Nieuws
Eerste energiebox uitgereikt in Filmwijk FILMWIJK – Nadat in september de eerste energieboxen zijn uitgedeeld aan bewoners van De Wierden, zijn nu bewoners... Winkelcentrum Muziekwijk krijgt opknapbeurt MUZIEKWIJK – Om ‘toekomstbestendig’ te zijn en te blijven investeert SPF Beheer B.V. in winkelcentrum Muziekwijk. Het winkelcentrum... Koperen ploert lijkt ‘gedimd’ ALMERE – De lucht is inmiddels wat helderder dan gister en ook is de zon minder feloranje. Maar... 'Sport haalt het positieve uit mensen'Michael ter Riet, tien jaar bij Talent in Opleiding ALMERE – Vooral bij de jeugd van Stedenwijk is Michael ter Riet een bekend persoon. Jarenlang was hij... Kokoswinkel nieuwe pop-up store in Citymall STAD CENTRUM – Er is een nieuwe invulling gegeven aan de kiosk aan de Schutterstraat. Sinds zaterdag 14... Almeerse dwarsfluitiste geeft workshop in ruil voor stemmen STAD CENTRUM – De Almeerse dwarsfluitist Orsaya heeft een ludieke actie bedacht om meer stemmen te werven voor... JINC verbindt onderwijs met bedrijven ALMERE – Sollicitatie-training, bliksemstage, baas van de dag en taaltrip zijn de vier activiteiten die JINC in Almere... Christa Rietberg, leraar van het jaarHet geheim van een superjuf ALMERE – Leerlingen zijn in groepjes in de les bezig, ze wisselen af en toe van activiteit. Een... Terug naar de prehistorie tijdens Archeologiedagen ALMERE – Prehistorische instrumenten en hutten maken, oersoep koken of met een metaaldetector zoeken naar bodemschatten: Almeerders konden... Lotgenoten vermoorde familieleden bijeen in Almere GOOISEKANT – De moord op Anne Faber (25) hield heel Nederland de afgelopen weken in de greep. Het...

Commentaar: Raadsvergaderingen via twitter begrijpelijker

Raadsvergaderingen zijn vaak abracadabra. De raadsleden krijgen in dit commentaar van Beijer&Mienstra huiswerk om na het reces klare taal te spreken.

 

Raadsvergaderingen via twitter, dat werkt beter.

Commentaar

Huiswerk voor de gemeenteraad

Aan de debatten in de raadszaal is vaak geen touw vast te knopen. Een klacht van de kiezers is dat de politiek te ver van de burger afstaat. Die klacht is te begrijpen. De politieke debatten in Almere gaan meestal over details die vaak technisch en juridisch van aard zijn. Het jargon vliegt je om de oren, jargon dat alleen door insiders is te begrijpen.
Dat het anders kan bewees PvdA-raadslid Jerzy Soetekouw toen in diezelfde raadszaal leerlingen van het Artecollege debatteerden in het kader van een schoolproject. “Wacht even”, zei Soetekouw – als enige raadslid aanwezig-  in een discussie met leerlingen, “ik praat nu teveel als politicus.” Om vervolgens zijn standpunt n heldere taal te verwoorden. Dat ging erin als zoete koek bij de leerlingen. Een daverend applaus was zijn deel.
Dit is een wijze les voor de gemeenteraadsleden van Almere. Deze krant is altijd van goede wil om te verwoorden wat er in de gemeenteraad plaats vindt. Maar dat is lang niet altijd mogelijk. Vaak is het abracadabra. “Dit kunnen we absoluut niet aan onze lezers uitleggen”, zeggen we dan.
Wie de debatten in de gemeenteraad wil volgen doet er verstandig aan Twitter te volgen. Veel raadsleden tweeten tijdens een debat hun standpunten telkens in maximaal 140 tekens. Ze worden daarmee gedwongen hun punt kort te maken en na te denken over de juiste formulering. En dat lukt best aardig.
Het wordt tijd om – zoals Soetekouw bewees – niet meer te praten als politicus. De Almeerder wil boter bij de vis, wil weten wat dat onderwerp met hem, met zijn straat, zijn wijk, zijn gezin te maken heeft. Het huiswerk voor de raadsleden is dan ook voor de zomervakantie… hoe gaan we voor elkaar krijgen dat Tante Truus en Ome Tinus het ook snappen.

Robert Mienstra en Marcel Beijer

Artikel geplaatst op: 19 juli 2017 - 09:00

Gerelateerd

Delen