel Nederland de afgelopen weken in de greep. Het... Bewoners ontmoeten elkaar in buurtkamer STAATSLIEDENWIJK – Bewoners uit Staatsliedenwijk, Kruidenwijk en het Stadscentrum kunnen elkaar sinds kort ontmoeten in de buurtkamer van...

Bewoners Fluitekruidstraat moeten tuinen inkorten

KRUIDENWIJK – Stress, slapeloze nachten en bij sommigen zelfs hartkloppingen: bewoners van zestien huizen aan de Fluitekruidstraat hebben sinds begin dit jaar een geschil met de gemeente en het gaat ze niet in de koude kleren zitten. Onderwerp van gesprek is de lengte van hun tuin. Volgens de gemeente nemen de bewoners 70 centimeter gemeentegrond in beslag.

Jan Jaap van Dorsser achter zijn huis. Alle bewoners hebben de schuttingen tot de stoep geplaatst. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Al sinds de oplevering in 1988 grenzen de tuinen van de woningen met de nummers 1 tot en met 31 aan de achterzijde aan een voetpad. De bewoners hebben hun schuttingen en heggen toen allemaal tegen de stoep geplaatst. Ze wisten niet dat hun tuin officieel tot 70 centimeter vóór de stoep loopt. De tuin inkorten zien ze totaal niet zitten; de bewoners menen dat er sprake is van verjaring.
In januari dit jaar kregen alle bewoners een brief in de bus waarin de bewoners gesommeerd werden de schuttingen te verplaatsen. “Omdat er precies onder dat voetpad leidingen liggen van de Nuon, die daar nu bij moet om werkzaamheden uit te voeren”, licht bewoner Jan Jaap van Dorsser toe. Precies achter zijn tuin is een aantal jaar geleden de stoep opgebroken om te zien waar de leidingen liggen; een plek waar je voor werkzaamheden niet makkelijk bij kunt. Om ruimte te creëren wil de gemeente dat de bewoners hun tuinen opschuiven. “Wij zijn net als veel andere bewoners, de tweede bewoners. Toen wij hier kwamen wonen stond de schutting er al”, zegt Van Dorsser, die daar sinds 1995 woont. “Het is een fout van de gemeente waar wij mee worden opgescheept. De gemeente maakte de fout om het pad daar neer te leggen. Logisch dat de bewoners toen dachten dat hun tuin aan dat pad grensde."

Bewijsmateriaal


Na de brief van januari reageerden de zestien bewoners gezamenlijk. Dat werd niet geaccepteerd, ze moesten individueel reageren. “Dat werd dus zestien keer dezelfde brief”, zegt Van Dorsser. Ook dat vond de gemeente niet voldoende. Er moesten verklaringen komen waaruit duidelijk werd dat de schuttingen in 1988 al tegen de stoep aan stonden, 70 centimeter buiten de officiële grens. “Ik heb ook buren van andere straten gevraagd hoe de situatie in 1988 was. Eén bewoner van de Fluitekruidstraat heeft de gemeente zelfs foto’s gestuurd om te bewijzen dat in 1988 de tuin er al zo bij lag als nu.” Het mag niet baten. Eind juni kregen de bewoners een brief waarin de gemeente de bewoners sommeert de tuinen uiterlijk 31 juli 70 centimeter opgeschoven te hebben, anders volgt een gang naar de rechter.
De bewoners wachten het af. Van Dorsser: “In de wet staat heel duidelijk dat als je onwetend was over de situatie en de eigenaar van de grond, de gemeente, heeft al die tijd niks laten weten dan is de grond na tien jaar jouw eigendom. Hier is de situatie al bijna dertig jaar hetzelfde! Volgens de wet ís het al onze grond.”

Duidelijkheid


De gemeente gaat in gesprek met de bewoners. Gemeentewoordvoerder Nicole Klockenbrink: “De gemeente heeft de woningeigenaren verzocht om voor 31 juli de schuttingen weg te halen, die staan in de weg. Alvorens de Nuon onderhoudswerkzaamheden gaat uitvoeren zal er duidelijkheid moeten zijn over de eigendomsgrenzen van de woningpercelen. De gemeente gaat hierover in gesprek met de bewoners.”

Artikel geplaatst op: 18 juli 2017 - 10:00

Gerelateerd

Delen