Geslaagd!
Almere DEZE WEEK feliciteert alle Almeerse geslaagden! Klik op de foto voor de lijst met geslaagden
Nieuws
Amsterdamse Sjoerd en Rotterdamse Coby 60 jaar getrouwd VERZETSWIJK - Wie zegt dat 010 en 020 niet samengaan heeft het heel erg mis. Sjoerd en Coby... Video: Voedselbos voor vindplaats Zenith   Video: Op vindplaats Zenith in de indische buurt wordt dit najaar een voedselbos gerealiseerd>Voedselbosbeheerder Johan Smits vertelt wat... Floriade stap dichterbij na goedkeuring bestemmingsplan ALMERE – De gemeenteraad is donderdagavond, tijdens de laatste vergadering voor het reces, akkoord gegaan met het bestemmingsplan... Kantoorgebouw Het Alnovum wordt kantoor en hotel STAATSLIEDENWIJK – Gebouw Het Alnovum aan de P.J. Oudweg 1, is gekocht door vastgoedontwikkelaar Seminarie BV uit Bavel.... Bewoners langer de tijd voor keuze Windpark ALMERE - Bewoners van Almere Poort, Muziekwijk Noord en de Noorderplassen West hebben langer de tijd om online... Ook Alnovum wordt deels een hotel Het kantoorgebouw Het Alnovum is verkocht. De koopovereenkomst voor kantoorgebouw is getekend door wethouder Mark Pol en ondernemer Pieter... Informatiebijeenkomst heien en intrillen damwanden verbreding A6 ALMERE - Om de verbreding van de A6 te realiseren moeten vijf viaducten worden verbreed en zeven viaducten... Bezorgservice Picnic brengt biebboeken terug STAD CENTRUM – Klanten van de nieuwe bibliotheek hebben geen excuus meer om boeken niet in te leveren.... Almere DEZE WEEK en FRTC Almere brengen u in beweging met Familiepuzzeltocht SPORTPARK FANNY BLANKERS-KOEN - Op zondag 24 september organiseren Almere DEZE WEEK en de Fiets Race en Toer... Commentaar: Raadsvergaderingen via twitter begrijpelijker Raadsvergaderingen zijn vaak abracadabra. De raadsleden krijgen in dit commentaar van Beijer&Mienstra huiswerk om na het reces klare...

Almere Kenniscentrum Talent (AKT) opent binnenruimtes op 30 juni
'Het AKT verbindt sportverenigingen, topsport, onderwijs en sportondernemers'

POORT – De gemeente Almere stimuleert haar bewoners om hun beweeg- en (top)sporttalent verder te ontwikkelen. Daarom is het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) in het leven geroepen, een expertisecentrum op het gebied van sport en bewegen. Almere DEZE WEEK belicht diverse kanten van het AKT.
Deze week vertelt wethouder Rene Peeters van Sport over het belang van het AKT.
Wethouder Peeters: “Ik ben heel trots dat we het Almere Kenniscentrum Talent 30 juni gaan openen in het Olympiakwartier.” (Foto: aangeleverd)

“Ik ben fan van het AKT en heel trots dat we het Almere Kenniscentrum Talent 30 juni gaan openen in het Olympiakwartier in Almere Poort”, zegt wethouder Rene Peeters. “Daar kunnen sportverenigingen, onderwijsinstellingen en Regionale Talent Centra (RTC’s) permanent hun sporttalent verder ontwikkelen. Er staat onder meer innovatieve apparatuur, er is een multisportruimte, turnzaal en judozaal, . Mensen uit het hele land komen er naar kijken want we zijn de eerste die zoiets realiseren.”
Belang AKT

De wethouder wil graag de jeugd aan het sporten en bewegen houden. “We zien dat kinderen tussen 10 en 15 jaar vaak uitstromen uit de sport. Dan krijgen ze vriendjes of vriendinnetjes, andere zaken worden belangrijker. Dat komt onder meer omdat ze niet bewust hebben gekozen voor een sport. Ouders deden dat of het was in de buurt. Die uitstroom willen we voorkomen door kinderen met meerdere sporten te laten kennis maken. De kans dat ze dan echt geraakt worden door een sport is aanzienlijk waardoor de motivatie van binnenuit groot wordt om door te gaan met sporten. Daarnaast is de kans op blessures aantoonbaar kleiner bij een brede sportopleiding. Het AKT werkt hier met name aan door bijvoorbeeld kinderen een breed aanbod te geven waarbij gekeken wordt op welk sportgebied hun talenten liggen. En als je merkt dat je ergens goed in bent, wil je doorgaan.”
ASG

Peeters roemt de inzet van de Almeerse scholen en sportverenigingen: “Veel van hen zijn bereid om mee te werken. De vakgroep bewegingsonderwijs van de Almeerse Scholengroep is hier echt een factor van belang in geweest om van binnenuit het systeem te veranderen.”
Het AKT verbindt sportverenigingen, onderwijs maar ook sportondernemers. “Het AKT stimuleert en verbindt hen en leidt ze op, bijvoorbeeld met het Athletic Skills Model (ASM) dat inzet op veelzijdig bewegen”, legt Peeters uit. “Een surfer doet nu ook aan wandklimmen en mountainbiken om zijn evenwicht te trainen. Een schermer aan badminton. Dit alles om de vaardigheden uit andere sporten toe te passen op de eigen sport en zo uit te kunnen gaan blinken.”
Stadstuinen

De Stadstuinen, een nieuwe wijk in Poort, krijgt drie beweegpleinen. “Dat is de kers op de taart van mijn sportbeleid. Die zijn voor jong en oud beschikbaar al dan niet met inhoudelijke begeleiding. Studenten sport&Bewegen van MBO College Poort gaan daar via het AKT een rol in spelen”, zegt Peeters.
Voor Peeters is het cirkeltje rond nu Windesheim een HBO-opleiding bachelor sportkunde aan het ontwikkelen is. “Die start in augustus 2018 en gaat beleidsambtenaren sport afleveren maar ook mensen die in de sport ondernemer willen worden. Hiermee sluiten we de onderwijsketen.”
Model

De wethouder kijkt met het realiseren van het AKT verder: “Ik hoop dat wat we nu gerealiseerd hebben met het Almere Kenniscentrum Talent voor sport ook gestalte kan krijgen voor andere domeinen zoals Cultuur, Techniek en Creativiteit. Het AKT moet een voorbeeld worden voor die andere domeinen. Dat is mijn ultieme doel met het model van het AKT.”
Artikel geplaatst op: 23 juni 2017 - 14:54

Gerelateerd

Delen