Kitesurfers met boetes van 'mooiste plek' verjaagd

PAMPUS HAVEN – Kitesurfers die aan de zuidkant van de werkhaven Pampus Haven hun hobby beoefenen worden sinds kort op de bon geslingerd. “We kitesurfen al vijftien jaar op deze plek”, aldus Martijn Frie, regiovertegenwoordiger voor Almere van de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV). “Kitesurfen is hier altijd gedoogd. Maar van de ene op de andere dag kreeg de politie van de gemeente de opdracht om te gaan handhaven.”

Kitesurfers bij Pampus Haven worden beboet als ze op deze plek kitesurfen. (Foto: aangeleverd)


De reden dat er bij Pampus Haven-Zuid niet meer gekitesurft mag worden is, volgens Frie, onbekend. “De politie kan er geen antwoord op geven. Zij verwijzen naar de gemeente en die verwijst weer door naar Rijkswaterstaat. Kitesurfers worden met 230 euro beboet en windsurfen mag op deze plek wel. Waarom kitesurfen dan niet?”
Kitesurfers hebben hierdoor, volgens Frie, geen veilige plaats in Almere. “Op één kilometer van Pampus Haven is bij Marina Haven een mogelijkheid om te kitesurfen. Deze plek is door de gemeente hiervoor aangewezen, maar deze locatie is zeer ongeschikt en gevaarlijk. De wind is hier te vlagerig door de drie hoge flats die er staan. Met Zuidwestenwind moet je parallel aan de dijk kiten. Als er iets gebeurt spoel je altijd op de dijk. Je zit letterlijk op lager wal. Je haalt hier je voeten open aan de mosselen en stenen en je komt er moeilijk uit op deze plek. Er is geen escape. Bij Pampus-Haven is de dijk begroeid. Het is hier ook minder diep. Als er wat gebeurt kan je staan.”
Frie noemt Pampus Haven de mooiste kite-locatie van Midden-Nederland. “Je kunt het zien als een groot zwembad. Het water is aan het begin spiegelglad en als je iets verder doorgaat zijn er golfen van het IJsselmeer.”
Het NKV heeft binnenkort een gesprek met Rijkswaterstaat. “Bij Marina Haven/Duin komt op termijn een strand. Dan wordt het wel veilig om daar te kiten. We willen, tot het strand er komt, bij Pampus Haven kunnen blijven. Er is geen kip daar, niemand heeft er last van. Kitesurfen is de hardstgroeiende sport van Nederland. Er zijn nu zo’n 25.000 kiters en er worden er jaarlijks 5.000 opgeleid. Poort heeft veel potentie en staat voor sport en leisure. Het kitesurfen neemt daar toe en vervolgens gaat de gemeente handhaven in plaats van faciliteren. Daarmee keur je de sport af! Daar staat Almere toch niet voor?”
Paul Andriessen, woordvoerder van de gemeente, stelt dat voor deze locatie geen vergunning is afgegeven. "Voor Marina Muiderzand is er wel een vergunning."

Niet veilig


Sylvia Bos van Rijkswaterstaat wil alle betrokken partijen om de tafel krijgen om tot een oplossing te komen. “Er is gebleken dat de huidige locaties voor kitesurfers soms niet veilig genoeg zijn en dat sommige locaties in kwetsbaar (natuur)gebied liggen. De vergunningen worden echter afgegeven door de provincies en niet door Rijkswaterstaat. Daarom heeft Rijkswaterstaat de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Utrecht, Overijssel en Gelderland gevraagd om een gezamenlijke visie voor kitesurflocaties te ontwikkelen om hiermee de natuurwaarden optimaal te beschermen. Dit verzoek is nog bij de provincies in behandeling."

 

Petitie
Martijn Frie is vorige week een petitie gestart die inmiddels over de 500 keer ondertekend is. Afgelopen maandag heeft hij een gesprek gevoerd met Rijkswaterstaat. Hou www.almeredezeweek.nl in de gaten voor meer kitesurfnieuws.

Artikel geplaatst op: 10 juli 2017 - 11:40

Gerelateerd

Delen