Nieuws
Almeerse Engineeringstudenten in finale Jong Ondernemen ALMERE – De Almeerse tweedejaarsstudenten Engineering van Windesheim Flevoland, Jens, Valiant, Gerard en Teun zijn doorgedrongen tot de... Stadstuinenfestival toont duurzaam Almere ALMERE – In het centrum van Stad wordt zaterdag 8 en zondag 9 juli het Stadstuinenfestival gehouden. Dit... Genomineerden voor Flevolandse Zakenvrouw van het Jaar bekend ALMERE – De namen van alle genomineerden die donderdag 15 juni meedingen naar de titel Flevolandse Zakenvrouw van... Dood Esther Paul (43) in Opsporing Verzocht ALMERE – In het tv-programma Opsporing Verzocht wordt dinsdag 23 mei een getuigenoproep gedaan voor mensen die de... Ilse Ruijters genomineerd voor Gouden Strop ALMERE – De Almeerse schrijfster Ilse Ruijters, ook columniste bij deze krant, is met haar boek ‘Later als... Schilderen met buurtgenootjes FILMWIJK – In Filmwijk was van alles te doen, afgelopen zaterdag. Zoals schilderen voor kinderen op het schoolplein... Kidsstore & More feestelijk geopend MARKERKANT – Aan de Markerkant 1206-09 is afgelopen zaterdag Kidsstore & More geopend. Eigenaresse Petra opende haar winkel... Geen Almeerse winnaars bij Flevopenningen ALMERE - Tijdens het zeer druk bezochte Ondernemersgala van de Flevopenningen dat vrijdag 19 mei bij Balk Shipyard... Op weg naar het Grote Geluk van de Libelle Zomerweek POORT - De 21e editie van de Libelle Zomerweek is zondag afgesloten op het Almeerderstrand met de afterparty... De nieuwe bibliotheekLezing Street art en Graffiti STAD – De nieuwe bibliotheek verzorgt woensdag 31 mei een lezing Street art en Graffiti verzorgd door drs....

Wethouder Tjeerd Herrema
"Ik ben een volkshuisvester."

Wethouder Tjeerd Herrema: “Ik wil midden in de samenleving staan." (Foto: aangeleverd)

Zijn tongval verraadt het af en toe nog. Wethouder Tjeerd Herrema (PvdA) van Ruimte, wonen en wijken is geboren en getogen Fries. “Ik ben opgegroeid in een Fries gereformeerd nest”, vertelt hij. “Doordoor ben ik misschien wel nuchter, en soms wat eigenwijs en door grote woorden kan ik wel heen prikken. Dat bepaalt natuurlijk nu ook wel mijn keuzes. En…je leeft niet alleen voor jezelf, maar je leven staat ook in dienst van anderen. Dat heb ik ook meegekregen.”
“Verantwoordelijkheid nemen voor je zelf en voor de samenleving stond hoog in het vaandel in mijn ouderlijk huis. Mijn koersvastheid komt daar ook wel uit voort. Ik wil van daaruit ook resultaatgericht zijn. Ik leg daarbij wel de lat voor mezelf en ook voor anderen best hoog, ik ben ambitieus, maar weet dat ook wel te relativeren. Doe meer dan je zegt, en laat zien wat je doet, dat is wel een motto dat bij mij past”, en lachend, “maar blijf er wel nuchter bij. En het moet wel met elkaar, samen opbouwen."


Volkshuisvester


Herrema heeft bewust gekozen voor het lokaal bestuur omdat daar echt iets tastbaars te bereiken is. “In Leeuwarden kwam ik in de gemeenteraad voor de PvdA. Dat heb ik zes jaar gedaan. Daarna werd ik fulltime vakbondsbestuurder. Vervolgens kwam ik in Amsterdam weer in de politiek terecht als voorzitter van het bestuur van stadsdeel Oost. Daar heb ik de vernieuwingen in de Indische Buurt ingezet. Dat was echt nodig." Herrema is daar trots op. “Dat is nu toch echt een van de betere buurten geworden.” Daarna werd Herrema wethouder in Amsterdam met onder meer Verkeer en Vervoer en Volkshuisvesting in zijn portefeuille. “Daar werd ik echt ‘volkshuisvester.’” Vervolgens werd Herrema in Almere PvdA-wethouder van onder meer Ruimtelijke Ordening en Wonen.

Huiskamergesprekken


Herrema houdt voeling met de stad door rechtstreeks contact met inwoners. “Ik ga regelmatig naar huiskamergesprekken. Dan nodigt iemand mij uit, en die nodigt dan ook weer zo’n vijftien anderen uit. De onderwerpen die zij aandragen bepalen het gesprek. Daarmee heb ik echt contact, kom ik daadwerkelijk ‘in de buurt’. Daar hoor ik ook de verhalen over het tekort aan woningen voor jongeren. Inmiddels doen we daar dus wat aan. Ik weet uit mijn tijd in Amsterdam hoe moeilijk het leven is als mensen slecht gehuisvest zijn.”

