Nieuws
Vermiste Michael Klijn weer terecht ALMERE – Ruim vijf weken was er geen spoor te bekennen van de 34-jarige Almeerder Michael Klijn. Donderdagavond... Zieke Lorena (9) opent de beurs ALMERE – De Almeerse Lorena (9) opende afgelopen maandagochtend de beurs in Amsterdam. De leerlinge van De Klaverweide,... Narcissen laten zich nu al zien STAD - Als narcissen bloeien is het voorjaar begonnen, is een oude wijsheid. Maar kennelijk is die wijsheid... 'Poëtische geluidssculpturen' door Echte Mensen STAD CENTRUM – Echte Mensen, een multimediale samenwerking van Hans Timmermans, Mario Withoud en Leon van Egmond, treedt... [UPDATE maandag 22 januari] Gewonde bij steekpartij in flat Verzetswijk VERZETSWIJK – In een flat aan de Kapitein de Langestraat heeft zondagavond 21 januari rond 19.00 uur een... Voorleesmoment voor peuters en kleuters HOUT - Stad & Natuur organiseert op de Kemphaan een voorleesochtend en -middag voor peuters en kleuters op... Video: leerlingen Artecollege krijgen les op MBO Almere Buiten Video: Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO-College Almere in Buiten. Ze krijgen ICT-praktijkles... Leerlingen Artecollege krijgen ICT-les op MBO  Door Robert Mienstra ALMERE – Leerlingen van het Artecollege uit Poort krijgen ICT-les op het MBO College in... Laatste Expeditiemiddag voor groep 8 ALMERE - De leerlingen van groep 8 van de basisschool staan weer voor een lastige keuze. Voor 1... Feestelijke opening Trajectlokaal Oostvaarders College BUITEN - Het Oostvaarders College is dit schooljaar gestart met trajectbegeleiding voor havo/vwo leerlingen met ASS (autismespectrumstoornis) en...

Extra politie in Filmwijk tegen stijging woninginbraken

FILMWIJK – De afgelopen periode zag de politie een stijging van het aantal inbraken en pogingen daartoe in Filmwijk. Daarom zet de politie extra mankracht in om woninginbraken tegen te gaan. Wijkagent David Ewaart: “Ik heb voor een langere periode extra collega’s geregeld die zich puur zullen richten op de Filmwijk.”
Wijkagent van Filmwijk, David Ewaart. (Foto: aangeleverd)

Vanaf 1 mei tot nu zijn er in Filmwijk vier pogingen tot woninginbraak gedaan. Ewaart: “Deze zijn uitgevoerd door het trekken van de cilinder. Ook was er één insluiping, zonder braakschade. Allemaal via de achterzijde van de woning. Ze zijn tijdens de pogingen zeer waarschijnlijk gestoord. Dit kan betrekking hebben op de verscherpte alertheid en gerichte aanwezigheid van buurtpreventie en extra politie-inzet.”
Anticiperen

De politie zet extra agenten in de wijk in zodra het aantal woninginbraken dreigt toe te nemen. Dat is sinds april het geval in Filmwijk. “We proberen te voorspellen waar het aantal woninginbraken zal gaan toenemen”, zegt woordvoerder Politie Midden-Nederland, Hans Meuleman. “Daar anticiperen we dan op met extra inzet. Dat betekent extra toezicht in de avond en nacht, zowel lopend als fietsend als met de auto. Daarbij werken we nauw samen met buurtpreventie. We wisselen informatie uit; zo versterk je elkaar behoorlijk. Zowel preventief als in de opsporingssfeer werkt dat goed.”
Meuleman benadrukt dat er weliswaar in april een piek te zien was maar dat er over het gehele jaar ‘geen sprake is van significante stijging’ in het aantal woninginbraken en dat de piek lijkt af te nemen. “Het heeft ook te maken met de beveiliging van woningen. Er worden nu meer pogingen gedaan dan daadwerkelijke inbraken, woningen zijn beter beveiligd. In negen van de tien gevallen gaat het om gelegenheidsinbrekers, dus als er toevallig een raampje open staat doet een inbreker een poging.”
Bewoners doen er goed aan bij verdachte omstandigheden te bellen met 112. “Zie je een verdachte situatie? Bel dan 112, dat versterkt onze heterdaadkracht. We blijven voorlopig nog wel monitoren of de extra inzet effect heeft. Dat er niet meer ingebroken wordt is een utopie, dat kun je nooit uitbannen. Maar met extra toezicht en betere beveiliging kunnen we een hoop inbraken voorkomen.”
Samenwerking

Er werken meerdere partijen samen om een wijk veilig te maken. De wijkagent is de spin in het web, samen met een Buurtpreventieteam, de gemeente, extra toezicht van de politie en burgers. “Die zijn de ogen en oren van de wijk.”
Artikel geplaatst op: 23 mei 2017 - 10:50

Gerelateerd

Delen