Nieuws
Main Energie Business Challenge 2018 officieel gestart STAD – Een grote groep geïnteresseerden staat klaar voor de derde editie van de Main Energie Business Challenge.... Politieke partij ‘Respect’ wil imam-kwestie aan inwoners voorleggen ALMERE – Nieuwe politieke partij Respect Almere doet 21 maart 2018 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Fractievoorzitter is René... 'Kustzone Almere Haven' levendiger door meer recreatie ALMERE - Het college vraagt de gemeenteraad in te stemmen met het ontwikkelingsplan voor de kustzone van Almere... Enige museum in de stad stopt nog voor het eind van het jaar Door Hestia Ruben STAD CENTRUM – Sinds april was het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA) gevestigd op... 'Het kan in Almere' werktImago Almere aanzienlijk beter Door Robert MienstraALMERE – Het imago van Almere werd in de stad maar ook daar buiten de afgelopen... Almeerder vindt rijvaardigheidsonderzoek onnodig Door CerberusALMERE- Of een 30-jarige Almeerse automobilist na een aanhouding door de politie nu stoned (onder invloed van... Lancering boek van YouTuber King Alert (Paul Goudsmit) ALMERE – De Almeerse YouTuber King Alert, Paul Goudsmit, lanceert op zaterdag 16 december om 13.00 uur zijn... Vier sterren voor gastvrijheid Flevoziekenhuis ALMERE - Het Flevoziekenhuis heeft 4 van de 5 sterren gekregen in de GastvrijheidsMonitor van Gastvrijheidszorg met Sterren.... Studiecoach Samantha Bakker roept op na te denken over internetgebruik'Online moet je leven offline versterken' Door Hestia RubenALMERE – Wat betekent het om minder vaak of zelfs een hele tijd aaneengesloten offline te... Hartverwarmend kerstdiner bij Resto VanHarte PARKWIJK – Sociaal buurtrestaurant Resto VanHarte organiseert dinsdag 19 december een hartverwarmend kerstdiner in zorgcentrum Polderburen aan de...

Commentaar: Raadsvergaderingen via twitter begrijpelijker

Raadsvergaderingen zijn vaak abracadabra. De raadsleden krijgen in dit commentaar van Beijer&Mienstra huiswerk om na het reces klare taal te spreken.

 

Raadsvergaderingen via twitter, dat werkt beter.

Commentaar

Huiswerk voor de gemeenteraad

Aan de debatten in de raadszaal is vaak geen touw vast te knopen. Een klacht van de kiezers is dat de politiek te ver van de burger afstaat. Die klacht is te begrijpen. De politieke debatten in Almere gaan meestal over details die vaak technisch en juridisch van aard zijn. Het jargon vliegt je om de oren, jargon dat alleen door insiders is te begrijpen.
Dat het anders kan bewees PvdA-raadslid Jerzy Soetekouw toen in diezelfde raadszaal leerlingen van het Artecollege debatteerden in het kader van een schoolproject. “Wacht even”, zei Soetekouw – als enige raadslid aanwezig-  in een discussie met leerlingen, “ik praat nu teveel als politicus.” Om vervolgens zijn standpunt n heldere taal te verwoorden. Dat ging erin als zoete koek bij de leerlingen. Een daverend applaus was zijn deel.
Dit is een wijze les voor de gemeenteraadsleden van Almere. Deze krant is altijd van goede wil om te verwoorden wat er in de gemeenteraad plaats vindt. Maar dat is lang niet altijd mogelijk. Vaak is het abracadabra. “Dit kunnen we absoluut niet aan onze lezers uitleggen”, zeggen we dan.
Wie de debatten in de gemeenteraad wil volgen doet er verstandig aan Twitter te volgen. Veel raadsleden tweeten tijdens een debat hun standpunten telkens in maximaal 140 tekens. Ze worden daarmee gedwongen hun punt kort te maken en na te denken over de juiste formulering. En dat lukt best aardig.
Het wordt tijd om – zoals Soetekouw bewees – niet meer te praten als politicus. De Almeerder wil boter bij de vis, wil weten wat dat onderwerp met hem, met zijn straat, zijn wijk, zijn gezin te maken heeft. Het huiswerk voor de raadsleden is dan ook voor de zomervakantie… hoe gaan we voor elkaar krijgen dat Tante Truus en Ome Tinus het ook snappen.

Robert Mienstra en Marcel Beijer

Artikel geplaatst op: 19 juli 2017 - 09:00

Gerelateerd

Delen