Tevreden


In tegenstelling tot enkele vorige wethouders van buiten Almere koos Herrema er bewust voor om al voor zijn aantreden in Almere te gaan wonen. “Ik wil de stad zien zoals hij is.” De wethouder woont hier naar volle tevredenheid. “Ik vind Almere een relaxte stad, je wordt in de winkels goed bediend, de verbinding van de stad met sport en natuur, dat bevalt me allemaal heel goed. Qua reuring kan er nog wel wat gebeuren. De bioscoop is top, daar ga ik als filmliefhebber regelmatig heen. De ziel die we nodig hebben voor de sfeer in de stad moet zich nog verder ontwikkelen. We moeten een inclusieve stad worden waarin we niemand uitsluiten, tegenstellingen moeten juist voorkomen worden.”

Sport


Sporten staat nog op het wensenlijstje van Herrema. “Ik houd van tennis, dus ik moet er werk van gaan maken om een tennisvereniging in Almere te vinden. Ja, dat is echt een van mijn voornemens. En als college gaan we meedoen aan de Almere Challenge bij de Triatlon.” Herrema begint breed te grijnzen: “Als de burgemeester daar bij het zwemmen het startschot mag geven, dan staat hij vooraan en ligt hij meteen als eerste in het water. Hebben we meteen een voorsprong.”

Floriade


Door een deel van de bewoners wordt Herrema gezien als de wethouder van de Floriade. “We gaan nu de fase in dat het écht gaat gebeuren met de Floriade. De organisatie is nu goed neergezet en zal het draagvlak voor de Floriade zeker toenemen.”
Bij de Politieke Markt stoeit hij regelmatig met enkele raadsleden die niks van de Floriade willen weten. Herrema gaat dat gevecht graag aan, zegt hij. “Als het maar ergens toe leidt en als we het vizier wijd open houden. Want de Floriade is eigenlijk allang begonnen. Alleen heeft bijna niemand dat in de gaten omdat er al zolang over gepraat wordt. Zo zijn er al bedrijven die er voordeel aan hebben en in het kielzog van de Floriade gebeuren overal positieve dingen. Zo wordt de A6 de eerste energieneutrale snelweg, krijgt Almere het grootste voedselbos van Nederland en straks van Europa. Er worden momenteel duurzame huizen bedacht die zelf energie opwekken. De Flevocampus gaat zich ontwikkelen. Dat gebeurt allemaal met de Floriade als decor: de stad van de toekomst gaat energie géven. In mijn ogen cruciaal voor stedelijke ontwikkeling, en zeker voor jongeren.”
Herrema vindt dat de discussie over de Floriade veel te veel op details wordt gevoerd. Het chagrijn zal verdwijnen, ook bij de politiek. Daarvan is Herrema overtuigd.

Stadsvernieuwing


Almere krijgt nu ook te maken met stadsvernieuwing. “Haven moet nieuwe functies krijgen om met de tijd mee te gaan. Voor Almere is dat redelijk nieuw terrein. Ik heb dan ook met belangstelling de discussie rond het kleurbehoud van de Regenboogbuurt gevolgd. Het is eigenlijk voor het eerst dat Almeerders in beweging kwamen om iets kenmerkends te behouden. Dat leidde weliswaar tot tegenstellingen in de wijk, maar de discussie was nieuw”, zegt Herrema. “Dan blijkt ook dat het soms onmogelijk is om de beslissing bij de bewoners neer te leggen. Een aantal kiest voor het eigen belang, maar er is ook een algemeen belang. Daar moet de gemeente dan zijn verantwoording in pakken en als een soort scheidsrechter optreden.”
Herrema kijkt ook tevreden naar de erfenis die zijn voorganger en partijgenoot Adri Duivesteijn heeft achtergelaten. “Adri was voorstander van zelfbouw. Ik ben dat ook, maar ben toch meer gericht op vrijheid in manieren van wonen. Maar ik prijs me gelukkig dat er prachtige nieuwe wijken worden ontwikkeld in Almere. DUIN is enorm populair, maar ook Oosterwold spreekt mensen aan omdat ze kiezen voor zelfredzaamheid. En gezond wonen. Daar zie je ook de thema's van de Floriade terug.”

Sociale woningbouw


Tevreden is Herrema ook over de ontwikkeling van sociale woningbouw in de stad. “Overal in het land zie je woningcoöperaties worstelen met overheden. Wij hebben in Almere allang de trendbreuk bij de coöperaties bewerkstelligd. Almere moet ook wel, want de stad heeft meer diversiteit aan woningen nodig. Dit jaar komen er al honderden woningen bij voor één- of tweepersoons huishoudens zodat jongeren kunnen starten met hun wooncarrière. Ze krijgen ook voorrang bij loting. En dan zijn we natuurlijk ook bezig met de ontwikkeling van Tiny Houses. Veel mensen hebben de behoefte om kleiner te wonen. Die ruimte kunnen we in Almere geven. Ik beweeg daar als wethouder graag in mee.”

Artikel geplaatst op: 31 maart 2017 - 14:34

Gerelateerd

Delen