Nieuws
UPDATE: Haddock en gemeente al sinds december in gesprek Door Robert MienstraALMERE – Haddock Watersport en de gemeente zijn met elkaar in gesprek gegaan over het conflict... PVV wil spaceboxen Carel Willinklaan weg hebben Door Robert MienstraTUSSEN DE VAARTEN – “De spaceboxen die opgeslagen staan aan de Carel Willinklaan op het bedrijventerrein... Running Dinner levert ruim 8.000 euro op voor vervulling wensen ouderen STAD CENTRUM – Het jaarlijkse ‘Running Dinner’ van de Tafelronde Almere 155 bracht donderdag 8.155 euro op voor... Nieuwe eigenaar  Brasserie Bakboord   HAVENKOM - Horecaondernemer Taco van der Meer is de nieuwe eigenaar van Brasserie Bakboord. Na het verlies... Negende editie Floriade Breakfast Club in Natuurbelevingscentrum de OostvaardersAlmeerders in gesprek over ‘Growing Green Cities’ in de wijk OOSTVAARDERSPLASSEN - Tijdens de negende editie van de Floriade Breakfast Club kwamen op donderdag 15 februari zo’n veertig... Provincie teleurgesteld over uitgestelde opening Lelystad Airport ALMERE – Lelystad Airport gaat niet in 2019 open. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft na inspraak... Mantelzorgmakelaar houdt gratis spreekuur in bibliotheek STAD CENTRUM – Mantelzorg doet u uit liefde voor een naaste. Wellicht heeft u vragen over een PGB... Nu inschrijven voor schoolschaken POORT – Teams van alle basisscholen uit Almere kunnen zich nu inschrijven voor het SchoolSchaakToernooi Almere. Dit wordt... Maatschappelijke partners trekken één lijn in aanpak verwarde personen ALMERE – Maatschappelijke partners op het gebied van zorg en veiligheid hebben samen met de gemeenten in Flevoland... Bewoners Leermosstraat willen geen strontveldje aan achtertuin Door Hestia RubenKRUIDENWIJK – Bewoners van de 31 huizen aan de Leermosstraat zijn boos. Sinds de gemeente de...

Commentaar: Raadsvergaderingen via twitter begrijpelijker

Raadsvergaderingen zijn vaak abracadabra. De raadsleden krijgen in dit commentaar van Beijer&Mienstra huiswerk om na het reces klare taal te spreken.

 

Raadsvergaderingen via twitter, dat werkt beter.

Commentaar

Huiswerk voor de gemeenteraad

Aan de debatten in de raadszaal is vaak geen touw vast te knopen. Een klacht van de kiezers is dat de politiek te ver van de burger afstaat. Die klacht is te begrijpen. De politieke debatten in Almere gaan meestal over details die vaak technisch en juridisch van aard zijn. Het jargon vliegt je om de oren, jargon dat alleen door insiders is te begrijpen.
Dat het anders kan bewees PvdA-raadslid Jerzy Soetekouw toen in diezelfde raadszaal leerlingen van het Artecollege debatteerden in het kader van een schoolproject. “Wacht even”, zei Soetekouw – als enige raadslid aanwezig-  in een discussie met leerlingen, “ik praat nu teveel als politicus.” Om vervolgens zijn standpunt n heldere taal te verwoorden. Dat ging erin als zoete koek bij de leerlingen. Een daverend applaus was zijn deel.
Dit is een wijze les voor de gemeenteraadsleden van Almere. Deze krant is altijd van goede wil om te verwoorden wat er in de gemeenteraad plaats vindt. Maar dat is lang niet altijd mogelijk. Vaak is het abracadabra. “Dit kunnen we absoluut niet aan onze lezers uitleggen”, zeggen we dan.
Wie de debatten in de gemeenteraad wil volgen doet er verstandig aan Twitter te volgen. Veel raadsleden tweeten tijdens een debat hun standpunten telkens in maximaal 140 tekens. Ze worden daarmee gedwongen hun punt kort te maken en na te denken over de juiste formulering. En dat lukt best aardig.
Het wordt tijd om – zoals Soetekouw bewees – niet meer te praten als politicus. De Almeerder wil boter bij de vis, wil weten wat dat onderwerp met hem, met zijn straat, zijn wijk, zijn gezin te maken heeft. Het huiswerk voor de raadsleden is dan ook voor de zomervakantie… hoe gaan we voor elkaar krijgen dat Tante Truus en Ome Tinus het ook snappen.

Robert Mienstra en Marcel Beijer

Artikel geplaatst op: 19 juli 2017 - 09:00

Gerelateerd

Delen