Kijkje achter de schermen in stadhuis:
Naima Touhami, beveiliging en bestuursbalie gemeente Almere

STAD – Het stadhuis kent een groot aantal medewerkers dat dagelijks honderden contacten heeft met Almeerse inwoners. Almere DEZE WEEK neemt een aantal keren een kijkje achter de schermen in het stadhuis. Met wie van de gemeente hebben de inwoners van Almere contact?
Vandaag: Naima Touhami van de beveiliging en de bestuursbalie van de gemeente Almere.
Het beveiligen vraagt een continue alertheid van Naima Touhami. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Het is druk aan de bestuursbalie van het stadhuis. Een bloemist geeft bossen bloemen af, twee politieagenten komen een gevonden voorwerp brengen, bezoekers melden zich, en de telefoon gaat constant. Naima Touhami heeft het op de vroege ochtend al druk aan de bestuursbalie van het stadhuis.
“Ik ben beveiligingsbeambte en securityhostess”, vertelt ze als een collega haar werk even overneemt. “Dat is een combinatie tussen beveiliging en receptie. Ik zit aan de bestuursbalie, maar doe ook bewakingsdiensten in het Veiligheidshuis, bij burgerzaken, op de politieke markt en bij evenementen in het stadhuis.”
Het gastvrouw zijn is een belangrijk onderdeel van haar taken. “Ik geef informatie, beantwoord veel vragen van mensen, help hen op weg en begeleid bezoekers naar de liften of naar burgerzaken”, vertelt Touhami.
Alert

Het beveiligen vraagt een continue alertheid. “Ik kijk en loop rond. Mensen die opvallen houd ik extra in de gaten. Dat meld ik via de portofoon aan mijn collega-beveiligers en ik sta daarmee ook in contact met de politie.”
Touhami ondervindt af en toe wel vormen van agressie. “Die is de laatste jaren wel wat toegenomen. Soms is dat twee keer per dag en dan weer een week niet. Ik ben getraind om daar mee om te gaan. Natuurlijk wil ik dat mensen rustig het stadhuis weer verlaten, maar er zijn duidelijke grenzen.”
In de loop der jaren heeft Touhami een zesde zintuig ontwikkelt. “Mensenkennis is belangrijk en door ervaring leer je veel. Irritatie bij mensen valt me meteen op. Dan ben ik meteen alert om eventueel zaken in goede banen te leiden. Als er iets gebeurt, dan moet ik er ook meteen staan.”
Gastvrouw

Aan de bestuursbalie combineert Touhami security met gastvrouwschap. “Ik ontvang mensen die voor een trouwerij komen. Dat is altijd bijzonder om te zien. Iedere trouwerij is anders en toch mooi. Verder ontvang ik al het bezoek voor de wethouders en de burgemeester. Dat kunnen ambtenaren zijn, maar ook andere burgemeesters of mensen van een ministerie. Af en toe komt er ook een bekende Nederlander langs. Heel afwisselend allemaal.”
Touhami verstrekt ook informatie over de verloren en gevonden en voorwerpen. “Sinds ruim 4 jaar is de gemeente daar verantwoordelijk voor en niet meer de politie. Mensen die iets verloren hebben of iets gevonden kunnen zich melden bij onze bestuursbalie.” (zie kader).
Touhami heeft het al negen jaar erg naar haar zin op het stadhuis. “De afwisseling maakt mijn werk heel erg interessant en uitdagend. Elke dag is anders.”
KADER

Gevonden voorwerpen

De gemeente is verantwoordelijk voor gevonden voorwerpen. Die kunnen bij de bestuursbalie door de inwoners worden afgegeven. Ook kan verlies van voorwerpen hier worden gemeld.
Tik Almere op de website www.verlorenofgevonden.nl in voor alle gevonden voorwerpen in onze stad of meld er voorwerpen aan.
Artikel geplaatst op: 15 mei 2017 - 11:35

Gerelateerd

Delen